Thaimaan eri kohteista + vähän Laosista

Julkaistu Aasia, Laos, Thaimaa | 0

Tuli pyyntöä, että kertoisin missä kaikissa paikoissa olen Thaimaassa käynyt, ja mitä suosittelisin. Laitetaanpa pientä informaatiota sen aiheen tiimoilta sitten tulemaan :) Loppuun vielä vähän Laos-aiheista höpinää.

Koh Samui (Chaweng Beach)


Speedot jalassa saa parhaiten area


Ihana Chaweng..

2010 aloitin Thaimaan-reissuni suuntaamalla Bangkokista Koh Samuille. Lautassa törmäsin pariin suomalaiseen, jotka suosittelivat kovasti Chaweng Beachia. Suuntasin immigration-hässäköitteni jälkeen sitten sinne ja luulin tulleeni suoraan Kanarialle. Okei, Laosista hankittu vatsatauti, kolme tuntia immigration officessa istumista sekä kariutunut mielikuva paratiisisaaresta aiheuttivat ehkä jonkinasteisen kulttuurishokin ja vihan tunteen, että heti seuraavana aamuna pakkasin laukkuni ja hyppäsin Koh Taon lauttaan. Chawengia en kuitenkaan suosittele kenellekkään, ellei halua syödä lomallaan lihapullia, maksaa törkeää hintaa oluesta ja viettää aikaansa muiden venäläisten ja brittituristien seassa. :)Koh Samuilla sijaitseva Lamai Beach taasen on kuulemma jo reippaasti miellyttävämpi paikka ja kuulemani mukaan saarella sijaitsee myös paljon pienempiä ja rauhallisempiakin paikkoja. Meidän täytyy lähteä käymään Samuilla jos halajamme jatkoaikaa viisumeihimme, joten todennäköisesti joudutaan myös viettämään siellä sen myötä ainakin yksi yö. Ajattelin valikoida sen yönviettopaikan kuitenkin jonnekkin muualle kuin Chawengille :) Mutta mikäli aikoo tehdä sen perinteisen saarikierroksen Tao-Phangan-Samui (tai toistepäin), niin suosittelen kuitenkin pistäytymään Samuillakin! Varmasti nähtävää on ja kivojakin rantoja.

Phuket


Phuket maisemaa


Phuket Townissa torilla

Tänä keväänä reissumme jatkui Bangkokista suoraan Phuketiin, jossa meiän molempien vanhemmat oli parhaillaan lomamatkalla (mikä oli myös suurin syy, miksi sinne menimme). Saattaa olla, että mikäli pidennetään viisumeita niin käydään sitten juuri ennen Malesiaan poistumista jälleen pyörähtämässä Phuketissa, koska Markuksen vanhemmat taitavat siellä taas olla lomailemassa helmikuun tienoilla.. Nojoo, mä en ollut käynyt Phuketissa aikasemmin, Markus oli käynyt kerran. Mulla oli jo aika vahvat mielikuvat paikasta ja tuntemukset, etten siitä välttämästi niin kovasti pidä.Phuket on iso saari, paljon rantoja, paljon turisteja, paljon nähtävää. Aurinkoa pitäisi riittää, on aktiviteetteja – sukellusta, ampumista, norsuratsastusta, you name it. Me oltiin Kata Beachilla ja se oli vähän rauhallisempi, kuin tunnettu Patong Beach jonne suurin osa porukasta tuntuu suunnistavan. Markuksella ja mulla on kuitenkin vähän eri budjetti, kuin monella Phuketiin pakettimatkalle menevälle, joten paikan hintataso tosiaan vähän karmaisi ja samalla myös vihastutti, kun monesti kyseessä oli suoraa riistoa. Asioista pyydettiin ihan törkeetä hintaa, kun todellinen hinta on noin kolmannes siitä pyydetystä.

Mun mielestä kannattaa ainakin kerran käydä katsastamassa Phuket, jos ei ole siellä koskaan käynyt. Mutta muistuttaisin, että Thaimaassa on myös paljon muutakin nähtävää, hintatasoltaan edukkaampia sekä muutenkin viihtyisämpiä paikkoja. Mutta toinen tykkää tästä, toinen tosta. Tavattiin Patong Beachilla yöjalassa kaksi suomalaista tyttöä, jotka valittivat, kun Krabilla oli niin huonot rannat, ja täällä Phuketissa aivan ihanat! Sanoin kyllä niille, että hei, ottakaa tosta lautta vaikka ees tohon Phi Phille, niin näette oikeasti ihania hiekkarantoja.. :)

Phuketistahan pääsee helposti Phi Phille, joka on pieni saari jolta löytyy se kuuluisa The Beach-leffan Maya Beach. Mä en ole käynyt siellä (muutakuin satamassa vaihtamassa lauttaa), mutta Markus on. Paikka on aika pieni ja kuhisee porukkaa. Reppureissareita enimmäkseen ja päivisin varmaan turisteja Phuketista, mutta moni on maininnut, että vaikka on muuten ihan kiva mesta, niin porukkaa on vaan niin älyttömästi että välillä käy häiritsemään.

Eli, Phuket, käy kerran, päätä tykkäätkö vai etkö, sitten selviää menetkö toiste. Ei pidä tuomita jos ei tunne! En kuitenkaan suoraan suosittelisi matkustamaan sinne, ellei lähde pakettimatkalle.

Koh Lanta


Koh Lantan Long Beachilla


Ao Nuy (?) Koh Lantalla

Phuketista matka jatkui Koh Lantalle, joka on myös aika iso saari etelään päin. Aluksi vähän ihmeteltiin että minnekkäs sitä oikeen tultiin. Parkkeerattiin Long Beachille (joka nimensä mukaan on hyvin pitkä, 4km nimittäin) ja missään ei näkynyt ketään. Ihmiset ketä näkyi, olivat vähän (meitä) vanhempaa porukkaa.Pari päivää meininkiä haistelleena tultiin kuitenkin siihen tulokseen, että tämähän on ihan mukava paikka. Vuokrattiin mopo ja huristeltiin sillä katselemaan maisemia. Lantalla meininki oli aika rento. Iso saari, kuitenkin melko vähän porukkaa. Matkailijat olivat kuitenkin pääpiirteittän vähän vanhempaa (ehkä 35v ja siitä ylöspäin) porukkaa, jotka olivat tulleet rentoutumaan ja sukeltelemaan. Lantalta on hyvät sukellusmahdollisuudet ja pääsee Thaimaan parhaimmille sukellusspoteille. Siellä on myös yksi suomalainenkin sukelluskoulu, Raya Divers (jonka toimipisteitä on myös mm. Phuketissa). Saarella ollessa kannattaa vuokrata mopo, ettei jumahda vain yhteen paikkaan. Tai jos ei osaa ajaa mopolla (kuten minä), suosittelen menemään pienemmälle rannalle josta hoituu kaikki kävelymatkan päässä. Muuten voi olla vähän tukalaa, jos joutuu taksilla suhaamaan eestaas.

Menisin Lantalle mielelläni uudestaan, vaikka treenaamaan muay thaita. Paikalliset oli mukavia eikä ollut samanlaista riistomeininkiä ja silmäänkusemista kuin Phuketissa. Suosittelen käväisemään, jos on siellä suunnalla. Hintataso oli aika samaa kuin täällä toisella puolella (Siaminlahdella), paitsi sukeltaminen oli huomattavasti kalliimpaa (kuin Taolla). Mutta on siellä kyllä vissiin vähän hienompia ne sukelluspaikatkin kuin täällä.

Koh Lipe


Pattaya Beach


Sunset Beach

Kävimme Koh Lantan jälkeen myös Koh Lipellä, joka sijaitsee melko lähellä Malesian rajaa ja Langkawin saarta. Lipestä tykkäsin. Se on tosi pieni, eikä siellä ole autoja (ainakaan en nähnyt yhtäkään), ja jokapaikkaan pääsee kävellen. Vedet oli kirkkaat, hintataso samaa kuin täälläkin, rannoilla vaalea hiekka eikä porukkaakaan ollut ihan hirveästi.Yövyttiin Sunset Beachilla, joka oli ihan pikkunen ranta ja sen luona oli vissiin 2 eri resorttia jotka tarjosivat bungalowimajoitusta. Jotkut ihmiset nukkuivat teltoissa rannalla. Jos haluaa tosissaan ottaa iisisti, riippumatossa makaillen, viikon tai pari, niin kannattaa mennä Lipelle. Majoituksen saaminen voi olla vähän hankalaa, koska saarella ei ihan hirveästi ole majapaikkoja. Suosittelen etukäteen varaamista, jos on mahdollista. Sunrise Beachilla, joka on saaren toinen vähän isompi ranta, luulisi olevan majoitusta tarjolla enemmän.. Pattaya Beachilla, joka on saaren pääranta, oli lähinnä ravintoloita ja muita kuppiloita, mutta ei niitäkään kovin montaa.

Lipeltä pystyy tekemään kaikenmaailman retkiä lähialueen pienille saarille, snorkausretkiä yms. Kaipa sieltä joku sukellustakin tarjoava lafka löytyy. Mikäli reissusuunnitelmaan kuuluu Malesian puolelle meneminen ja mahdollisesti Langkawi, Lipe on hyvä viimeinen etappi Thaimaan puolella, koska sieltä pääsee suoraan Langkawille.

Suosittelen kyllä Lipeä ehdottomasti. Kannattaa sisällyttää se reissusuunnitelmaansa, jos siellä päin Thaimaata on!

Koh Taosta ajattelin kirjoittaa oman tekstinsä, kun joku päivä jaksan ja kerkeän lähteä kameran kanssa tuonne seikkailemaan. Mitä täällä voi tehdä (no.. sukeltaa..) ja minkäslainen paikka tämä nyt ylipäätänsä sitten on. Mutta siitä tosiaan joku toinen kerta sitten :) Ehkäpä tässä viikonlopun aikana!

Laos


Vesiputouksella Bolaven Plateaulla


Don Detillä

Tosiaan ehdoton suosikkini paikoista joissa olen käynyt on Laos. En ole vielä käynyt Kamputseassa enkä Vietnamissa, mutta nekin kyllä odottavat valloitustani. Laosissa oltiin alkuvuodesta 2010. Alkuperäinen tarkoitus oli lähteä sinne yksin, ja vasta Thaimaa-reissun jälkeen, mutta matkassa oli muutama muuttuja ja Markus sitten lähti kuin lähtikin mukaani ja Laosin reissu sijoittui sitten ennen Thaimaata..No mutta, takaisin asiaan. Reittimme kulki Vientiane-Pakse-Champasak-Don Det. Itse koin oikein mainioksi reitiksi tuon, varsinkin jos aikoo suunnata Kamputseaan. Moni Laosiin matkustava lähtee Vientianesta pohjoiseen, kohti Luang Prabangia ja erityisesti Vang Viengiä. Itseäni ei Vang Vieng kiinnostanut siitä kuulemieni juttujen perusteella. Paikka on tunnettu ”tubeilusta” eli Mekongissa auton sisäkumilla lillumisesta ja erinäisten päihteiden käyttämisestä siinä ohella. Muutama vuosi sitten Markus oli käynyt siellä ekaa kertaa, ja sanoi meiningin olleen vielä aika rauhallinen verrattuna siihen kunnes kävi siellä ehkä noin vuotta myöhemmin. Ei kiinnostanut nähdä ruotsalaisia sienissä, joten suuntasimme suosiolla heti etelään..

Pakse oli oikein miellyttävä pieni kaupunki. Sieltä pääsi retkille lähialueen vesiputouksille ja paikka muutenkin oli oikein viihtyisä. Moni menee suoraan Vientianesta Don Detille asti, mutta me jäätiin mielellämme bussista pois ja oltiinkin Paksessa useampi päivä. Suosittelen pysähtymään siellä, jos on etelään matkalla. :)

Toinen stoppi ennen Don Detiä oli Champasak. Se oli pieni kylä, eikä siellä oikein ollut mitään sen kummempaa, kuin Wat Phu joka on Khmer-aikainen temppeli tai sen rauniot. Ei mitään verrattuna Angkor Watiin, mutta samaa tyylisuuntaa edustavaa arkkitehtuuria kyseessä siis. Yksi yö Champasakissa oli tarpeeksi, ja seuraavana päivänä jatkettiin matkaa Don Detille, saari 4000 Islands-nimisellä alueella, heti Kambotzan rajalla. Jos ei ole kiire mihinkään, niin suosittelen kyllä pysähtymään Champasakissakin!

Don Det oli pieni, täynnä reppureissareita, ei kuitenkaan riesaksi :) Mekongissa oli ihanaa uida, koska vesi oli tuohon aikaan (helmi-maaliskuun vaihteessa) kirkasta. Suomalaisille paikka on varmaan tuttu Madventuresista. Saari on tosi pieni, ehkä kilsan, pari pituudeltaan ja halkaisija muutaman sata metriä. Sieltä pääsee fillarilla viereiselle Don Khongille (?) jossa on iso vesiputous jota voi käydä ihmettelemässä. Don Det sopii, jos haluaa ottaa rennosti. Mitään hirveetä biletysmeininkiä siellä ei ollut, ainakaan silloin ku me siellä oltiin (enkä usko että meno on ihan hirveästi siitä muuttunut). Ravintolat sulkivat ovensa viimeistään puoliltaöin ja porukka painui joko bungaloweilleen tai sitten ”päärantaan” laittamaan notskin pystyyn ja juomaan viskiä. Vang Viengissä meno on jo vähän karannut käsistä, ja moni pelkää, että Don Detille käy samoin. Suosittelen kuitenkin vilkaisemaan saaren meiningin. Itse ainakin viihdyin kovasti :)

Laosista mulla ei ole varmaan mitään pahaa sanottavaa, tosin voiskohan olla niin, että aika kultaa muistot..;) Haluaisin käydä uudestaan, paikalliset olivat mukavia ja jotenkin tunnelma oli Thaimaahan verrattuna paljon rennompi ja ”aidompi”. Mikäli aikoo kiertää Kaakkois-Aasiaa ei Laosia kannata jättää välistä. Kerrassaan mahtava paikka :)

Laosin rahajutuista vielä, että silloin kun me siellä kävimme, eurolla sai jotakuinkin 10 000 kippiä (KIP, Laosin valuutta). Laosissa käy ainakin joissain paikoissa myös dollarit. Kipit on sitten semmosta valuuttaa, josta kannattaa hankkiutua eroon ennen kuin poistuu maasta tai sitten koittaa diilata ne jollekkin, joka on sinneppäin menossa, koska maasta poistuessa kipit on ns. roskavaluuttaa jota kukaan ei halua vaihtaa tai vaihtaa todella huonolla kurssilla. Voihan sitä sitten ottaa matkamuistoksi jos ei muuten. Vessapaperiksi kelpaa :)

Laosissa kaikki tuntui maksavan euron tai kaksi. Olut oli 10 000 kip, nuudelikeitto 15 000 kip, viski 10 000 kip jne. Majoitusta sai halvimmillaan 20 000kip/yö per bungalowi ja kallein majoitus mikä meillä oli taisi olla hotelli Paksessa, josta maksettiin hurjat 80 000 kippiä yö (eli 8e eli 4e per nuppi!). Suurin määrä mitä automaatistakin pystyi nostamaan, oli 700 000 kippiä eli 70 euroa. Sillä kyllä pärjäsikin aika pitkälle!

Laosissa ei ainakaan vielä silloin ollut automaatteja joka paikassa, eli varsinkin jos lähtee sinne etelään tai menee jonnekkin pienempään kylään, niin kannattaa varata sitä käteistä mukaan. Nostaa maksimisumman tomaatista ja kantelee sitä sitten mukanaan – jos sut ryöstetään, niin 70 euroa on vielä aika pieni summa menetettäväksi :)

Mutta nyt!

Oon nyt melkein kaks tuntia raapustanut tätä tekstiä, eli eiköhän nyt olis aika antaa aivojen levätä välillä. Pitäisi vielä yksi polvi hoitaa kuntoon tämänpäiväsen treenin jäljiltä sekä telkasta alkaa just laatuleffa Araknofobia, johon ajattelin keskittyä seuraavan parin tunnin ajan. :D Markus menee aamulla EA-kurssille, joten täällä vietetään perjantai-iltaa ihan rauhallisissa merkeissä.

Hirveesti tuli taas kirjotettua, mutta ehkä sieltä jotain tiedonjyvääkin löytyy. Toivottavasti auttaa jotakuta reissunsa suunnittelemisessa :) Palataan taas o/

Leave a Reply