Toisenlainen vappu

Julkaistu Aasia, Nepal 5

Kolme vuotta sitten vietettiin hieman erilaista vappua. Olimme parhaillaan Bandipurissa, pienessä Newari-kylässä, joka sijaitsee reilun 140 km päässä Kathmandusta. Majapaikan työntekijä Pokharassa oli suositellut meille paikkaa, kun kuuli meidän jatkavan matkaa. ”You must stop in Bandipur!

Bandipur oli kaunis ja hyvin unelias maalaiskylä. Kaduilla haahuili meidän lisäksi muutamia asukkaita, eläimiä, pikkulapsia ja pari hassua turistia. Pienen keskustan ulkopuolelle lähti paljon polkuja ja teitä, joita pitkin kävimme lyhyen kaksi päivää-kaksi yötä-vierailun aikana kävelemässä, jos emme torkkuneet kämpillä tai ihastelleet hiljaista kylänraittia.

Kylänraitti illalla

Ilta-aikaan kylän lyhyt ”pääkatu” heräsi eloon, kun muutamat sen varrella sijaitsevat ravintolat, ainokainen nettikahvila ja kaupat avasivat oviaan. Kävimme molempina iltoina syömässä samassa pienessä muovituoliravintolassa herkulliset ja perinteiset dal bhat-ateriat. Ravintolasta muistuikin mieleen hauska juttu, kun ensimmäisenä iltana aterian kyljessä tarjoiltiin viipaloitua, kuorimatonta kurkkua. Vainoharhaisina nakersimme viipaleista sisälmykset, jättäen reunat syömättä. Seuraavana iltana kurkkuviipaleet tulivat pöytään kuorittuina.

Viime viikonloppuna Nepalissa sattunut maanjäristys on väkisinkin saanut pohtimaan tuota pientä, kaunista maalaiskylää. Järistyksen keskus sijaitsi nimittäin lähellä sitä. Onkohan kylästä mitään enää edes jäljellä? Onko apu ennättänyt perille? Bandipur sijaitsee mutkaisen tien päässä vuoren nyppylällä, jonne on muutenkin välillä tiet poikki esimerkiksi maanvyörymien takia. Matka jalkaisin ei ole helppo eikä lyhyt.

Bandipurissa majoituimme kivassa pienessä majatalossa. Rakennus ei ollut vankinta tekoa ja katosta ropisi pientä tiilimurskaa aina jonkun tepastellessa yläkerrassa, mutta yöunet olivat maittavat. Ikkunastakin avautui kivat maisemat. Välillä kuitenkin kieltämättä tuli pohdittua, että jos järistys sattuisi, ei nämä tönöt kauaa pystyssä pysyisi.

Maisema huoneen ikkunasta

Onneksi kuuntelimme Pokharan majapaikan työntekijää ja teimme stopin Bandipurissa sen sijaan, että olisimme noudattaneet alkuperäistä suunnitelmaa ja menneet suoraan Gorkhaan. Bandipur teki sillä kaikella yksinkertaisuudellaan, hiljaisuudellaan ja romanttisuudellaan todella ison ja mieleenpainuvan vaikutuksen. Vappua ei tuolloin vietetty skumppalasit kädessä ja ylioppilaslakki päässä, mutta se ei haitannut. Ihana paikka – toivotaan, että se saa olla sitä jatkossakin.

5 Responses

 1. Voin uskoa, että mietityttää miten kylässä voidaan tällä hetkellä! Näyttää sympaattiselta paikalta. Sitä vain toivoo, että kylä on kuin ihmeen kaupalla säästynyt koskemattomana.

  • Anne
   |

   Niinpä :(

 2. […] Lisäksi Nepalin vanhempia tunnelmia on jaettu ainakin Vaihda Vapaalle -blogissa sekä Metallia Matkassa […]

 3. Bandipur <3 Sieltä jäi hyviä muistoja meillekin parin vuoden takaa… Oon yrittänyt googlailla millaisia tuhoja maanjäristys siellä teki, mutta ihan hirveesti ei tunnu vieläkään tietoa löytyvän. Jossain luki että parikymmentä taloa olisi luhistunut tms. Toivotaan että suurin osa olisi säilynyt ennallaan!

  • Anne
   |

   Toivotaan parasta :( Se oli kyllä kerrassaan ihana paikka. Kuten moni muukin paikka Nepalissa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.