Urheilumatkailua parhaimmillaan – Kalajoki X-Games 2015

Julkaistu Kalajoki, Kotimaa 2

Lauantaiaamu valkenee Kalajoella koleana ja tuulisena. Illalla järjestettävä big air- kutsukilpailu käydään varmasti mielenkiintoisissa olosuhteissa. Viikonlopun epävakaiset sääennusteet tuntuvat pitävän paikkansa, ja taivas näyttääkin juuri siltä, että odotettavissa on joko vettä, lunta, räntää tai rakeita – eli varsin tyypillinen suomalainen kesäsää. Emme anna kelien lannistaa, vaan otamme Jopot alle ja päätämme lähteä kruisailemaan pitkin hiekkadyynejä ja sen ympäristössä risteileviä ulkoilureittejä. Kalajoen alue onkin yllättävän laaja, joten suosittelen lämpimästi polkupyörien vuokraamista. Itsehän tarkan markan miehenä olisin tyytynyt apostolin kyytiin, mutta onneksi kuitenkin kehoitettiin toisin – pyöräily hienoissa maisemissa on mitä mainiointa puuhaa.

Huristelemme fillareilla aivan hiekkasärkkien eteläisimmässä kärjessä sijaitsevalle Keskuskarille, josta avautuu hieno näkymä yli koko rannan hiekkasärkkineen. Kirkkammalla säälläkään tuskin tarvitsee aivan naapurin kyljessä aurinkoa palvoa ja tilaa omalle rantapyyhkeelle riittää varmasti.

Yllättävän kiireiseksi muodostuneen aikataulun (ja osittain myös heikon sään) takia jätän haaveilemani SUP-kokeilun myöhempään ajankohtaan. Näin ollen ehdimme nauttia maisemista pyörän selässä turhia hikoilematta vielä hieman pidempään. Annamme Jopojen kyydittää ohi lomakylien, golfkenttien ja kauniiden metsämaisemien aina rannan pohjoispuolella sijaitsevaan Lohilaaksoon, jossa on tarkoitus tutustua paikallisiin makuihin lounaan muodossa. Yli satavuotiaaseen riiheen kunnostettu ravintola toivottaa meidät rauhallisella olemuksellaan lämpimästi tervetulleeksi.

Viihtyisässä ympäristössä toimiva Lohilaakso on erittäin miellyttävä kokemus. Saamme kunnian nauttia hiekkadyynien edustalta, paikan omasta rysästä pyydettyä siikaa. Ihmettelen jälleen minkä takia syön aivan liian harvoin kotimaista kalaa – itse savustettu siika ilman sen kummempia hifistelyitä on fantastista. Täytyy myös antaa erityismaininta ruoan esillepanosta; annoksen pääraaka-aine on jätetty luojan luomaan muotoonsa. Pidän ehdottomasti melko rustiikkisesta meiningistä ruokaan liittyen, joten olen syystäkin iloissaan Lohilaakson tarjonnasta. Aivan ravintolan vieressä on myös lohilampia, joista voi halutessaan onkia oman kalansa paikan päällä valmistettavaksi.

Maittavan lounaan jälkeen on aika liikuttautua kohti päivän päätapahtumaa, Kalajoki X-Gamesia. Yleisöä valuu hiljalleen paikalle harmaasta säästä huolimatta. Kävimme jo väijymässä perjantain harjoituksia, joten tiedämme odottaa erittäin näyttäviä temppuja. Ohjelmassa on musiikkia, parkouria, bmx-pyöräilyä sekä hyppyjä niin suksilla, lumilaudalla kuin moottorikelkallakin. Näin lajeja sen kummemmin tuntemattomalle on ehdottoman mukavaa, että karkeloiden juontajat pitävät yleisön jatkuvasti tapahtumista ja tempuista kartalla. Aplodit, kannustushuudot ja yleisön huokailu kiirivät pitkin hiekkasärkkiä urheilijoiden pistäessä parastaan.

Kilpailun lopputulos jää ainakin allekirjoittaneelle hieman epäselväksi, mutta väliäkö hällä, näyttäviä temppuja riitti ihasteltavaksi mielin määrin. Yltynyt jäätävä tihkusade pakottaa kuitenkin lopulta laskijat ja yleisön vetäytymään sisätiloihin. Urheilijat ottavat suoritustensa jälkeen rennosti, ja nimikirjoituksen metsästäjiä kärkkyy suosikkejaan lähes jokaisessa oviaukossa. Mukaansatempaava ja vauhdikas tapahtuma tuntui viihdyttävän kaiken ikäistä kansaa. Itselleni päivän parasta antia oli ehdottomasti mahdollisuus päästä seuraamaan suorituksia aivan tapahtumien keskipisteestä, sillä yleisöllä oli pääsy hyppyrien välittömään läheisyyteen.

Meidän (harmittavan lyhyt) viikonloppumme päättyy tähän ja edessä on siirtyminen kotia kohti. X-games- tapahtuma oli varsin riemukas ja illan päätösbileet artisteineen olisi ollut myös mukava katsastaa. Olisin jäänyt Kalajoelle mielelläni vielä päiväksi tai pariksi – mikä ettei pidemmäksikin aikaa. Tekemistä alueella riittäisi varmasti – urheilutapahtumien perässä matkustavien ei tarvitse siis tyytyä pelkkään kentän laidalla seisoskeluun. Harrastusmahdollisuudet, hyvät majoitusvaihtoehdot ja palvelut mahdollistavat erilaisten tapahtumien järjestämisen ja pitävät vierailijat tyytyväisenä. Urheilumatkailuhan on itsellekin tullut viime aikoina yhä lähemmäs, kun viime vuonna vierailimme rapakon toisella puolella Montrealissa masters-uinnin MM-kilpailussa. Tänä vuonna samaiset kilpailut kuljettavat taas Venäjälle, Kazaniin.

Olin kuitenkin ennen kaikkea niin vaikuttunut Kalajoesta, että ehkäpä seuraavana kesänä varaan merenrantahuoneiston ja vetäydyn viettämään kesälomaa vaihteeksi kotimaisiin maisemiin.


Muita urheilumatkailuun liittyviä juttuja blogissa:

Montreal, Kanada 9.8.2014
Urheilun perässä maailmalle – sananen urheilumatkailusta
IG Travel Thursday: Kisaturistina Montrealissa

Lisää Kalajokea:

Kuumille hiekoille – kesän avaus Kalajoella

Takaisin Kalajoen hiekkasärkille (Reason for a season)

Kalafornia dreams (Reason for a season)

2 Responses

  1. En tiedä itkettääkö vai naurattaako mua tää harmaus:D. Kiva postaus jälleen ja olen kyllä niin samoilla linjoilla, että tuolla viihtyisi/olisi viihtynyt pidempäänkin. Voi olla että joutuu odottamaan siihen ensi kesään jos aikoo saada helteitä seurakseen.

    • Markus
      |

      Näin on! Merenrantakämpässä kelpaisi vietellä kesää varsinkin jos säät olisi kohdillaan :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.