Uudistunut Silja Serenade

Julkaistu Eurooppa, Ruotsi 10

Varasin alkuvuodesta meille Päivä Tukholmassa-risteilyn Tallink Siljalta. Olen Oneclubin jäsen, joten sain jouluna jonkun alennuslappusen kotiin jolla risteily irtosi huokeaan 36 euron hintaan (vaikka se toki tarkoitti sitä, että majoituimme C-luokan hytissä). Olin reissusta innoissani, sillä laivaksi valikoitui Silja Serenade joka on äskettäin käynyt läpi muodonmuutoksen.

Risteilimme viikonloppuna joten laiva oli aivan tupaten täynnä porukkaa. Aiemmin olen matkustanut Tukholmaan arkilähdöillä joten olin aika yllättynyt, että miten kova tungos laivassa voikaan olla. Tällä hetkellä Siljalla on myös meneillään Brasilia-teema, joka omasta mielestäni näkyi laivalla hyvin. Koko aika oli jotain orkesteria ja tanssijaa esiintymässä brasilialaisen musiikin tahdissa.

Mutta mennäänpä nyt niihin uudistuksiin, joita laiva on kokenut! Ensimmäiseksi kiinnitin huomiota laivan kävelykadulla uudistuneisiin kauppoihin. Sisältö ei varmaan kovin kummoisesti ollut muuttunut, mutta kaupat olivat jotenkin valoisamman ja houkuttelevamman näköisiä.

Kaupoista puheenollen voinkin mainita tax freen, joka oli kokenut todellisen kasvojenkohotuksen. Myymälä oli siistimmän ja modernimman näköinen. Kosmetiikkaosasto oli aika iso, mutta sen sijaan tuntui että makeis- ja suklaaosasto oli pienentynyt tai tuotteet olivat jotenkin vähän sekavasti lajiteltu ympäriinsä. En meinannut millään löytää etsimääni Fazerin suklaata alkuun, kun saman merkin tuotteet eivät olleetkaan kaikki samassa paikkaa.

Ostosten jälkeen (ja erityisesti Tukholmassa vietetyn päivän jälkeen) on mukava rentoutua uudistuneessa Sunflower Oasis-kylpylässä. Entiset lasikuiturakennelmat (”luolat”) oli poistettu ja kylpylä oli paljon avarampi ja valoisampi. Altaita tosin oli enää vain 3 + lapsille yksi minikokoinen allas. Suihku- ja saunatilat tilat sekä pukkari olivat mielestäni pysyneet ennallaan.

Ei muuten oltu ainoita, jotka ajatteli että mennään kylpylään Tukholmassa vietetyn päivän jälkeen – jouduttiin jonottamaan noin puoli tuntia (vai peräti enemmänkin?) että päästiin kylpylään sisään. Kaappeja on rajallisesti ja kylpylä muutenkin aika pieni, että hyvä sinäällään, ettei sinne päästetä kaikkia tulijoita samaan aikaan. Moni turhautui jonottamiseen ja lähti pois. Me onneksi jaksettiin sinnitellä ja olihan se sitten lopulta mukava päästä vähän altaisiin lillumaan ja saunomaan!

Ravintoloiden menuja oli ilmeisesti myös uusittu, en osaa tosin sanoa uudistuksen kohdalta muuta kuin että huomasimme ettei Mundon listalla enää ollut pastaa! Jäimme nimittäin kaipaamaan häränlihasuikale-pastaa, jota vuosi sitten syötiin.. Nyt listalla oli enää lähinnä jotain hamppareita ja lihapullia. Toki valikoimassa oli sitten myös voileipiä (katkarapuleipää unohtamatta!) ja salaatteja yms. joita sai ottaa itse linjastossa jonottaessaan kaapista.

Tax freen viereen oli muuten ilmaantunut uusi italialainen ravintola. Ei käyty testaamassa, vaikka menu näyttikin ihan houkuttelevalta. Tietysti tälläisen budjettimatkalaisen pitää aina vähän naputtaa hinnoista, jotka tuntuivat jokaisen ravintolan kohdalla kokeneen hieman nousua..

Loppujen lopuksi laiva ei ollut niin uudistunut kuin ehkä olin odottanut, lähinnä sellaisia pieniä ilmeenkohotuksia sen sijaan että olisi tullut jotain ihan kokonaan uutta tai erilaista. Aika samanlainen se oli, kuin ennenkin! Koska majoituimme C-hytissä, olisin toivonut että niihin olisi tullut jotain uutta tai että ne olisivat vähän siistimpiä :D

Vaikka laivamatka olikin suurilta osin onnistunut, täytyy vielä mainita yksi erittäin kova miinus joka tuli vastaan. Ensimmäisenä iltana oltiin käymässä nukkumaan, jolloin huomasin että mun sängyn tyyny oli täynnä jotain tummia hiuksia jotka eivät kuuluneet kummallekaan meistä. Jo hyttiin tullessa kiinnitin huomiota, että sänky oli pedattu vähän huonosti.. No, ajattelin ensiksi, että ehkä pesun jälkeenkin voi joskus jäädä pari hiusta lakanoihin enkä viitsinyt murehtia asiaa sen enempää. Hetken kuluttua kuitenkin löydettiin Maken sängystä hiuspinni, joka ei ollut mun! Siis yäk!

Siinä vaiheessa mulla meni hermot ja soitin laivan infoon. Kerroin tapahtuneesta ja siellä oltiin todella pahoittelevia. Hyttiä ei kuulemma voinut vaihtaa, koska laiva oli niin täynnä, mutta lähettivät sitten kuitenkin siivoojan vaihtamaan meidän lakanat. Aika nopeasti sieltä tuli mukava tyttö laittamaan meidän sänkyihin puhtaat lakanat. Kiitos siitä! Hommasta jäi kuitenkin vähän ikävä maku suuhun. Laitoin nyt kotiin tullessa sitten asiakaspalautetta aiheesta, että vaikka tiedän ettei 36 eurolla voi saada mitään luksusta (eikä sellaista todellakaan odoteta), niin kyllä sitä toivoisi että sängyissä olisi edes puhtaat lakanat. Huolimattomasti tehty siivous (lakanoiden vaihto) vain herättää kysymyksen, kuinka hyvin hytti oli ylipäätänsä siivottu vai oliko sitä siivottu ollenkaan. :( Roskapussit oli sentään vaihdettu.

Sitä aina ajattelee, ettei viitsisi pikkuasioista valittaa – me kun ollaan kuitenkin totuttu majoittumaan aika alkeellisissa majapakoissa ja ollaan nukuttu vaikka minkä ötököiden seassa, mutta ehkä sitä pitäisi yrittää muistaa ettei nyt olla Intiassa 2 euron majatalossa vaan kuitenkin Suomessa, jossa esim. hygieniataso on yleisesti aika korkea. Asiakkaalla on myös oikeus huomauttaa, jos ei tunnu saavan rahoillensa vastinetta. Me suomalaiset ollaan aina vaan niin sellaisia tuppisuita ettei kehdata sanoa kun joku asia vaivaa ja märehditään sitten tapahtunutta kuukausia yksikseen.

10 Responses

 1. Lotta Watia
  | Vastaa

  Toisten hiukset ja muut vastaavat jäljet omassa puhtaassa pedissä ovat kyllä ällöttäviä. Hotelleissa on ihanaa pujahtaa niihin puhtaisiin lakanoihin ja viettää hyvin nukuttu yö. Ehdottomasti tuollaisista pitää sanoa ja valittaa, hyvä että sentään kävivät heti lakanat vaihtamassa!

  Toinen ällötys on likaiset juomalasit ravintoloissa. Kerran sain Kuopion Memphisissä skumppalasin, jossa ihan selkeästi oli edellisen asiakkaan punaisten huulten jäljet. Valitin asiasta ja seuraava lasikin oli likainen. Eikä edes erityisesti asiaa pahoiteltu vaan todettiin vain ”oho”. Näistä jää kurja olo koko reissusta, vaikka ruoka olisikin ollut hyvää (tällä kertaa sekään ei kuitenkaan ollut).

  Mutta asiasta laivaan; mäkin kävin pari viikkoa sitten testaamassa tuon Silja Serenaden. Edellisen kerran ko. laivalla olen reissaillut lapsena joskus 20 vuotta sitten, joten muistikuvat eivät kovin suureelliset olleet. Ne kaupat olivat tosiaan ihanan valoisia, samoin TaxFree suuri ja valoisa, mutta oon samaa mieltä, että herkkuosasto oli jokseenkin pieni ja sekava. Buffetti oli herkullinen ja siellä oli ihanan siistiä eikä semmoista halpistunnelmaa, niinkuin joskus. 8D

  • Anne
   |

   Mua kanssa ällöttää jos saa likaisen lasin tai muita astioita ravintolassa! :( Ymmärrän kyllä sen, että ravintolan tiskissä sinne koneeseen menee aika paljon astioita kerralla ja pesu tapahtuu hyvin mekaanisesti eikä kaikkia kerkeä tarkistamaan, että tuliko puhdasta, niin likaisia (tai ei niin puhtaaksi tulleita) saattaa joutua eteenpäin. Olisi kuitenkin hyvä että viimeistään siinä vaiheessa ennen kuin asiakkaalle se lasi annetaan, niin tarkistettaisiin onko se puhdas vai ei.

   Me ei käyty testaamassa buffettia tällä kertaa, kun mä olen niin pieniruokainen niin en viitsi maksaa yli 30 euroa siitä että syön jonkun pienen annoksen jotain salaattia :D Aamiaisbuffetissa kyllä käytiin ja se oli ihan jees, vaikka aika samanlainen kuin joka paikassa :)

 2. Kat
  | Vastaa

  Tää on nyt ihan asian vierestä, mutta alkoi vähän hymyilyttämään noi ”uudistukset” kun tuli mieleen Sedulan ravintolat joissa vaihdetaan kerran vuodessa tapetti ja sitten se onkin jo uusi hothothot-yökerho :D

  Mutta kuvista päätellen näyttää aika raikkaalta! Laivoissa on kyllä jotenkin aina sellanen ysäritunnelma niiden kokolattiamattojen ja kultaisten porraskaiteiden kanssa… :–D

  • Anne
   |

   Joo, vähän samat ajatukset oli itelläkin.. :D Nyt tuolta oli kuitenkin onnistuttu siirtymään edes vähän sieltä ysäriltä tälle vuosituhannelle!

 3. Mielenkiintoinen postaus, olin noilla laivoilla ensimmäistä kertaa viime marraskuussa IGTT reissulla ja tosiaan olihan se laiva päivityksen tarpeessä vaikka ns. ”paremmissa” hyteissä oltiinkin. Ei kovin kivoja nuo hiuspinnit sängyssä, toki hieno juttu että lakanat vaihdettiin mutta tuollaiseen tilanteeseen ei pitäisi joutua ollenkaan :(

  • Anne
   |

   Joo, vähän kyllä tunnelmaa latisti toi likaiset lakanat-episodi! Laitoin Siljalle asiakaspalautetta heti sunnuntaina kotiin päästyämme, mutta ainakaan toistaiseksi ei olla vielä vastattu mitään.

 4. Anonymous
  | Vastaa

  Hei! Todellakin nämä laivojen hytit ovat aivan kamalia sikolättejä. Palasimme juuri tukholman matkalta, meno oli serenadella ja paluu symphonilla. Menomatkalla A-hytti ja paluumatkalla promenade-hytti. Eli kumpikaan ei mikään halvin mahdollinen. Ja mitämitä, kurkkasin patjan alle ja sieltähän löytyi turkiskuoriaisen toukkia. Siis molemmissa hyteissä! Saimme toki vaihtaa hytit mutta ei paljon lohduttanut. Ei enää tarvi lähteä yöksi laivalle. Yök!!!

  • Anne
   |

   Tosi ikävää, kun on vielä maksanut itsensä kipeäksi noista vähän kalliimmista hyteistä ja sitten löytyy jotain toukkia tai muuta skeidaa, hyi hitto. :( Nyt olisi laivayhtiöllä kyllä parannus siivouksen tasossa paikallaan!

   Kai laitoit asiakaspalautetta? Mulle lopulta vastattiin (olisikohan ollut pari viikkoa palautteen jättämisen jälkeen) ja sain onneksi asiallisen vastauksen ja hyvityksenä 30 euron arvoisen lahjakortin. Kyllähän se vähän mieltä lämmitti, mutta toisaalta ei se poistanut sitä kokemusta likaisista lakanoista! :/

 5. Pettynyt
  | Vastaa

  A-hytti kallis ja vaatimaton. Olin todella pettynyt. Kouluikäiset lapset rellestivät käytävillä koko yön ja levittivät roskia pitkin käytäviä. Sen he saivat tehdä aivan rauhassa. Henkilökuntaa einäkynyt missään. Olivat vissiin nukkumassa. Laiva oli Silja Serenade.

  • Anne
   |

   Voi harmi, että matka ei ollut onnistunut! Laitoitko palautetta? En ole tämän reissun jälkeen käynyt Siljalla Tukholmassa, viimeksi olin reilu vuosi sitten Viikkarilla. Aika tavallisiahan nuo A-hytit kaikilla laivayhtiöillä ovat, pitäisi valita sitten vähän korkeampaa hyttiluokkaa, jos kaipaa pientä arjen luksusta. A-hyteissähän ei periaatteessa ole yleensä muuta ihmeellistä, kuin että niissä on ikkuna.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.