Valoa kansalle – LUX Helsinki 2016 lyhtyäänestys

Julkaistu #suomiretki, Helsinki 3

Sitä aina tulee lähdettyä mitä ihmeellisempiin tempauksiin mukaan ja tällä kertaa tämä skeptikko lähti oman mukavuusalueensa ulkopuolelle Visit Helsingin järjestämään lyhtytyöpajaan. Eikun sakset käteen ja askartelemaan! Kauhukuvat lukioajoilta muistuivat mieleen, kun yhden lukukauden yritin väkertää jotain hemmetin lampunvarjostinta, mutta elämässä tulisi kohdata pelkonsa – joten tartuin haasteeseen ja lähdin mielelläni rakentelemaan kolmen muun bloggaajan seurana omaa lyhtyä tammikuussa järjestettävää Lux Helsinki-valofestivaalia varten. Minun lisäksi mukana työpajassa oli Meanwhile in Longfield, Travel Adventures Without End ja Hear The World’s Whisper.

Lux Helsinki on kaupunki- ja valofestivaali, jossa kävijät voivat virittäytyä talven pimeimpään aikaan festivaalitunnelmaan ja tutustua inspiroivaan valotaiteeseen keskiviikosta sunnuntaihin 6.-10. tammikuuta 2016. Me bloggaajat osallistumme festivaaliin siinä määrin, että työpajassa luodut esikoisvaloteoksemme tulevat esille Ruttopuistoon Helsingin keskustaan. Lux Helsinki haastaa myös kävijät mukaan bloggarityöpajan tuloksiin, sillä tällä hetkellä Facebookissa on käynnissä bloggarilyhtyäänestys – tykkäämällä lempparilyhtysi kuvasta, osallistut arvontaan, jossa on palkintona viikonlopun majoitus kahdelle valofestivaalin aikana Original Sokos Hotel Helsingissä! Eli nyt äkkiä äänestämään! Kilpailu on avoinna 30.11.2015 asti, eli vielä on aikaa käydä äänestämässä. Arvonnan säännöt löytyvät Visit Helsingin sivuilta täältä.

Klikkaa tästä päästäksesi äänestämään nikkaroimaani lyhtyä Facebookissa!

Lyhtyjen sijoituspaikasta inspiroituneena työpajaa vetänyt valotaitelija Mia Kivinen löysi meille teeman – aaveet ja henget. Tälläinen synkistelyyn taipuvainen sai teemasta heti ideoita, mutta se käytännön toteutus ei taas ollutkaan sitten ihan niin helppo homma. Materiaaliksi valitsin jätesäkkejä ja suojamuoveja. Jokaisella oli tuollainen valmis teollisuuslamppu, jonka ympärille lyhtyä lähdettäisiin rakentamaan.

Aikani kun olin ähissyt ja puhissut muovipussien seasta, alkoi sieltä jotakin muotoutumaan. Kasasta roskaa syntyi kuin syntyikin hieman aavemainen lyhty, joka sai nimekseen ”Painajainen”. Muovipusseihin liimatut hahmot kuvastavat jotakin sellaisia kaukaisia henkiä tai aaveita, joita painajaisissani joskus liikkuu. Mielenkiintoisen tästä jutusta muuten tekee sen, että en kuullut lyhtyjen sijoituspaikkaa kuin vasta työpajan lopussa ja lyhtyni valmistuttua – olin nimittäin tullut paikalle hieman myöhässä, ja kuulin vain annetun teeman. Painajainen-teokseni hahmot sopivatkin sitten hyvin leijailemaan vanhalle hautuumaalle. Nyt vaan jännitetään, selviääkö muovihäkkyräni edes ensimmäisestä yöstä sitten, kun lyhdyt sijoitetaan Ruttopuistoon..

Ruttopuisto onkin muuten mielenkiintoinen ns. vaihtoehtomatkailun kohde Helsingin keskustassa synkän historiansa vuoksi. Puiston ympäristössä on sijainnut useita hautuumaita – vielä 1600- ja 1700-luvuilla paikka oli kaupungin keskustan ulkopuolella, jonne menehtyneet vietiin haudattavaksi. Käytännössä koko Annankadun, Fredrikinkadun ja Bulevardin ympäristö on ollut enemmän tai vähemmän hautausmaata, jonne on haudattu porukkaa mm. suurten kuolonvuosien ja vuoden 1710 ruttoepidemian aikaan. Puiston nimi juontaa juurensa nimenomaan kyseiseen ruttoepidemiaan. Hautausmaatoiminta loppui paikassa 1800-luvun alussa, jonka jälkeen alue muutettiin puistoksi. Nykyäänhän ”Ruttis” on suosittu kaljoittelu- ja piknik-paikka kesäisin.

”Taiteilija” työssään (vasemmanpuoleinen kuva: Leena Karppinen, Visit Helsinki)

Kuvat: Leena Karppinen, Visit Helsinki

Tammikuun ollessa talven pimeintä aikaa, valofestivaali on oiva aika tulla tutustumaan pääkaupunkiin. Ruttopuistoon eli Vanhaan kirkkopuistoon sijoittuvassa Lantern Parkissa tulee olemaan 250 eri teosta ihailtavana – meidän lyhtyjemme lisäksi nähtävillä on mm. Slushin talkoolaisten luomia elektroniikkakierrätyslyhtyjä. Lisäksi valoteoksia on ripoteltu ympäri keskustaa ja reittiin, jonka varrella teoksia näkee, voit tutustua esimerkiksi tämän videon välityksellä:
Jos tammikuulle ei ole reissusuunnitelmia, ota suunnaksi Helsinki, valofestivaali ja Ruttopuisto. Mutta sitä ennen, muista käydä äänestämässä meikäläisen lyhtyä! Kyllähän se vähän roskapussilta näyttää eikä nuo kädentaidot ole juuri sitten tarhaikäisen ajasta kehittyneet, mutta hei, hyvä yritys on aina seiska (vanhaa yläasteen liikanmaikkaa lainatakseni). Että kliketi klik vaan ja äänestämään pääset tästä!


Short summary in English

Couple of weeks ago I was attending small art workshop arranged by Visit Helsinki and hosted by a Finnish light artist Mia Kivinen. The point of the workshop was to create lanterns for Lux Helsinki light festival, that will be arranged in January 2016 in Helsinki. Lanterns created in the workshop will be displayed in The Old Church Park (also known as the ”Plague Park”), which has an old cemetery dating all the back to 18th century. The name comes from a plague epidemic that cleared some of the city’s citizens during the year 1710.

The Light Festival Lux Helsinki offers different inspiring light artworks and a festival atmosphere during the darkest time of the year. The festival takes place in the city centre from Wednesday 6 January to Sunday 10 January 2016, gathering light and media artists from Finland, France, Belgium and Canada.  During the event, all light artworks will be on display each day 5–10 p.m. Entry is free of charge! Read more about the festival in here.

The workshop I took part in had another purpose as well – you can take part into a competition by voting the best lantern us bloggers created in Lux Helsinki’s Facebook page! By liking the photo of lantern & voting, you can win a weekend’s stay during the light festival at Original Sokos Hotel Helsinki! Voting is open until 30.11.2015. Click here to vote for my lantern & remember to push the like-button!

 

3 Responses

  1. Onnea leikkimieliseen kisaan! :) Ehkä törmätään tammikuussa Ruttupuistossa. Mä kyllä luulen, että mun Pakkasukon nenä on tammikuussa jo pudonnut irti. :D

    • Anne
      |

      Kiitos samoin! Saa nähdä, kestääkö mun jätekassi edes yhtä yötä siellä.. :D

  2. […] Ruttiksesta ns. vaihtoehtomatkailun kohteena kirjoitinkin hieman LUX Helsinkiä käsittelevässä postauksessa, mutta koska kertaus on opintojen äiti, niin esitellään nyt vielä lyhyesti puiston […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.