Varsovan metalliskene: Metal Cave

Julkaistu Metallia matkassa, Puola | 3

”GrimFest Vol 1 – Human Bazooka, Grim Orange Dice, Zamordism, Hornad, Rain of Sorrow, Side Effect. Ei sano nää bändit mitään. Kuulostaa siis hyvältä!”

Varsovan metallibaarit voi toistaiseksi laskea yhden käden sormilla. Onneksi onnistuneeseen iltaan ei kuitenkaan tarvita yleensä kuin yksi hyvä ja Varsovassa se on Metal Cave. Reissua edeltävän taustatutkimuksen ja Varsovan yöelämä-tutustumisillalle osuneen bänditapahtuman perusteella vedimme maiharit jalkaan, rässiliivit niskaan ja ohjasimme englantia puhumattoman taksikuskin kuljettamaan meidät laitakaupungille katsomaan, onko Varsovan metalliskenestä mihinkään.

Vartin keskustasta ajelun jälkeen taksi kurvasi Biedronkan, paikallisen ruokakaupan pihaan. ”Tämä on se osoite”, kuski saneli ja oli yhtä ihmeissään kuin kaksi takapenkillä istuvaa hevaria. Olimme keskellä esikaupunkialuetta eikä lähipiirissä näkynyt kuin ostoskärryjä työntelevä mummeli. Ohjeistin kuskia vielä kiertämään korttelia – ei tähän heti luovutettaisi. Pienen epätoivon riipiessä pitkin niskaa, saimme onneksi kuitenkin pian pyyhkiä kylmän hien pois otsalta – Metal Cave oli löytynyt, Biedronkan takaa, lastauslaiturin vierestä. Tuttuun tapaan tummaan pukeutunutta kansaa seisoskeli tuopit ja savukkeet käsissään ja seinässä roikkuva kyltti varmisti meidän löytäneen oikeaan paikkaan. Olimme perillä.

Metal Caven sisäänkäynti Biedronkan lastauslaiturin vieressä

Hetken pihalla pälyilyn jälkeen astelimme sisään. Vienoinen vessasta kantautuva virtsan tuoksu sekä oluessa lainehtiva lattia tervehtivät tulijoita – ah, mikä paikka, juuri sopiva meidän makuun! Lippu illan tapahtumaan, GrimFestiin maksoi 12 zlotia / henkilö ja narikkaan sai vaivanpalkkaa jättää omantunnon mukaan. Etenimme pakollisten maksujen ja kyselyiden jälkeen syvemmälle ”luolaan”, jossa meitä oli vastassa rähjäisesti sisustettu, hyvin perinteinen hevimesta.

Haimme oluet tiskiltä. Täällä on turha kysellä hienouksia – juomat nautitaan muovimukeista ja tarjolla mallasjuoman lisäksi taisi olla vain viskiä – eli aika perinteinen juomavalikoima siis. Oluttuopposesta lompakko köyhtyi 7 zlotin (1,5 euroa) verran, joten ihan kohtuuhinnoissa liikuttiin. Paikka itsessään oli melko pieni ja koostui kahdesta osasta – hieman ”rauhallisemmasta” istuskelualueesta, jossa oli vuosia palvelleita, kuluneita nahkasohvia ja piknikpöytiä seurustelua varten, sekä syvällä luolan perällä olevasta esiintymisstagesta, jossa parhaillaan joku bändi tykitti menemään kovaa vauhtia. Bändithän eivät meille sanoneet muuta, kuin että ne olivat paikallisia ja suurin osa ilmeisesti vasta aloittelemassa uraansa metallimusiikin maailmassa – siitä huolimatta, musiikissa ei ollut valittamista, ja kyllähän nyt paskinkin hevi on aina parasta.

Rain of Sorrowilla oli tapahtumassa kuulemani mukaan ensiesiintyminen

Meininki oli villiä, musiikki hyvää ja olut vahvaa. Lavan edessä tukkiaan oli heiluttamassa pääasiassa kapakan hameväki, josta olin tietysti mielissäni. Jututimme pihalla paikallisia, joista suurin osa tuntui kuuluvan johonkin illan bändeistä. Loput asiakkaista olivat ilmeisesti taas bändin jäsenten kaveripiireistä, sen verran tuttavalliselta bändien kannustaminen vaikutti olevan. Behemothia, Puolan black metal-menestyjää ei näissä bileissä ylistetty, vaan plusääniä annettiin pienempien orkesterien puolelle. Illan aikana kuulimme kaikkea death-örinästä hieman Tarja Turustyylisiin taidonnäytteisiin, aina punk-vivahteisiin asti. Spiikit olivat luonnollisesti puolaksi, joten niistä ei hirveästi kahdelle härmäläiselle selvinnyt, mistä on kyse, mutta se ei menoa haitannut. Kyllä se moshaaminen onnistuu vaikka ei puola taittuisikaan.

Vaikka Varsovan metalliskene ei ehkä ole vielä tarjonnallaan niin laaja, se on kuitenkin hyvin paljon olemassa. Saimme suosituksia muistakin vierailun arvoisista paikoista – keskustassa sijaitsevasta Cafe Rock’n’Rollista ja myös hieman syrjemmässä toimivasta Voodoo Clubista. Lisäksi Rock Side 99 saattaisi olla myös varteenotettava vaihtoehto. Valitettavasti tämänkertainen vierailumme kaupungissa salli aikataulunsa puolesta vain yhteen hevimestaan tutustumisen, mutta kaupungilla on ehdottomasti potentiaalia tarjota enemmänkin.

Zamordism sai mimmit villiintymään

Metal Cave oli mainio paikka kaljoitteluun ja bändien tiirailuun, mutta meitä jäi ihmetyttämään aikataulut – ovet avattiin jo klo 19:00 ja menoa jatkui vain puolilleöin. Loppuillasta kuitenkin huomasimme hevikansan kaikonneen lempibändinsä esiintymisen jälkeen, viimeisten soitellessa tyhjille saleille – ehkä tänne tullaan vain katsomaan bändi tai kaksi, ennen kuin matkaa jatketaan jonnekkin muualle. Kannattaa siis ennen vierailua tarkistaa aikataulut esimerkiksi Metal Caven nettisivuilta, ettei päädy kolkuttelemaan jo suljettuja ovia.

Varsovaan suuntaavan metallimatkaajan ei tarvitse olla huolissaan, sillä menoa löytyy taatusti. Pieni taustatutkimus ennen reissua tuskin on pahitteeksi, mutta hyvällä lykyllä omaan vierailuun ajoittuu jotain suurempaakin. Keikkoja kannattaa myös tiirailla Progresja Music Zonen kalenterista.

Metallia Matkassa approves!

Löydä perille

Metal Cave, ul. Jana Olbrachta 46
Cafe Rock’n’Roll, Mokotowska 4/6
Voodoo Club, Warszawa Aleja Prymasa Tysiąclecia 48A
Rock Side 99, ul. Racławicka 99 lok 25
Progresja Music Zone, Fort Wola 22


Short summary in English

So, wonder what’s Warsaw’s metal scene like? We did it for you and the answer is: it is very much existent, even though the interesting metal venues in the city are possible to count with one hand. During our short visit in Warsaw we had very limited time to explore the local metal scene, but got to spend one evening in one of the best metal bars in the city – Metal Cave. Located bit far from the city center it’s best to reach by taxi – but don’t be fooled when the car pulls in front of Biedronka, local supermarket – Metal Cave’s entrance is actually located next to Biedronka’s loading dock.

Slight smell of urine, beer flooding the floor and thrashy decor – Metal Cave was everything we expected. Small, divided into sitting area with old couches and other part hosting a small stage. GrimFest, a small club fest was taking place when we visited, with local bands playing. Tickets for the event were 12 pln / person. Beer was cold, strong, served from plastic cups and suitable for poor traveler’s pocket – only 7 pln / cup. No fancy drinks here. Nice.

As our visit was short we only got to see Metal Cave, but there are some other interesting metal / rock spots in the city as well: Cafe Rock’n’Roll, Voodoo Club and Rock Side 99. Metal scene might not be so big, but it’s better than nothing. For bigger lives, check Progresja Music Zone.

3 Responses

  1. Tuo aikatauluhan on just ihan loistava! Mua välillä harmittaa kun niin monet tapahtumat on keskellä yötä. Tollasella aikataulullahan pääsee ajoissa nukkumaankin eikä seuraava reissupäivä mene yörientojen takia plörinäksi. :D

    • Anne
      |

      Hahaa, nojoo, totta! Välillä sitä kyllä tulee naristua, että miks keikkojen pitää alkaa niin myöhään, kun ei jaksa valvoa ja aamuun asti ryypiskely on usein hyvin kohtalokasta :D

  2. […] Varsovassa kerkesimme tietysti myös tutustua paikalliseen metalliskeneen. […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.