Viikonloppu Glasgow’ssa – en tykännyt

Julkaistu #cgtSociety, Eurooppa, Iso-Britannia 17

En aio valehdella. En pitänyt Glasgow’sta yhtään. Kaksi päivää ja yötä kaupungissa oli melkein liikaa, enkä kaikesta yrittelijäisyydestä huolimatta ruvennut tykkäämään paikasta, en sitten millään.

Saavuin Glasgow’hun Edinburghissa aamuun asti vietetyn illan jälkeen, joten katastrofin ainekset olivat luonnollisesti kasassa jo siinä vaiheessa. Olin varannut kaupungin edullisimman hostellin laitakaupungilta, jonne raahauduin kuumuudessa kamojeni kanssa bussiasemalta kahden tunnin yöunien jälkeen erittäin freesinä. Saavuttuani Glasgow’hun huomasin heti, että kaupunki ei vain oikein iskenyt. Kauniin Edinburghin jälkeen Glasgow näyttäytyi hyvin tylsänä ja rumana kaupunkina, vaikkakin jotenkin etäisesti toi mieleeni Montrealin Kanadassa (joka oli kylläkin oikein mukava kaupunki!). En edes jaksanut ottaa kuvia keskustasta, kun ei siinä mielestäni ollut mitään kuvattavaa.

Kirjautuessani sisään Tartan Lodgeen, varaamaani majoitukseen, ensimmäiset ärsytyksen aiheet heittivät heti lisää vettä myllyyn. Hostellilla piti maksaa kaikesta erikseen. Kaksi yötä maksoi noin 40 puntaa ja siitä huolimatta jouduin maksamaan 3 puntaa ekstraa kortilla maksusta. Jos halusin lukon huoneen kaappiin, piti siitä maksaa pari puntaa lisää (en ollut tajunnut ottaa omaa lukkoa mukaan, koska harvemmin moisia enää tarvitsee..). Pyyhkeen vuokra oli taas pari puntaa lisää ja lisäksi piti maksaa 5 punnan deposit. Aamiainen olisi ollut 4 puntaa – jätin väliin.

Hostelli ei oikeastaan ollut edes hostelli ja yhteiset tilat olivat todella kämäsiä. Keittiö oli pieni ja likainen, yhteinen olohuone pimeä ja näytti bussiaseman odotusaulalta. Teetä tai kahvia sai vaan lisämaksusta automaatista.. Henkilökunta oli todella aneemista eikä oikein osannut neuvoa tai antaa mitään vinkkejä Glasgow’hun. Kun seuraavana päivänä kysyin ohjeita West Endiin menoon, respa käski kysyä bussikuskilta. No, ehkä menen vaan metrolle ja selvitän asian sitten itse. Huoneiden avaimena toimivat kulkukortit, jotka eivät oikeastaan toimineet ollenkaan – yhden oven avaamisen jälkeen oli pakko mennä takaisin respaan pyytämään, että kortti aktivoidaan uudelleen, sillä seuraavalla kerralla se ei enää avannut ovea. Majapaikassa pyöri todella epämääräisen oloista jengiä ja ilmapiiri oli muutenkin jotenkin omituinen. Uggh. Olo oli sellainen, että miksi edes tulin tänne! Onneksi sängyssä oli sentään puhtaat lakanat ja huone siisti.

Kävin ottamassa nokkaunet ja lähdin tutustumaan kaupunkiin. Yksi syy laitakaupungille majoittumisessa oli Nekropoli, jonka halusin nähdä ja joka oli vain kivenheiton päästä majapaikasta. Jälkikäteen mietittynä olisi kuitenkin kannattanut majoittua keskustassa, jonne valitsemaltani majoitusliikkeeltä oli noin puolen tunnin kävelymatka. Majapaikan lähettyvillä ei ollut mitään ravintoloita tai kauppoja, joten ei auttanut kuin raahata juhlimisen rääkkäämä ruhoni keskustaan. Löysin Five Guysin, jossa kävin näykkimässä mukillisen ranskalaisia nälkään. Keskusta-alue ei säväyttänyt ollenkaan ja olin vain ihan todella ärsyyntynyt koko kaupungista. Kieltämättä edellisen illan oluet saattoivat vaikuttaa asiaan, mutta yleensä olen dagen efterissä hyvin vastaanottavaisella tuulella matkustaessani uusiin paikkoihin. Glasgow ei kuitekaan vaan antanut mitään kipinää. Paluumatkalla menin hoitamaan sieluani Nekropolikselle ja haahuilin hautakivien välissä mietiskellen, että mitähän helvettiä aion tehdä kaksi päivää tässä – pardon my french – perseenreikää muistuttavassa kaupungissa.

Seuraavana aamuna päivä valkeni onneksi jo hieman aurinkoisempana. Lähdin liikenteeseen ajoissa ja kävin katsomassa Nekropolista toisen kerran. Aamuauringossa se ei näyttäytynyt ihan niin säväyttävänä, kuin edellisenä iltana auringon jo laskiessa, mutta upea se silti oli. Tämä hautausmaa oli oikeastaan suurin syy, miksi Glasgow’hun alunperin päätin matkustaa.

glasgow necropolis, glasgow cemeteries, victorian cemeteries

glasgow necropolis, glasgow cemeteries, victorian cemeteries

glasgow necropolis, glasgow cemeteries, victorian cemeteries

glasgow necropolis, glasgow cemeteries, victorian cemeteries

glasgow necropolis, glasgow cemeteries, victorian cemeteries

glasgow necropolis, glasgow cemeteries, victorian cemeteries, glasgow cathedral

Glasgow’n hautausmaa (Nekropoli) avattiin vuonna 1833. Sinne on haudattu kaiken kaikkiaan noin 50 000 tuhatta vainajaa ja hautausmaalta löytyy noin 3500 hautamonumenttia. Kyseessä on varmasti yksi suurimmista hautausmaista, joilla olen käynyt. 1800-luvulla nekropoleja rakennettiin viktoriaanisen ajan suureellisen muodin innoittamana – esimerkiksi Pariisissa Père Lachaisen hautausmaa on yksi hyvä esimerkki kyseisen aikakauden ”hautausmaamuodista”.

Hautausmaalle pääsy on maksuton, ja siellä järjestetään myös opastettuja kierroksia, joista voi lukea lisää täältä. Jos olisin ollut kaukaa viisas, olisin varannut kierroksen etukäteen, sillä sen avulla hautausmaan historiasta olisi saanut huomattavasti enemmän irti.

Nekropoli on suosittu nähtävyys Glasgow’ssa enkä suinkaan ollut ainut paikan päällä. Aikaisin aamulla (noin 9 aikaan) näin pari lenkkeilijää ja koiranulkoiluttajaa. Aamupäivän edetessä paikalle oli ilmaantunut muitakin turisteja. Läheinen katedraali tuntui myös houkuttelevan bussilasteittain kiinalaisia matkailijoita. Istuskelin yhden haudan reunalla, söin välipalaksi sipsejä ja tuijottelin maisemia kaupungille päin. Nekropolis sijaitsee korkealla kukkulalla, josta näkee kauas. Kävin myös kiertämässä vieressä sijaitsevan katedraalin pihan ja tutkimassa siellä sijaitsevia hautoja.

Hautausmaakierroksen jälkeen kävelin keskustaan ja nappasin metron kohti West Endiä. Glasgow’n keskusta-alueeseen verrattuna West End näyttäytyi jo huomattavasti miellyttävämmältä seudulta. Kävin brunssilla (tai oikeastaan toisella aamupalalla) viehättävässä pienessä kahvilassa, jonka jälkeen päätin lähteä tutustumaan Hunterian Museumiin. Glasgow’ssa suurin osa museoista (kuten Skotlannissa muutenkin) on ilmaisia, joten budjettimatkalaiselle ne ovat helppo vaihtoehto.

Hunterian museum sijaitsee Glasgow’n yliopistolla, joka on myös itsessään varsin vaikuttava kompleksi. Rakennuksesta mieleeni tuli ensimmäiseksi Harry Potter ja Tylypahka. Kampukselta löytyy useampi museo, mutta olin enimmäkseen kiinnostunut William Hunterin kokoelmista Hunterian museumissa. William Hunter (1718 – 1783) oli skotlantilainen anatomisti, lääkäri ja perehtynyt erityisesti synnytysoppiin.

Hunterian museumista löytyy laaja kokoelma fossiileja, roomalaisen sekä muinaisen egyptin ajan esineistöä sekä tietysti – mielestäni kaikista mielenkiintoisimpana – erilaisia lääketieteen instrumentteja, säilöttyjä ruumiinpalasia ja epämuodostuneita eläimiä sekä sen sellaista. Ai että, kyllä kelpasi kyylätä lasipurkeissa lilluvia silmämunia ja sisäelimiä.

hunterian museum, glasgow museums

hunterian museum, glasgow museums

hunterian museum, glasgow museums

hunterian museum, glasgow museums

hunterian museum, glasgow museums

hunterian museum, glasgow museums, glasgow university

Hunterian museum ei ole kovin suuri kooltaan, mutta kyllä siellä helposti saa tunnin tai pari kulumaan, jos oikein tarkasti katsoo kaikki esineet läpi ja osallistuu esimerkiksi opastukselle (lisätietoa museoalueen opastuksista löydät täältä). Museon jälkeen kiertelin yliopiston rakennuksia ulkopuolelta vielä jonkun tovin, ennen kuin lähdin kävelemään West Endiin. Kävin kahvilla puistossa ja ihmettelin maailman menoa. Sellaista lomalla kai kuuluukin tehdä. Otin metron takaisin kaupungille ja kävin kiertelemässä Glasgow’n keskustassa sekä mm. modernin taiteen museossa, joka oli kylläkin vähän tylsä (ja pieni). Onneksi sinnekään ei kuitenkaan maksanut mitään sisään.

Myöhemmin illalla kävin tutustumassa Glasgow’n heviyöelämään, mutta sunnuntai-illan anti oli sen verran heikko, ettei siitä erityisemmin ole raportoitavaa (vaikka hiljaisuudesta huolimatta onnistuin taas olemaan liikenteessä aamuun asti).

Vaikka Glasgow’sta löytyi mielenkiintoistakin tekemistä – Nekropoli, yliopiston museot ja West Endin alue, niin silti olin helpottunut istuessani bussiin takaisin kohti Edinburghia. Olen yrittänyt miettiä kovasti, mikä Glasgow’ssa oikein mättäsi – kaupunki oli sen verran iso, ettei siitä oikein tahtonut saada otetta, majapaikka oli perseestä, ihmiset eivät olleet niin ystävällisiä eikä siellä lopulta oikein ollut mitään mielenkiintoista nähtävää tai tekemistä. Ajoitus saattoi olla myös vähän huono. Kokemus olisi varmasti ollut erilainen, jos olisin ollut liikenteessä kavereiden tai Markuksen kanssa. Ehkä annan kaupungille vielä joskus uuden mahdollisuuden, mutta toistaiseksi Glasgow jää kirjoihini paikkana, jonne en ainakaan ihan heti ole palaamassa. Inhon tunteilleni Glasgow’ta kohtaan pitäisi varmaan antaa hyvät perustelut, mutta en oikein osaa sanoa muuta kuin, että kaikki ei vaan tykkää kaikesta – eikä ole tarvekaan. Jälkikäteen visiittiä miettiessäni, Glasgow’hun olisi hyvin riittänyt yhden yön reissu. No, ainakin nekropoli oli upea, jos ei muuta!


Short summary in English

After spending two days and nights in Glasgow I have to say, that it did not make it to my ”Top 5 places in Earth I loved to visit” list. Actually, I quite disliked Glasgow. There were several reasons why I did not like it – the ”hostel” where I stayed was quite shit, people were not so friendly, there was nothing to do or see and I just didn’t get that warm feeling when arriving to new place that ”wow, I really like this place”. It was quite the opposite – Glasgow seemed dull, big and boring, and I couldn’t get a hold of it at all.

There were, luckily, couple of things I enjoyed – Necropolis, which was the main reason I even decided to go to Glasgow. I visited this beautiful Victorian era cemetery actually twice, and quite enjoyed wandering between the tombstones when sun was about to set. Next morning, I paid another visit and it was not as beautiful as night before, but still, one of the most stunning cemeteries I have visited (also most likely the biggest one).

I went to West End and Glasgow University to visit Hunterian Museum; William Hunter was Scottish anatomist, physician and obstetrician, and the museum features extensive displays relating to him and his collections – medical history, scientific instruments, anatomical samples and so on. Lot of creepy stuff – which I very much enjoyed, of course. Entrance is free, as it is for most of museums on Scotland. Glasgow University was also very beautiful and it reminded me of Hogwarts quite a lot.

Despite the few nice things I experienced in Glasgow I still was happy to hop on the bus back to Edinburgh. I don’t know – maybe I would have enjoyed Glasgow more if I had visited it with friends or with my partner; however this time I just did not like it at all, and I will not be visiting it anytime soon. Maybe I should give another chance, but as for now, Glasgow just is not my cup of tea. I guess my visit was bit ruined as so many things were going wrong – the hostel, unfriendly people, timing and overall feeling of just not getting it at all. Now that I think, one night would have been enough in there. But, at least the Necropolis was amazing!

17 Responses

 1. Mulla oli vuosi sitten hyvin samanlaiset kokemukset Glasgowsta (ilman tuota majoitus-ärsytystä), Necropolis, West End ja yliopiston ympärystä kyllä oli mukavia paikkoja, mutta keskusta-alue aika karu ja tylsä, ei ole vielä ainakaan iskenyt kaipuu takaisin.. Että et ole ainakaan yksin näiden fiilisten kanssa!

  • Anne
   |

   Märisin tästä enemmän facebookissa Glasgowissa vielä ollessani, ja silloin onneksi sain lohduttavia olkapäitä, etten ole ajatuksieni kanssa yksin. :D Kaikille ei vaan maistu, ei sille voi mitään!

 2. TheLillyPierce
  | Vastaa

  Tämän perusteella en usko, että se pitää paikkansa, että molempia ei kannata valita, vaan jompikumpi, sillä joku saattaa valita Glasgow’n ja itse rakastuin niin täysin Edinburghiin, etten voi kuvittellakaan että joku ei tykkäisi Skotlannista. Toki pitää varmaan itse käydä joskus, mutta ennemminkin silleen ohimennen, vaikka pelkkä päiväreissu, josko se ei sitten olisi ”liikaa”. Mutta ajattelin muutenkin tutustua paljon pohjoisempaan Skotlantiin. *Kuolaa muiden Isle of Skye & Highlands kuvien perään*

  Sitten tärkeä kysymys: Haiseeko Glasgow’kin pissalta? xD

  x Lilly

  • Anne
   |

   Kyllä Glasgow’ssakin kannattaa käydä – eihän sitä ikinä muuten sitten tiedä, tykkääkö vai ei! Itselle se ei vaan kolahtanut ja vähän sitä harmittelin, että olisi pitänyt mennä ylämaille tai jonnekkin muualle. Mutta, parempi tietysti, että se on nyt hoidettu ”pois alta”.

   Glasgow’ssa ei haissut miltään. Se oli hyvin hajuton ja mauton. Ehkä sen takia niin tylsä. :D

 3. Fiia
  | Vastaa

  En ole vielä Glasgowhun päässyt itse (mutta eiköhän tilanne korjaudu syksyisen Edinburghiin muuton myötä), mutta se kuulostaa kaupunkina jakavan varsin paljon mielipiteitä. Toiset tykkää, toiset ei, eikä sille tarvitse kummempia perusteita, jos joku paikka ei vaan nappaa. Itse en esimerkiksi tykännyt yhtään monen niin hehkuttamasta Sydneystä :D

  • Anne
   |

   Oi ihanaa, muutat Edinburghiin! Pieni kateus iskee :) Kyllä se Glasgow kannattaa käydä katsomassa. Sittenpähän sitä tietää, tykkääkö vaiko ei. Onneksi sieltä pääsee nopeasti takaisin Edinburghiin, jos ei iske.. :D

 4. Tunnistan tuon tunteen, jotkut kaupungit eivät vaan kolahda, vaikka kuinka yrittäisit pitää niistä. Harvoin siihen yhtä ainoaa selitystä on. Toki moni pieni asia muodostaa ison kokonaisuuden, niinku sulla nuo ”olosuhteet” jo saapuessa :)

  • Anne
   |

   Totta, näinhän se on!

 5. Anteeksi, mutta mua nauratti. :) Tuohtumuksesi on helppo ymmärtää esim. hostellin suhteen, mutta väsyneenä ja krapulaisena melkein mikä paikka maailmassa tahansa on aika persuuksista. Mutta ei sinne väkisin kannata takaisin mennä. Joskus toinen kerta on vielä pahempi kuin eka. :D

  • Anne
   |

   Kyllä siihen vähän muutkin asiat vaikutti, kuin väsymys ja krapula.. Glasgow’ssa kaupungilla kävellessäni kaupunki ei vaan herättänyt juuri mitään mielenkiintoa. Pl. West Endin alue. Ehkä pyörin siis väärissä paikoissa? Onhan se matkustaminen kuitenkin aika kokonaisvaltainen kokemus ja kaikki vaikuttaa kaikkeen. Ei sinne tarvita kuin vaikkapa yksi epäonnistunut ravintolakäynti tai ryöstö, ettei halua johonkin paikkaan välttämättä enää palata. :/ Ei huolta, saat pitää Glasgow’n itselläsi. ;)

 6. Ihanan elävästi kuvattu, pystyin täysin samaistumaan sun fiilikseen! :D Joskus näitä on ollut itselläkin, joku paikka on tosiaan niin tajuttoman tylsä tai mitäänsanomaton, että se ei ole edes kameran esille kaivamisen väärti. Mutta hei toi Nekropoli näytti kyllä tosi upeelta, voisin käydä!

 7. Meidän piti päätyä tuonne juhannuksena, oli jo lennotkin varattu Edinburghiin ja ajattelimme siihen yhdistää niin Isle of Skyen kuin pari yötä Glasgowssa, mutta tuli sitten muita suunnitelmia kesäkuulle ja vaihdoimme lennot (onneksi olivat vaihtokelpoiset pistelennot) Hampurin lennoiksi. Mutta kyllä me vielä joskus sinne Isle of Skyelle päädymme ja ehkä jutustasi huolimatta :-) myös Glasgowhin. Mutta ehkä keskustaan ja suht hyvään hotelliin … niin jää toivottavasti yksi harmitus pois matkasta. Hautausmaalle voisin hyvin kuvitella meneväni, Pariisissakin viimeksi kävimme Pere Lachaisessa.

  • Anne
   |

   Pere Lachaise kiinnostaa ihan hirveästi! Toivottavasti pääsen pian Pariisiin..

   Glasgow’ssa ehdottomasti keskustaan ja kunnolliseen hotelliin. Välttyy turhalta dramatiikalta :D

 8. Lotta | Watia.fi
  | Vastaa

  Onneksi sieltä löytyi kuitenkin lopulta jotain kiinnostavaa. Ehkä toi hostellikokemuskin vähän vaikutti siihen yleiseen fiilikseen, ja ihan totta – moni paikka on niin paljon mukavampi kaverin kanssa, toiset toimii erinomaisesti myös yksin matkustaessa. Skotlannissa haluaisin kyllä kovasti käydä, mutta ehkä enemmän nummilla ja rannikolla, kuin kaupungeissa. Mutta jos aikaa on, niin miksei sitten niissäkin. Toi hautausmaa ainakin näyttää upealta.

  • Anne
   |

   Multa jäi nyt nummet ja ylämaat näkemättä, joten niitä sit toivottavasti seuraavalla kerralla! Totta, kuten totesinkin, jos tuo majapaikka ei olisi ollut niin arsesta, niin vierailu olisi voinut olla pelastettu. :D

 9. Nuo epämuodostuneet eläimet on ihan kamalia ja siks just tosi kiinnostavia! Kyllähän kaikki outo kiehtoo.
  Parin tunnin yöunien jälkeen mikään paikka ei ainakaan itselläni oikein nappaa. Siihen muutama ärsytystekijä päälle, niin homma on selvä, väkisin puskee negatiiviset fiilikset pintaan.

 10. Olihan reissu.
  Onneksi löytyi jotain kiinnostavaa tuolta kaupungilta ja kuvat oli kyllä hienoja.
  Toi Nekropoli oli kyllä tosi vaikuttavan näkönen!!
  Hunterian museumin kuulostaa sekin mielenkiintoiselle mutta olihan ne vähän karmivia noi purkit…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.