Viikonloppu Göteborgissa – death metal-pääkaupungissa

Julkaistu Metallia matkassa, Ruotsi 9

Viime viikonloppuna otin suunnaksi rakkaan naapurimaamme, metallimusiikistakin arvostetun Ruotsin. Ystäväni Sini muutti naapuriin rakkauden perässä viime vuonna ja päätin vihdoin rohkaistua ja lähteä visiitille. Edessä oli 3 päivää tutustumista Ruotsin death metal-pääkaupunkiin – Göteborgiin. Jau! Aiemmat Ruotsin vierailuni ovat rajoittuneet lähinnä sumuisiin Tukholman-risteilyihin, joten oli kiva päästä välillä näkemään jotain uutta. Göteborg vaikutti kaiken kaikkiaan mielenkiintoiselta kaupunkikohteelta, erityisesti kaupungin metalliskenen kannalta.

Laskeuduin Landvetterin lentoasemalle lauantaiaamuna ennen yhdeksää ja Sini tuli vastaan kentälle, josta jatkoimme matkaa kaupunkiin. Viikonlopulle sattui onneksi mitä mainioin sää ja lähdimme tutustumaan Göteborgiin auringonpaisteessa. Halusin nähdä pari ”pakollista” turistinähtävyyttä, kuten Göteborgin ”vanhan kaupungin” eli Hagan – mutta muutoin pääpaino oli pitkälti kuulumisien vaihtamisessa, hyvässä ruoassa ja juomassa – ja tietysti paikalliseen metallimusiikin maailmaan tutustumisessa.

Kaupunki oli erittäin goottilainen monine kirkkoineen, joiden tornit kohosivat melkein joka korttelissa. En ole millään tavalla uskonnollinen ihminen, mutta vanhat kirkot kiehtovat – ovathan ne kauniita ja arkkitehtuurisesti usein todella vaikuttavia rakennelmia. Ihan toista maata kuin nykyajan modernit laatikot. Vaikka aurinko paistoi, saimme luotua teemaan sopivaa synkkää tunnelmaa hiiviskelemällä kirkkojen pihoilla puiden varjoissa kuin mitkäkin hautakivien potkijat.

Göteborgia ei turhaan voi tituleerata Ruotsin death metal-pääkaupungiksi: melodisen death metalin bändit kuten In Flames, At the gates ja Dark Tranquillity ovat kotoisin sieltä ja levittäneet onnistuneesti ns. Göteborg-metallin ilosanomaa ympäri maailmaa. Siinä mielessä kun jaksan aina mainostaa Helsinkiä metallimusiikin pääkaupunkina, Göteborg on omalla lajillaan myös erinomainen kohde metallimusiikin ystäville. Samalle viikonlopulle sattui osumaan myös Full Metal Cruise – metallimusiikin risteily, joten kaupungilla tallusteli muutama muukin pitkätukka meidän lisäksi. Kyseisestä risteilystä on useampi variaatio, mutta tällä kertaa paatti aloitti metallikansan kuljettamisen käsittääkseni Kielistä ja teki matkaa Göteborgin ja Kööpenhaminan kautta Hampuriin. Olinkin joskus ohimennen kuullut kyseisestä risteilystä.

Meillä kävi myös siinä mielessä hyvä tuuri, että metallimusiikin klubitapahtuma Belsepub osui juuri samalle lauantaille, kun kaupunkiin jalallani astuin. Tällä kertaa klubi järjestettiin Vasagatanilla Valand-yökerhossa (joka oli hieman erikoinen valinta omasta mielestäni, kun seinän takana jonnet ravasi teknon tahtiin ja toisella puolella soi viikinkimetalli.. noh, eivät nämä kai sulje toisiaan pois). Illan aikana esiintyi kolme orkesteria – tiedossa oli vähän folk- ja viikinkimetallia ja tietysti perinteisempää ruotsalaista döddistä (death metalia). Metallibaareja Göteborgissa löytyy useampi, mutta koska aikaa oli hieman rajallisesti, emme kerenneet käydä tutustumassa keikkaillan takia kuin vain yhteen eli Lorensbergsgatanilla sijaitsevaan Rock bareniin.

Rock baren oli oiva valinta pieneen keikkaa edeltävään hörppimiseen ja kyseessä oli loppujen lopuksi melko tilava baari, jonne riitti asiakkaita kahteen kerrokseen. Yläkerrassa soi vähän kevyempi heavy ja rokki ja alakerrassa tuli sitten kunnon örinää. Samaan pöytään löyttäytyi paikallisia hevitukkia, joiden mukaan Göteborgissa on ehdottomasti Ruotsin paras metalliskene. Noh, jokainen varmasti aina puolustaa omaa kotipitäjäänsä, mutta ainakin aloin itse olemaan jo melko vakuuttunut. Klubia, baaria, keikkaa ja tapahtumaa tuntui riittävän. Rock baren lisäksi suositeltiin kovasti myös Sticky Fingersiä (Kaserntorget 7) – jossa tosin taitaa olla hieman sekalaisempaa seurakuntaa myös musiikillisesti, mutta kuitenkin koetaan vierailun arvoiseksi paikaksi. Belsepub-klubia on myös järjestetty Henriksberg-nimisen kuppilan yhteydessä olevassa Råck Göteborgissa (Stigbergsliden 7).

Ilta Valandissa viikinkimetallin tahdissa meni mukavasti leidien kesken ja olimme kämpillä jo ihmisten ajoissa. Harmi, että aina näissä reissuissa on aika usein vähän kortilla, ettei kerkeä koluta niin montaa hevipubia, kuin tahtoisi. Tosin yleensähän joka tapauksessa käy se klassinen, että jumittuu ekaan paikkaan vaikka kuinka olisi tarkoitus tehdä baarikierros..

Seuraavana aamuna pirteänä kuin peipposet revimme itsemme iltapäivään mennessä sängyistä ylös ja lähdimme tutustumaan yhteen kaupungin suurimmista hautausmaista – Östra Kyrkogårdeniin. Vinkin hautausmaakierrokselle sain Purpletravelin blogista – A Goths Guide to Gothenburg. Aurinkoinen päivä ei ollut ehkä otollisin synkkään hautausmaavierailuun, mutta päätimme silti lähteä päättäväisinä liikenteeseen, ettei koko päivä olisi mennyt sohvalla makoiluun. Hautausmaalla nähtäviksi suositeltiin erityisesti useita mausoleumeja, hautakammioita.

Mausoleumeja löytyi usempia ja kurkimme ovien ikkunoista toiveikkaina sisään, näkyisikö avoinaista arkkua tai muita merkkejä vampyyreista! Tosin näin päiväsaikaan auringonpaisteessa ne varmasti olisivat visusti arkkujen kannet kiinni, joten siinä mielessä hieman tyhjä arpa lähteä vampyyrijahtiin keskellä päivää. Hautausmaalla oli paljon todella vaikuttavia, patsain ja kaiverruksin koristeltuja hautoja, joista osa sai meillä niskavillat nousemaan pystyyn. Voisin kuvitella, että synkemmällä säällä tai yöllä hautausmaa olisi mielenkiintoinen ja ehkä hieman pelottavakin vierailukohde jännitystä etsiville.

En ole aiemmin hirveästi innostunut hautausmaista, mutta viime aikoina kaikenlainen mystinen ja erikoinen on reissuillakin ruvennut kiinnostamaan. Erityisesti valokuvaamisen kannalta vanhoilta hautausmailta löytyy usein kaikenlaista mielenkiintoista.

Hautausmailla ja hevibaareissa puhisemisen lisäksi Sini kuljetti minua erilaisissa alternative-pukeutumisesta kiinnostuneille suunnatuissa kaupoissa. Södra Hamngatanilla keskustassa sijaitseva Shock oli iso liike, josta löytyi niin bändipaitaa, goottivaatetta, kangasmerkkejä, asusteita, kenkiä kuin korujakin – eli ihan kaikkea. Opiskelijan kukkaronnyörit olivat tiukassa, joten mukaan tarttui vain erään maailman parhaimman death metal-bändin kangasmerkki liiviin ommeltavaksi.

Kävimme nopeasti myös Västra Hamngatanilla goottityyliin suuntautuneessa Grothicassa, jonka myyjän kanssa juttelimme tovin Göteborgin metalliskenestä. Hän suositteli meille kulman takana sijaitsevaa 2112-ravintolaa, jonka takana ovat In Flamesista tutut Peter Iwers ja Björn Gelotte. Kyseessä on vähän fiinimpi pubityylinen hampparimesta, joiden annokset kuten ”The Number of the Beast” (666 grammaa priimalihaa pihvissä) ja ”In Flames” tuskin jättävät ketään metallitukkaa kylmäksi. Meillä jäi ravintola kuitenkin valitettavasti tällä kertaa kokeilematta, mutta jääpähän jotain seuraavaankin kertaan – uskon, että kyseinen ravinteli olisi erityisesti hamppareita fanittavan mieheni Markuksen mieleen!

Viimeisenä päivänä Göteborgissa halusin vielä jatkaa kauppojen koluamista ja päätimme kuljeskella Andra Långgatania pitkin puljuja etsien. Vastaan tuli muutama mielenkiintoinen putiikki, joista poikkesimme sisään mm. Xplosioniin – vähän sellainen Cybershopin tyylinen ”krääsäkauppa”, josta voi kuitenkin löytää tarvitsemansa pinssit, kangasmerkit, vyöt ja erilainen nuori-tyyliset alternative-kuteet.

Musiikin ystävänä suuntasimme vielä kaupungin kenties vanhimpaan, isoimpaan ja ainakin varmasti tunnetuimpaan levykauppaan – Stigbergstorgetilla sijaitsevaan Bengansiin. Kyseisenä päivänä Bengasiin oli raahautunut paikalle muutama muukin – illalla oli nimittäin ruotsalaisen occult rock-bändin Ghostin nimmarisessio, joten faneja laahusti kaupassa jo aikaisin iltapäivästä. Ostaessani Ghost-kahvimukin Markukselle tuliaiseksi, myyjä muistutti illalla olevasta tapahtumasta – hitto että harmitti, etten pystynyt mennä, koska lento kotiin odotti. Aargh! Jouduin siis tyytymään tuliaismukin hypistelyyn ja katselemaan kuvia tilaisuudesta jälkikäteen instagramista. Just my luck.

Kolme päivää Göteborgissa osoitti kaupungin olevan mainio kohde metallimusiikin ystäville. Paikallinen metalliskene on laajasti levittäytynyt niin yökerhoihin, baareihin kuin vaatekauppoihin ja ravintoloihin. Oma suositukseni on, että matkan ajoittaa johonkin kaupungissa järjestettävään isompaan keikkaan tai metallimusiikin tapahtumaan, jotta heviskenestä pääsee kunnolla nauttimaan. Meillä oli vähän tuuria ajoituksen kanssa, kun viikonlopun aikana tuntui olevan hevikansalle ohjelmana yhtä sun toista – mutta jos on paikallisiin uskominen, puuhaa riittää muinakin aikoina. Ja jos ei muuta, niin Göteborgin metallibaarit tarjoavat ainakin hyvän bileviikonlopun.


Short summary in English

My heavy metal weekend trip to Gothenburg was a success. Three days of exploring the local metal scene showed that Gothenburg is a great destination for metal fans to visit – lot of alternative bars, shops and events around the city. On the day of arrival the city was packed with metalheads, mostly because the big metal cruise – Full Metal Cruise – had just arrived. After doing some alternative shopping and metal sightseeing jumping around in churches’ yards, we headed to the nightlife to see some local folk, viking and death metal bands.

Locals seem to be quite proud of Gotheburg’s metal scene and no wonder – I was sold the moment I step my foot on the first metal bar in the city, Rock baren. I don’t think in orded to be a good metal destination city needs to have numerous destinations that attract metal heads – few do the trick, if they are good enough and in Gothenburg they were. Even for metal souvenir shopping you will find good stores such as Shock and Grothica, not to forget the oldest, biggest and most famous record store in the city – Bengans. Sadly, I missed the occult rock band Ghost’s singing session in the store as I had to catch my flight back home.

Gothenburg is said to be the death metal capital of Sweden (or maybe even the world) and it’s no suprise as big names like In Flames & At The Gates come from there. For fans of In Flames the 2112 restaurant is a must visit – being a burger restaurant started by Peter Iwers & Björn Gelotte you don’t want to miss it. I wasn’t suprised either why there is ”Goth” in Gothenburg – as the city is quite dark, mysterious and gothic with its numerous churches and big cemeteries. Definitely a metal destination!

 

9 Responses

 1. sarrrri
  | Vastaa

  In Flames-pubi toimis kyllä aika mainiosti :D Mä oon menossa työmatkalle Göteborgiin lokakuussa, mutta vain yhdeksi päiväksi eli lennän heti samana iltana takaisin kotiin. En siis valitettavasti ehdi petohampparille, harmi!

  • Anne
   |

   Joo, sinne voi mennä vaikka ei oliskaan metallin ystävä, uskon että sopii kaikenlaisille hampparifaneille :)

   Höh, yhdessä päivässä ei kamalasti kerkeä, mutta kaupungissa vaikutti kyllä olevan muutenkin tosi hyvä ravintola- ja kahvilatarjonta! Käytiin sellaisessa kun Butcher’s Market, hampparit siellä oli aivan jumalaisia!

 2. Olipa kiva lukea Göteborgista! Se on todennäköisesti meidänkin matkakohteena ensi kesänä kun tulee tehtyä uusi roadtrippi Ruotsiin ja Norjaan ja sitä kautta olis tarkoitus koukata.

  Vanhat hautausmaat saattaa kyllä kieltämättä olla aika näkemisen arvoisia. Esim. Edinburghissa oli kummitusmainen tunnelma kierrellä illalla vanhalla hautausmaalla ottamassa kuvia, kun pimeässä oli vähän sumuista ja katulamput valaisi kauempana.

  • Anne
   |

   Iso-Britanniasta varmasti löytyy paljon upeita, vanhoja hautausmaita! Ja muita kummituspaikkoja, kuten linnoja ja vanhoja metsiä :)

 3. Venla
  | Vastaa

  Oooouu vitsi Göteborgiinkin pitää mennä! Hassua miten vähän naapurimaassa on viettäny aikaa, itekin ainoastaan Tukholmassa. Ehkä vielä joku vuos korjaamaan vahinkoa Sweden Rockiin tai jollekin Ruotsista lähtevistä rokkiristeilyistä.. :)

  • Anne
   |

   Voin kyllä suositella Göteborgia lämpimästi – kiva vaihtoehto Tukholmalle. Viikonloppureissulle lentää myös suhteellisen edullisesti (no, itse otin Finskin suorat, jotka olivat karvan alle 180 euroa, mutta edullisemminkin varmasti pääsee) ja lentoaika on lyhyt joten energiaa riittää kaupungin koluamiseen matkustamisen jälkeen hyvin.

   Mä en ole kamalasti perehtynyt ruotsalaisiin rock/hevifestareihin, mutta syytä varmaan olisi. Aion jatkossa tiirailla tarkemmin naapurimaan musiikkitapahtumia :)

 4. Millamaija
  | Vastaa

  No juu on kyllä täysin erilainen Göteborg kun mihin itse tutustuin. Meillä meni koko viikonloppu niin että päivä siellä sukujuhlissa ja illalla hotelliin nukkumaan, aamulla taas suoraan sukuloimaan :D Ei oikein ollut aikaa nähdä tai kokea mitään muuta.

  • Anne
   |

   No, mutta hyvä vaan, että kaupunki esittäytyy eri tavoin eri matkailijoille :) Ja onhan meillä tietysti ollut ihan erilaiset lähtökohdat & motiivit vierailuun Göteborgissa!

 5. […] kotona koneella kököttämisen sijaan. Ystäväni Sini, jonka luona vierailin viime syksynä Göteborgissa, muutti Lontooseen alkuvuodesta töiden perässä ja siinähän oli heti hyvä tekosyy valita […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.