Viikonloppu Varsovassa

Julkaistu Eurooppa, Puola, Videoblogi 1

Varsova kutsui meitä syyskuun lopussa. Kaupunki valikoitui kohteeksi oikeastaan yhdestä syystä – osallistuin matkamessuilla Puolan matkailutoimiston matkabloggaajille tarkoitettuun kilpailuun, josta napsahti palkinnoksi kahden yön majoitus Varsovan keskustassa Polonia Palace-hotellissa. Keväällä Finnairilta saamani lahjakortin avustuksella hankittiin sitten suorat lennot ja matka sijoitettiin sopivasti työharjoitteluni ja opiskelurupeamani loppuun, ikään kuin palkinnoksi kaikesta rehkimisestä.

Puolahan ei ollut meille uusi kohde, sillä pari vuotta sitten autoilimme maan halki kahteen otteeseen kun vierailimme Saksassa Summer Breeze-metallifestareilla. Tuolloin Varsovasta huonoa kuulleina ei kuitenkaan tehty kaupungissa stoppia ollenkaan. Nyt sitten koitti aika, jolloin kohtalo meidät kaupunkiin kuljetti.

Läksimme perjantaina aamulennolla Helsingistä ja olimme Varsovassa jo ennen kuin kello loi yhdeksän. On nuo suorat lennot vaan hemmetin käteviä, mutta oli niillä hintaakin – 100 euron lahjakortin kanssa kahdelta Finnairin menopaluu Varsovaan kustansi yli 350 euroa (käsimatkatavaroilla). Lennot olivat kuitenkin onneksi ajallaan ja päästiin matkabloggaajatunnelmaankin heti koneessa, kun Markus tokaisi ”eiks toi lentoemo oo siitä Ensitreffit alttarilla-ohjelmasta?” – kukas muukaan kuin Miikkulainenhan se siellä, meitä lennolla palvelemassa. Perussuomalaisina tuppisuina keskityttiin kuitenkin small talkin sijaan kahvin hörppimiseen ja lehtien selailuun (ei vaan uskallettu avata suutamme). Paluulennossakaan ei ollut moitittavaa – valkattiin lento sunnuntai-illalle, että meillä oli kaiken kaikkiaan 3 ”kokonaista” päivää kaupungissa.

PT – perusturisti, ja ylpeä siitä

Emme syöneet täällä, vaikka ulkoasu olikin houkutteleva

Olin juuri palautunut kahden viikon Balkanin kiertomatkalta, jonka aikana näin lukemattoman määrän vanhoja kaupunkeja ja linnoja. Jo ennen Varsovaan pääsyä totesin useampaan otteeseen, että ei sitten mennä kattomaan mitään hiton vanhoja kaupunkeja. Käytiin heittämässä laukut hotellille ja lähdettiin kaupungille pyörimään – eikä mennyt kauaakaan, ennen kuin löydettiin itsemme mistäs muualtakaan, kuin Varsovan vanhasta kaupungista. Että se siitä vanhojen kaupunkien välttelystä sitten! No, Varsovan vanha kaupunkihan ei varsinaisesti ole vanhaa nähnytkään, sillä 2. maailmansodan aikana koko kaupunki pommitettiin hyvin pitkälti matalaksi. Historiallista keskustaa on sitten jälkikäteen rakenneltu uudestaan. Kaunishan se kuitenkin on ja ehdottomasti vierailun arvoinen.

Heittäydyimme viikonlopun aikana varsinaiseen turisti-moodiin. Syöpöttelimme kaikkea mahdollista vastaan tulevaa ja räpsimme kuvia nähtävyyksistä. Lounasviinilasillinen oli mukava nauttia muiden turistien keskellä vanhassa kaupungissa, pierogien kylkiäisenä. Yllättävää oli kuitenki se, ettei turistikeskittymän ravintolat edes olleet aivan vallan mahdottoman riistohintaisia.

Perusnähtävyyksien tiirailun lisäksi keskityimme siis hyvin paljon ruokailupuoleen. Tämä lähinnä tarkoitti sitä, että vähän väliä piti päästä puputtamaan jotakin. Varsova osoittautui ruoan ystävälle oikein mainioksi kohteeksi – keskusta-alue kuhisee mitä erilaisempia ja houkuttelevampia ravintoloita, aina perinteisestä paikallisesta ruoasta itämaista tarjoaviin – vietnamilaista Pho-keittoa tarjoavia ravintoloita vaikutti olevan joka nurkalla! Nowy Swiatin, Chmielnan ja Foksalin varrelta löytyi paljon pikkuisia ravintoloita ja ilta-aikaan seutu muuntautui trendikkäiden loungebaarien ja kuppiloiden keskittymäksi. Ensimmäisenä päivänä herkuttelimme ketjukahvilassa, söimme pierogeja, maistelimme asematunnelissa zapiekankaa ja kävimme suositussa hamppariravintolassa, Barn Burgerissa.

Nowy Swiat


Green Caffe Nero-ketjukahvila oli mainio kahville ja pullalle (otin kylläkin kokista ja mustikkapiirakkaa)

Hesarissa oli sopivasti juttu kaupungista juuri ennen meidän vierailua ja poimittiinkin sieltä pari vinkkiä mukaan matkalle. Olin aikoinaan museossa duunissa ja aina kirosin, että vapaa-aikaani en mihinkään museoihin tuhlaa, mutta kumma kyllä vaan joka kerta löydän itseni haahuilemasta milloin minkäkinlaisista taidelaitoksista. Tällä kertaa vierailukohteeksi päätyi Varsovan ”uutuus” – Puolan juutalaisten historiallinen museo Polin. Meidät paikalle houkutteli myös se, että museon on suunnitellut suomalainen Rainer Mahlamäki. Museo avattiin yleisölle 2013 ja olihan se nyt arkkitehtuurisesti aika sairaan hieno!

Museo itsessään oli hyvin perusteellinen katsaus juutalaisten historiaan – tarina alkoi aivan alusta ja ensimmäisen 5 minuutin jälkeen tajuttiin, että jonkinlainen opastus näyttelyyn olisi varmasti ollut paikallaan. Museo oli hieno ja informaatiota riitti vaikka muille jakaa, mutta jotenkin tekstiasettelu oli paikoittain hyvin sekava, että ilman opasta tutustuminen tuntui hankalalta. No, enpä minä jaksa muutenkaan mitään tekstejä koskaan lukea tai kuunnella opastuksia, joten laahustettiin sitten molemmat omaan tahtiin museon päänäyttelyn halki. Itseäni kiinnosti erityisesti 2. maailmansodan aika ja holokausti, jolle oli mielestäni varattu museossa kuitenkin melko pieni osio. Olimme ajatelleet vierailevamme myös vastarintamuseossa, mutta juutalaisten museossa vierähti yllättäen pidempi tovi, joten päätimme jättää muut museohommat seuraavaan kertaan.

Varsovan New York-rakennus

Jostain syystä sain Varsovasta jatkuvasti sellaisia New York-viboja – ilmeisesti keskellä kaupunkia nököttävästä massiivisesta rakennuksesta johtuen, joka mielestäni jotenkin etäisesti arkkitehtuuriltaan muistuttaa joitakin Manhattanin Central Parkin reunoilla seisovia taloja. Torniin voi nousta ihailemaan maisemia 30. kerroksesta – normaalihintainen piletti on 20 zlotia, opiskelija-alennuksella 14 zlotia ja iltalippu 22 zlotia. Naapuriin rakennettavat pilvenpiirtäjät vahvistivat entisestään tätä ”Nyki-mielikuvaa”. Ehkä tulevaisuudessa Varsova saattaa olla Euroopan pikku-New York, ken tietää – tällä hetkellä se ainakin haluaisi olla uusi Berliini. Ainakin kaupungissa kovasti rakennettiin ja siistittiin paikkoja ja paikallinen ravintola- sekä yöelämä vaikutti varsin eloisalta, joten miksi ei. Berliini ja New York alkavatkin olla jo vähän kuluneita!

Majoitumme reissun ajan siis Polonia Palacessa – vau mitä luksusta, olemmehan hieman vaatimattomaapaan tottuneita! Huone itsessään oli mielestäni aika standard, mutta kuitenkin iso ja siisti ja meiltä oli suora näkymä keskuskadulle. Illalla oli mukava katsella, kun yö laskeutui kaupungin ylle. Parasta huoneessa oli vessan katossa oleva kaiutin, johon tuli ääni telkkarista. Ettei vaan vahingossakaan menisi sillä välin mitään ohi, kun asioi puuteroimassa nenäänsä..

Polonia Palace oli meistä vallan mainio eikä viikonlopun aikana ollut mitään naputettavaa. Sänky oli juuri sopivan pehmeä ja oli ihanaa saada pieni ripaus luksusta valkoisissa lakanoissa, kun takana oli aika rankka kuukausi. Toisena iltana yöjalasta kotiuduttuamme päätimme tilata room servicestä yöpalat, sillä ei jaksettu enää lähteä mihinkään kaupungille metsästämään sapuskaa. Ruoassa ei ollut valittamista, mutta ihmettelimme, kun tilaukset piti maksaa saman tien kun ne tuotiin huoneeseen. Olisin olettanut, että ne saa laittaa huoneen laskuun ja maksaa sitten, kun chekkaa ulos. Kerrassaan erikoinen käytäntö, mutta en sitten tiedä, onko se kovinkin yleinen..

Taas pala Amerikkaa Varsovan keskustassa

Kaiken kaikkiaan Varsova oli varsin positiivinen yllätys ja vaikka kaupunki nyt ulkoasullaan ei ehkä ollut erityisen vaikuttava, niin palveluiden kannalta se oli oikein mainio viikonloppureissulle – tai olisi siellä mieluusti vielä pari extrapäivääkin viettänyt. Oli mahdollista tehdä ostoksia, käydä erilaisissa ravintoloissa ja pääsimme tutustumaan paikalliseen metalliskeneenkin – mutta siitä sitten oma tarina myöhemmin. Ehkä väite, että Varsovasta tulisi uusi Berliini, ei ole täysin tuulesta temmattu. Suosittelen!

Loppuun vielä pieni video joka kuvattiin Varsovassa ParisRion TravelChannelille: 3 juttua, jotka (lähes) aina tehdään matkoillamme! Jos ette vielä kyseistä kanavaa ole laittanut seurantaan, niin nyt kannattaa. Sieltä löytyy paljon matka-aiheista katseltavaa.


Short summary in English

Last month we spent a weekend in Warsaw, the capital city of Poland. I won 2 nights accommodation in Polonia Palace hotel from a competition organised by Polish tourism organization in MATKA travel fair earlier this year, which was the main reason why we headed to the city. We’ve been to Poland twice before – in 2013, when we drove to Summer Breeze metal festival in Germany and back – but hadn’t visited Warsaw yet. So, now it obviously was the time to go.

I hadn’t heard much good about the city. However, the visit was a very positive experience, as Warsaw actually had a lot to do and see. Museums (we visited Polin, Museum of the History of Polish Jews), restaurants (most of them around Nowy Swiat, Chmielna and Foksal) and nightlife – for metal heads too, but I will write about that later on a separate post! The city itself is not the most beautiful one and the Old Town is newly built (most of the city was destroyed in 2nd World War bombings), but still I think it has a lot to offer and is a great alternative for typical city destinations in Europe. I’m sure in few years Warsaw has developed further and will be a true competitor for many.

We usually choose something far more remote when it comes to accommodation, so little bit of luxury was more than welcomed after a tiring month I had before our trip. Polonia Palace was great – the bed was comfortable, service great and I really liked the small speaker in the bathroom, so I could here the TV when I was powdering my nose! Hehe.

Great weekend in Warsaw – definitely can and will recommend the city for everyone.

  1. […] Puolassa oleskelua on takana pian kuukausi. Uusi asuinympäristö on osoittautunut varsin viihtyisäksi paikaksi, jonne voisi jäädä mielellään asustelemaan pidemmäksikin aikaa. Löytyy niin rantaa, metsää kuin maaseudun rauhaa, mutta myös sopivasti kaupungin vilskettä. Gdynia ei ole mikään järin suuri paikka, mutta Trójmiaston vahvuus onkin kolmessa, yhteen nivoutuneessa kaupungissa, joista jokaisella on oma mielenkiintoinen juttunsa ja luonteenpiirteensä. Hevimuijan onneksi täältä löytyy myös metalliskeneä, minne voi tarvittaessa sujahtaa kaltaistensa joukkoon. Jos Trójmiaston kuviot alkavat tuntua jossain vaiheessa liian pieniltä, voi junalla hilpaista vaikka Puolan eläväiseen pääkaupunkiin Varsovaan. […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.