Keikkaviikonloppu Wrocławissa

Julkaistu Eurooppa, Maailman makuja, Metallia matkassa, Puola 6

Viime viikonloppuna pakkasin reissurepun, vein koiran hoitoon ja lennähdin yhdeksi yöksi toiselle puolelle Puolaa, Wrocławiin. Wrocław on Puolan neljänneksi suurin kaupunki ja sijaitsee Ala-Sleesian voivoidikunnassa, Lounais-Puolassa. Lensin lauantaina Varsovan kautta ja tulin sunnuntai-iltana takaisin samaa reittiä. Reissulle oli selkeä syy – Wrocławin A2-areenalla oli esiintymässä Airbourne ja Desecrator, joita lähdin katsomaan. Hevikeikkojen perässä matkustelu on mukavaa, kun samalla pääsee näkemään uusia paikkoja. En ollut vielä ehtinyt käydä Wrocławissa aiemmin, joten lähdin reissuun innolla.

Lauantaina saavuttuani perille kävin lounaalla ja kiertelemässä kaupungilla ennen illan konserttiin valmistautumista. Sää oli aika harmaa, kylmä ja tuulinen, joten ihan hirveästi en lopulta jaksanut ulkona riekkua. Kävin katsomassa vanhaa kaupunkia ja pyörin muuten vain ympäri keskustaa kamera kaulassa. Harmaudesta huolimatta Wrocław näyttäytyi mielenkiintoisena ja tuntui rannikkokaupunkeihin verrattuna jotenkin ”oikealta” kaupungilta. Arkkitehtuurista tuli ajoittain mieleen jopa Helsinki.

Majoituin keskustassa Hostel Wratislaviassa, jossa yö 5 hengen sekadormissa ensuite-kylppärillä maksoi noin 10 euroa. Hostelli oli ihan kelpo yhdeksi yöksi, mitä nyt henkilökunta olisi voinut olla vähän palvelualttiimpaa.

wroclaw

wroclaw, urbex, urban exploration in poland

wroclaw

Kaupungin halki virtaa joki

wroclaw old town, wroclaw, poland

wroclaw, gnomes in wroclaw

Kaupunki on täynnä pieniä tonttupatsaita

wroclaw old town, wroclaw

desecrator, thrash metal band, A2 wroclaw, A2 centrum koncertowe

desecrator, thrash metal band, A2 wroclaw, A2 centrum koncertowe

Airbournen ja Desecratorin keikka järjestettiin A2-areenalla (A2 Centrum Koncertowe), joka on lyhyen ratikka- tai bussimatkan päässä keskustasta. Keikat oli ihan hyviä, vaikka en kovin suuri Airbourne-fani olekaan. Lähdin pääasiassa katsomaan Desecratoria, johon tutustuin viime vuonna heidän esiintyessään Gdańskissa B90:ssä. Harmitti, että olin jättänyt järeämmät kuvauskalustot kotiin, koska olisi ollut kiva ottaa enemmänkin kuvia keikalla. Tupa oli täynnä ja tunnelma katossa. Mielestäni iltaan olisi mahtunut vielä yksi bändi esiintymään ennen Desecratoria.

Sunnuntaiaamu valkeni erittäin tuulisena ja sateisena. Hostellin läheisyydestä aamupalapaikaksi valikoitui Think Love Juices & Vegan Food -niminen pieni kahvila-ravintola, jossa kävin edellisenä päivänä myös lounaalla. Pannukakut ja iso kuppi teetä maistui mukavasti, kun ulkona tuli vettä vaakatasossa. Trójmiastoon verrattuna hintataso ravintoloissa Wrocławissa oli mielestäni korkeampi, sillä aamupala oli noin 10 euron luokkaa.

En lopulta ehtinyt testata kuin kaksi vegaanipaikkaa vierailuni aikana. Lauantaina kävin illallisella MO-hamppariravintolassa, joka ei tehnyt kovin suurta vaikutusta, vaikka on sitä toki paljon huonommissakin paikoissa tullut ruokailtua. Ranskalaisten kanssa ei esimerkiksi tullut mitään dippiä (eikä sitä edes kysytty kassalla..?) eikä pöydässä ollut saatavilla edes ketsuppia. Happy Cow -sovelluksen mukaan kaupungista löytyi kuitenkin ihan mukavasti tarjontaa vegaaneille, eli ensi kerralla voi sitten koittaa jotain muuta paikkaa.

wroclaw, wroclaw vegan restaurants, think love juices and vegan food

wroclaw, wroclaw vegan restaurants, machina organika, mo vegan burgers

Sadekeli ja tuuli kirjaimellisesti vesitti suunnitelmani sunnuntaille. Olin ajatellut vierailla vanhalla juutalaisella hautausmaalla, jonka näkemistä odotin kovasti, mutta päästyäni sen porteille olikin vastassa lappu, että paikka on suljettu huonon sään takia. No, ihan ymmärrettävää – siinä vaiheessa tuuli oli jo aikalailla myrskylukemissa. Lähdin sitten takaisin kaupungille ja kohti luonnontieteellistä museota, joka oli päivän agendassa kakkosena.

Wroclawin luonnontieteellinen museo oli melko pieni. Sisäänpääsy maksaa aikuiselta 12 PLN ja opiskelijoita 8 PLN. Museossa kävellessä olo oli välillä kuin aikamatkalla ala-asteelleni, jonka aulassa oli iso vitriini täynnä karmivia, täytettyjä eläimiä. Kokoelmaa tässä museossa ei tuskin ole päivitetty vuosiin, mutta ihan mielenkiintoista katsottavaa sieltä siitä huolimatta löytyi. Veikkaan, että sieltä löytyy varmasti joitakin harvinaisia lajeja, joita ei ihan joka paikassa ole nähtävillä. Kävin ihmettelemässä eläinten luurankoja, erilaisia täytettyjä eläimiä, kasveja ja ötököitä. Museo on perustettu 1800-luvun alussa, mutta tuhoutui suurilta osin toisen maailmansodan aikaan. Sen vierestä löytyy myös kasvitieteellinen puutarha, joka tosin jäi itseltä sään takia tällä kertaa väliin.

wroclaw museum of natural history

wroclaw museum of natural history

wroclaw museum of natural history

wroclaw museum of natural history

wroclaw museum of natural history

Vierailuni oli lyhyt ja ytimekäs, jota vielä kaiken kukkuraksi haittasi kurja sää, mutta sain kaupungista kuitenkin ihan positiivisen käsityksen ja menisin mielelläni toistekin paremmalla ajalla (ja parempaan vuodenaikaan). Wrocławista tuntuu löytyvän paljon tekemistä, museoita ja ostosmahdollisuuksia. Julkisilla liikkuminen on helppoa ja edullista. Lentoasema on myös kohtuullisen matkan päässä keskustasta (noin puoli tuntia bussilla, kertalippu 3 PLN). Alle kahdessa päivässä ei hirveän syvällistä analyysia ehtinyt kaupungista tekemään, mutta sunnuntai-iltana ei olisi vielä huvittanut lähteä kotiin mikä on yleensä merkki siitä, että paikassa on viihtynyt.


Summary in English

Last weekend I traveled to Wrocław for the first time. The reason for my short visit there was Airbourne and Desecrator – two Australian bands playing at A2 concert venue. Metal is always great excuse for little bit of traveling.

I departed from Gdańsk on Saturday morning and flew via Warsaw to the destination, coming back same route the next day. Weather was not the best for my visit and therefore I didn’t explore the city as much as I would have wanted, but I still got so see some of it. In general, Wrocław showed itself as interesting place, and somehow also felt like a ”real city” compared to the cities in the north coast of Poland. At times, it reminded me of my home city in Finland, Helsinki.

On Saturday I wandered around the city without much of an agenda, since my main program was later in the evening – to see the bands play at A2. The concert venue is easy to reach from the city centre by tram or bus and journey takes approx. 15 minutes. I quite enjoyed both of the bands, however my main reason for traveling all the way to Wrocław was Desecrator. I saw them play here in Gdańsk on B90 last year too.

On Sunday rain and wind ruined my plans on visiting Old Jewish Cemetery which I was really looking forward to see. Once I reached the place, there was a note on the gate, that it’s closed. I was disappointed! But as I can’t control the weather, I hopped back on the tram and went toWrocław Museum of Natural History instead.

The natural history museum was small and old, but offered still some interesting things to see, such as animal skeletons and skulls, weird insects and other things. The place somehow reminded me of my elementary school’s lobby, which had creepy taxidermy creatures in a huge vitrine. Wrocław Museum of Natural History was established somewhere around early 19th century, and was heavily damaged during the second world war. There’s also a botanical garden next to it, which I sadly wasn’t able to visit this time due to the weather conditions.

During the weekend I wanted to try out some vegan restaurants, and in Wrocław there are plenty at least according to Happy Cow app. I managed to try two – Think Love Juices & Vegan Food and MO vegan burger restaurant, of which the latter wasn’t so special (but I’ve had worse).

My visit was very short and the weather was bit of a nuisance, however I quite liked Wrocław and would like to visit the place again with more time (and during better weather).

6 Responses

 1. Aivan mielettömän ihania kuvia olet onnistunut taltioimaan! Puola kovasti kiinnostaa tällä hetkellä eikä vähiten Turusta lähtevien ylihalpojen lentojen vuoksi :D Ehkäpä pitää piristää itseään ja katsella sopivat matkapäivät kalenteriin.

  • Anne
   |

   Kiitos! :) Suosittelen Puolaa lämpimästi matkakohteeksi. Hintataso on Suomesta tulevalle matkailijalle todella edullinen, joten esim. lyhyelle viikonloppureissulle pääsee rikkomatta pankkia!

 2. Onpas hurmaavan näköinen kaupunki! Nuo värikkäät pikkutalot ovat kyllä niin sympaattisia että jo niiden vuoksi voisin tuonne reissata. Puolassa olen käynyt vain Gdanskissa ja Sopotissa yhden päivän aikana, joten maasta löytyisi kyllä paljon nähtävää pidemmällekin reissulle.

  • Anne
   |

   Puolassa kyllä riittää paljon nähtävää ja upeita kaupunkeja :) Vanhat kaupungit on tietysti täällä joka paikassa vähän samanlaisia, mutta niitä jaksaa aina ihastella siitä huolimatta kerta toisensa jälkeen!

 3. Ansku
  | Vastaa

  Aivan ihania kuvia Wrocklawista ja varsinkin siksi ihana katsoa, kun olen siellä itse käynyt pari vuotta sitten. Upea kaupunki jossa tuli vietettyä pari päivää ja olimme myös samalla reissulla viikonlopun taiteilemassa Owl Mountains vuoristossa. Nyt olen lähdössä Gdanskiin ja siksi eksyinkin blogiisi, kun halusin lukea enemmän siitä. Puola on ihana maa.

  • Anne
   |

   Kiitos Ansku ja kiva kuulla, että olet tulossa Gdanskiin! Toivottavasti blogistani löytyy sinulle sopivia vinkkejä. :) Puola on kyllä mukava matkailumaa. Täällä riittää tosi paljon nähtävää. Wroclawista tykkäsin myös itse tosi paljon, toivottavasti ehtisi tämän vuoden aikana ja mieluiten kesällä käydä uudestaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.