Vuoden 2016 karmivimmat reissuotokset

Uusi vuosi, uudet kujeet! Vuosi otettiin vastaan Gdańskissa vauhdilla, joten palataan nyt vielä hieman viime vuoteen ja reissutunnelmiin. Blogeissa on paljon näitä yhteenvetoja kuluneesta reissuvuodesta, ja sellainen meilläkin on ollut tapana tehdä. Tällä kertaa päätin ottaa näkökulmaksi vuoden karmeimmat reissuotokset – tarkoitus ei ole siis esitellä paskoja reissukuvia, vain muutamia otoksia, jotka saavat selkäpiin karmimaan, sanonnan kaikissa eri merkityksissä. Tässä siis pieni katsaus viime vuoden reissukohokohtiin.

Vierailu Patarein vankilamuseossa, Tallinna

patarei vangla, patarei prison, visit tallinn, patarein vankilamuseo, patarein vankila, urbex

Helmikuussa kävimme rentouttavalla viikonloppureissulla Etelä-Helsinkinäkin tunnetussa Talsingissa. No, Tallinnahan ei koskaan jätä kylmäksi ja tarjosi kolmen päivän aikana reippaasti tekemistä. Mieleenpainuvin kokemus tuolta reissulta oli vierailu Patarein vankilamuseossa. En nyt oikeastaan tiedä, mikä on tuon kiehtovan vaikkakin synkän kohteen tilanne – onko se suljettu toistaiseksi yleisöltä, vai vieläkö opastettuja kierroksia järjestetään.

Lue koko juttu vierailustamme Patarein vankilamuseossa täältä.

Highgaten hautausmaa, Lontoo

highgate cemetery, highgate, london cemeteries, magnificent seven cemeteries

Maaliskuussa kävin elämäni ensimmäistä kertaa Lontoossa ja jäin heti koukkuun. Kaupunki tarjoaa niin paljon nähtävää ja tekemistä, että kävelin jalkani lähes marssimurtumille. Lentokentältä suuntasin suoraan Highgaten hautausmaalle, jota olin kuullut ylistettävän maasta taivaisiin. Harmaana maaliskuisena päivänä kasvillisuuden valtaama, vanha hautausmaa sai sydämeni sykähtelemään niin, etten olisi pois malttanut lähteä.

Lue koko juttu Highgaten hautausmaasta täältä. Samalla reissulla kävin myös Bromptonin hautausmaalla, josta onnistuin nappaamaan aaveen mukaani.

Kensal Greenin hautausmaa, Lontoo

kensal green cemetery, london cemeteries, magnificent seven cemeteries

Toukokuussa palasin Lontooseen, sillä Markus osallistui jälleen masters-uinnin MM-kilpailuihin. Altaan reunalla istuskelun lisäksi ehdimme mm. käydä katsastamassa upean Kensal Greenin hautausmaan yhdessä muutaman kansainvälisen Creepy Girl Travels -joukon jäsenen kanssa. Lontoosta löytyy yksinkertaisesti vain niin upeita ja karmaisevia hautausmaita, että itku meinaa tulla niitä kuvatessa.

Lue koko juttu Kensal Greenin hautausmaavierailusta täältä. Kävin samalla reissulla vielä itsekseni Tower Hamletsin hautausmaapuistossa.

Viiltäjä-Jack -museo, Lontoo

jack the ripper museum, jack the ripper, viiltäjä-jack, lontoon museot, visit london

Mikäli on kiinnostunut murhamysteereistä, löytyy Lontoosta matkailijalle mielenkiintoinen Viiltäjä-Jackin tarinaa esittelevä museo. Kuka Viiltäjä-Jack sitten oli, se taitaa edelleenkin olla arvoitus. Museo esittelee läpileikkauksen 1800-luvun lopussa riehuneen murhaajan tarinaan ja tapahtumien kulkuun. Itse pidin museossa erityisesti siitä, että siinä keskityttiin paljon uhreihin ja heidän elämäänsä.

Lue koko juttu Viiltäjä-Jack -museosta täältä. Toinen mielenkiintoinen museo Lontoossa on ehdottomasti The Old Operating Theatre.

Ghost Tuskassa, Helsinki

ghost b.c., ghost, tuska open air metal festival, tuska festival, tuska, hellsinki for headbangers

Tuska-festivaaleille meidän ei nyt varsinaisesti tarvitse lähteä reissun päälle, vaikka kyllähän se 20 minuutin metromatka idästä Kallion huudeille onkin toisinaan aikamoinen elämys. Tänä vuonna Tuska juhlistaa 20-vuotistaivaltaan, ja festivaali on muutenkin aina yksi kesän (ja vuoden) kohokohdista. Viime kesän Tuskasta mieleen jäi erityisesti Ghostin keikka ja Markus pääsi nappaamaan nuoresta fanista keikalla mahtavan kuvan, myrskypilvien värjättyä samalla taivaan oudon punaiseksi. Sattumaa?

Lue koko juttu kesän 2016 Tuskasta täältä.

MetalDays 2016, Tolmin

metaldays 2016, metaldays, slovenia, tolmin, nervochaos, brazilian metal

Voi että, MetalDaysia odotettiin kyllä kuin kuuta nousevaa. Vaikka viikko teltassa nukkuessa saksalaisten möykätessä vieressä aamusta iltaan (korvatulpat eivät auttaneet, ensi kerralla otan kuulosuojaimet mukaan) oli toisinaan vähän tuskaa, niin oli viikon heviloma unohtumaton kokemus. Kädettömyydestäni johtuen olin onnistunut hakemaan pressi- ja photopassin vain itselleni, joten ”jouduin” raahautumaan kuvauskaluston kanssa bändien läheisyyteen. Yleensä Markus on meillä hoitanut nuo kuvaamiset, mutta koska tarvittavat luvat roikkuivat vain meikäläisen kaulassa, ei siinä auttanut kuin lähteä kuvaamaan. Brasilialaisen NervoChaoksen naiskitaristi teki tyylillään lähtemättömän vaikutuksen allekirjoittaneeseen – kävin lokakuussa katsomassa NervoChaosta täällä Gdańskissa, ja pääsin kitaristin juttusille. Selvisipä jopa, että meillä on yhteisiä tuttujakin.

Lue koko juttu kesän 2016 MetalDays -festivaalista täältä.

Turismin valloittama kaupunki, Venetsia

venice, venetsia, sustainable tourism, kestävä matkailu

Tästä kuvasta oikeastaan karmaisevan tekee ainoastaan se, miten järkyttävän kontrastin tuo jättimäinen risteilijä luo lipuessaan ohi historiallisen Venetsian. Vierailimme Venetsiassa lyhyesti tultuamme Sloveniasta MetalDays -festivaaleilta ja pidin kyllä paikasta – oltaisiin mielellään jääty vielä muutamaksi päiväksi. Kuitenkin, se turistien määrä siinä heinä-elokuun vaihteessa.. voi hyvänen aika. Etelä-eurooppalainen kesä oli jo sään puolesta pohjoisen kylmiin keleihin tottuneelle tarpeeksi ahdistava, ja siihen päälle joudut vielä hikoilemaan kapeilla kaduilla puolen miljoonan kiinalaisturistin kanssa. Ei kiva.

Lue mietteeni Venetsiasta ja turisteista täältä.

Stutthofin keskitysleirimuseo, Sztutowo

sztutowo, stutthof concentration camp, dark tourism, tuskaturismi, concentration camps

Syyskuussa vierailin Stutthofin keskitysleirimuseossa Sztutowossa, noin tunnin (paikallis)bussimatkan päässä Gdanskista. Olin aiemmin vieraillut Auschwitzissa, joten tiesin jo hieman, mitä paikalta voisi odottaa. Siitä huolimatta vierailu veti hiljaiseksi pidemmäksi aikaa ja sai taas miettimään nykypäivän tapahtumia. Eivätkö ihmiset ikinä opi? Keskitysleirimuseot ovat karuja vierailukohteita, mutta siitä huolimatta suosittelen ainakin yhdessä vierailua kaikille elämänsä aikana. Pistää asioita perspektiiviin. Kuvassa on kaasukammio, jossa moni viaton valitettavasti menetti henkensä.

Lue koko juttu Stutthofin keskitysleirimuseosta täältä.

Sotahistoriaa Kępa Redłowskan luonnonsuojelualueella, Gdynia

gdynia, kepa redlowska, visit gdynia, warhistory, bunkers, urbex

Kotikaupunkini Gdynia – jo viiden kuukauden ajalta – on tarjonnut sotahistoriasta kiinnostuneelle paljon nähtävää. Yksi suosikkipaikoistani onkin Kępa Redłowskan luonnonsuojelualue, josta löytyy paljon vanhoja bunkkereita ja muutama tykkikin nähtäväksi. Nämä 2. maailmansodan ajan rippeet muistuttavat Euroopan synkimmistä ajoista, mutta karut rauniot ja metsän uumeniin levittäytyvät jäänteet ovat kieltämättä valokuvaajalle hyvin mielenkiintoisia.

Lue koko juttu Kepa Redlowskan luonnonsuojelualueesta täältä.


Viime vuosi oli selkeästi ollut kaikenlaisten hautausmaaseikkailuiden, tuskaturismin ja hevifestareiden aikaa. Samalla linjalla tullaan todennäköisesti jatkamaan myös tästä eteenpäin, sillä olenhan löytänyt oman mielenkiinnon kohteeni nimenomaan näistä aiheista. Viime vuodelta on vielä pari juttua takataskussa, joista on tarkoitus vielä kirjoittaa.

Pakko kuitenkin myöntää, ettei vuosi ehkä ollut ihan täysin onnistunein bloggaamisen osalta – ulkomaille muutto ja kaikki muu sählääminen ennen sitä vei allekirjoittaneen runosuonesta aika hyvin mehut. Kuten on kuitenkin todettu, nyt on taas uusi vuosi ja uudet suunnitelmat, eli eiköhän tajunnanvirtaa ala taas syntymään kun pimeimmästä talvesta päästään yli, ja aivonystyrät saavat jälleen sitä paljon kaivattua auringonvaloa.

Semmosta! Mites muut, tuliko käytyä hautausmailla tai tuskaturismikohteissa viime vuonna?


Short summary in English

Last year was definitely a year of cemeteries, dark tourism and festivals.

2 Responses

 1. Janni / Lentopelko
  | Vastaa

  Mielenkiintonen postaus! Nuo hautausmaat erityisesti kuulostaa kiinnostavalta, kuin myös tuo Tallinnassa oleva museo. Harmittaa niin paljon, että kuulin siitä vasta pari kuukautta sitten sen jo suljettua ovet yleisölle, siellä ois ollut kyllä tosi mielenkiintoista käydä. Erityisesti tuo sairasosasto kiinnostaisi, näin tulevana hoitoalan ammattilaisena. Noh, toivotaan että sinne vaikka joskus jollain keinolla vielä pääsis seikkailemaan!

  • Anne
   |

   Ilmeisesti Patarein tulevaisuus on nyt vähän auki, mutta ei kai se sellaisenaan, rähjäisenä rakennnuksena sitten niin paljon vedä sakkia ettäkö sitä kannattaisi ylläpitää.. Mutta ilmeisesti siitä kaavaillaan vähän kaikennäköistä monitoimitilaa. Toisaalta olisi mielenkiintoista jos noita ajan rampauttamia osia voitaisiin säilyttää ainakin osittain. Tuo sairaalapuoli oli kyllä hyytävä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.