Yksitoista asiaa matkailusta – Liebster Award

Julkaistu Yleistä 9

Sain matkailuun liittyvän Liebster Award-haasteen Discovering Sunbeams-blogista. Viime aikoina elämäni on ollut todella hektistä eikä blogille ole kamalasti jäänyt aikaa (kuten ehkä joku on voinut huomatakkin) – mutta nyt, vihdoin minulla on vapaa ilta ja päätin varata aikaa matkablogimaailmalle. Kiitos Johanna haasteesta ja kysymyksistä – tästä se lähtee:

1. Minne haluaisit tällä hetkellä eniten matkustaa?

Jonnekkin Keski-Aasiaan (esim. Kazakstan) ja Mongoliaan, jonne muuten pääsee viisumivapaasti ainakin tämän vuoden loppuun. Kazakstaniinhan meidän piti jo viime vuonna lähteä ja oltiin sitä jo puolitosissaan suunniteltu, mutta sitten suunnitelmat muuttuivat ja Kazakstanista tuli Kanada. No, melkein sama asia.


Yksi viime kesän kohokohdista – suomiretki Sammallahdenmäelle (vaikka Luumu ei kuvassa näytäkään järin innostuneelta)

2. Pohjoisin ja eteläisin paikka, jossa olet käynyt?

Tämä on niin noloa, mutta menköön – Kokkolan juna-asema. Näin on kuulkaas näppylät! Onneksi tämä virhe korjataan tulevana kesänä, kun pakataan auto ja suunnataan toivottavasti aina Nuorgamiin asti.

3. Mieleenpainuvin ruokaelämys ulkomailta (hyvässä tai pahassa)?

En kyllä muista ikinä syöneeni mitään todella vastenmielistä ja harvoin ruoka jää mieleeni ikävässä valossa, koska olen niin tarkka, mitä suuhuni laitan. Hyviä ruokakokemuksia sen sijaan on paljon, esimerkiksi Jordaniassa viime vuonna maistelemamme grillatut kanat. Vaikka nykyään yritänkin noudattaa melko kasvispainoitteista ruokavaliota, jotenkin siellä vaan osattiin se kana valmistaa niin hyvin, että vesi tulee vieläkin kielelle ajatuksesta. Puhumattakaan niistä kaikista muista herkuista: hummuksesta, falafelista, suolakurkuista ja muista hyvistä (kasvis) alkupaloista.

4. Missä menoissa säästät ensimmäisenä, kun tarkoitus on haalia reissubudjettia kasaan?

Shoppailut, ulkona syömiset yms. ”turhat” tai ylimääräiset kulut. Tosin eipä niitä kyllä enää muutenkaan tule harrastettua ihan niin paljon kuin ennen, koska opiskelijan kukkaronnyörit ovat erittäin tiukassa. Lopetan myös tai pistän tauolle myös kaikki ylimääräiset säästötilit (esim. eläke) ja hyväntekeväisyyskohteet.


Kosintapaikka & kosinnan tulos New Yorkissa viime kesänä

5. Jos olisi pakko valita jompi kumpi, matkaisitko mieluummin kävellen vai polkupyörällä?

Jos tämä tarkoittaa sitä, että toista ei voi tehdä jos toisen valitsee, niin sitten kävellen.. Kävellen pääsee paikkoihin, joihin pyörällä ei välttämättä ole asiaa. Pyörällä liikkuessa eteneminen paikasta toiseen olisi kuitenkin nopeampaa. Mutta koska tykkään muutenkin kävellä paljon, valitsen kävelyn. Matkat, jotka muut menisivät ehkä jo julkisilla, taitan mieluusti kävellen (ja säästän rahaa, siis ulkomailla).

6. Pesetkö matkoilla pyykkisi itse vai pesetätkö ne muualla?

Pääasiassa muualla. Joskus nyrkkipyykkään alusvaatteita, jos meinaa tulla pulaa. Tosin pari vuotta sitten Eurooppan automatkalla nyrkkipyykättiin enimmäkseen. Se riippuu vähän matkastakin, Aasian suunnalla on helppo viedä pesulaan (eikä maksa mitään) tai esim. Japanissa käytettiin kolikkopesulaa.

7. Miten suhtaudut kotiseutumatkailuun – tylsää vai superhienoa?

Superhienoa, tietysti! Suomalaiset jostain syystä väheksyvät ja häpeävät omaa maatansa. Kotimaan matkailua pidetään junttien juttuna. Täyttä paskaa, sanon minä. Jokaisen kannattaisi tutustua edes kerran kotikaupunkinsa nähtävyyksiin – saattaa vaikka yllättyä. Metsät ja luonto ovat myös niin kauniita, että niitä tulee ihmiset pidemmältäkin ihmettelemään. Ja kotimaassa reissaaminen on vastuullista matkailua, kun ei tule päästöjä pitkistä lentomatkoista ja raha menee kotimaisten toimijoiden taskuihin. Iso käsi suomiretkeilylle!

8. Kerro jostain pakahduttavan ihanasta reissuhetkestä.

No, kyllä se varmaan oli se kosinta New Yorkissa viime kesänä. Itseasiassa koko tilanne oli hieman koominen, koska oltiin molemmat aika väsyneitä aikaerosta ja olin taas tapani mukaan jotain mäkättänyt elämästä ja kaikesta, kunnes yhtäkkiä siinä keskuspuistossa soutelevia ihmisiä tuijotellessani Markus törkkäsee nenän eteen sormuksen. ”Niin, että tuutko?” Raukka oli pelännyt kadottavansa sormuksen kaupungilla pyöriessämme, joten kosinta oli niin sanotusti ”hoidettava pois alta”. Sormus ei meinannut istua kuumuudesta turvonneeseen sormeen, mutta onneksi pienen ähellyksen jälkeen se saatiin sinne sujautettua ja on ollut siinä siitä asti. Tuota hetkeä muistelen kyllä mielelläni koko loppuelämän ajan ja siitä tulee aina ihana fiilis.


Suosittelen kyllä junassa matkustamista Intiassa. Kannattaa vaan olla tarkka, että menee oikeaan junaan.

9. Pelottavin tai hämmentävin kokemuksesi matkojen varrelta?

Tästä olen kertonut aiemminkin, mutta se kerta, kun hypättiin Intiassa vahingossa väärään junaan. Tyhjä juna kerkesi nytkähtää liikkelle ja me ruvettiin panikoimaan, että mitäs helvettiä tässä nyt pitäisi tehdä. Jouduimme lopulta hyppäämään liikkuvasta junasta keskelle pimeää pusikkoa ja patikoimaan takasin juna-asemalle. Voin sanoa, että silloin otti sydämestä pari kertaa. Toisaalta, mitä sitten, vaikka olimme väärässä junassa? Eihän meillä ollut kiire minnekkään.. mutta sillä hetkellä ei kyllä tuntunut siltä. Myös hämmentävin kokemus sijoittuu Intiaan, kun paikalliset tuktuk-kuskit rupesivat tappelemaan meidän takiamme. Kyydin hankkiminen oli muutenkin aina aikamoinen show, mutta tällä kertaa muut hermostuivat kun yksi tarjosi huomattavasti halvempaa hintaa johon luonnollisesti tartuimme. Kuskit kävivät toisiinsa käsiksi ja siinä vaiheessa päätimme poistua takavasemmalle. Hetken päästä alinta hintaa tarjonnut kuski kurvaa tuktukillan kohdallemme ja pyytelee kyytiinsä. Muitakaan kyytejä ei ollut näkyvissä, joten nousimme kyytiin. Tyypin oli vielä pakko ajaa niiden toisten kuskien ohi, huudellen ja käsimerkkejä näytellen. Se oli todella hämmentävää – vaikka myös samalla aika huvittavaa.

10. Minkälaisia kokemuksia yleensä haet matkoiltasi?

Elämyksiä, eri muodoissa. En oikein osaa vastata tähän.. En hirveästi suunnittele matkojani sisältöä (ainakaan tarkasti) enkä päätä etukäteen, mitä niiltä varsinaisesti haen, vaikka onhan toki aina asioita jotka haluaa nähdä tai kokea jossain paikassa vierailessa. Enemmänkin haluan kuitenkin keräillä muistoja ja fiiliksiä, kuin pistää sulkia hattuun. Tietysti meillä on metallia matkassa, eli heviskeneen tutustuminen on aina yksi reissujen agendoista.

11. Haluaisitko muuttaa asumaan ja työskentelemään ulkomaille? Jos, niin millaiseen maahan?

No itseasiassa nyt viime aikoina Japanin matkan jälkeen ajatuksena on ollut, että joskus haluaisin vielä mennä sinne uudestaan asumaan ja työskentelemään. Tuskin kestäisin elämää japanilaisessa yrityksessä (ainakaan pidempiä aikoja), mutta onhan niitä ulkomaisiakin yrityksiä jonne voisi yrittää työllistyä. Matkailualalla suomalaiselle saattaisi löytyäkin potentiaalisia hommia, kun taitaa molemmat kielet – sekä japanin että suomen. Katsotaan, mitä elämä tuo tullessaan!

Noniin, kysymyksiin on nyt vastattu ja minun pitäisi nimetä 11 blogia, joilla arvelen olevan alle 200 lukijaa. No, omasta mielestäni tuo lukijamääräraja on vähän hassu, sillä ei nykyään taideta enää pahemmin puhua edes lukijoiden määrästä, vaan sivulla käyntien määrästä.. Haastan kuitenkin itse seuraavat blogit lukijamääristä tai kävijöistä riippumatta: Mangostania, Qué pasa?, Breezes from my Atlas, Heidi in the Alps, Matkalla jonnekin, Lähdetään taas, My post-University Life. Nyt en oikeasti enää keksinyt muita! Ne, ketä en haastanut, saavat haastaa itsensä. Katsokaa kysymykset alta ja tarttukaa haasteeseen!

Säännöt

1. Kiitä sinut nimennyttä bloggaajaa ja laita linkki hänen blogiinsa.
2. Vastaa sinut nimenneen bloggaajan 11 kysymykseen.
3. Nimeä  ja linkkaa 11 Liebster Awardin ansaitsevaa blogia, joilla on alle 200 seuraajaa.
4. Keksi 11 uutta kysymystä nimitetyille.

Kysymykset

1. Minne et haluaisi missään nimessä matkustaa ja miksi?
2. Mitä ilman et lähde reissuun?
3. Suositko suoria lentoja vai menetkö useammalla pompulla ja miksi?
4. Missä ja miten näet itsesi matkustamassa 10 vuoden päästä?
5. Matkalaukku vai rinkka? Miksi?
6. Mikä on ollut suurin seikkailusi matkailun saralla?
7. Jos saisivat valita yhden maan, jossa voisit enää matkustaa, mikä se olisi?
8. Mikä on mielestäsi maailman eniten turistirysämäisin kohde ja miksi?
9. Minkälaiset kengät sinulla on reissuilla mukana? Lähdetkö yhdellä parilla vai useammalla?
10. Oletko koskaan matkustanut ulkomaille festareille/keikalle? Jos olet, minne ja mitä tykkäsit / Jos et, haluaisitko ja minne?
11. Paketti- vai omatoimimatka? Miksi?

9 Responses

 1. Katja
  | Vastaa

  Oli hauska lukea sun vastauksia näihin kysymyksiin, alkoi sormet syyhyään, et josko sitä itsekin saisi aikaseksi vastata!:D

  Yllättäen hämmentävät tilanteet on Intiasta. Mullakin kiva kokemus Intian junasta (oon varmaan tän joskus jo johki kommenttiin kertonutkin, mutta ihaaan sama) kun piti lähteä 48 h junamatkalle takasin etelästä Mumbaihin ja kaupungissa (kerala kenties) olikin kaksi juna-asemaa ja tuktuk-kuski vei tietty väärälle. Kyllä siinä perskarvoja poltteli kun piti lähteä kauheeta kyytiä ruuhkasen kaupungin toiselle puolelle ja junaan ehti vain ja ainoastaan koska se oli myöhässä :D

  Intia! </3 ;)

  • Anne
   |

   Ei ookkaan noita hämmentäviä tilanteita ollu pitkään aikaan, elämä alkaa käydä jo melkeen tylsäksi että pitää varmaan lähteä takasin Intiaan.. siellä ei kyllä selviä päivääkään etteikö jotain hämmentävää tapahtuisi :D

 2. säppä
  | Vastaa

  Kivoja kysymyksiä, kiitos haasteesta! :) Vastailen piakkoin!
  P.S. Ihana kosinta <3

 3. Kiitoksia haasteesta ja kivoja kysymyksiä olet keksinyt! Mutta siis piti vaan kommentoida että toi kosintatarina oli ihana!

 4. Kiitos haasteesta!
  Hyviä kysymyksiä. Osallistun kyllä. Tällaisissa tulee pohdittua sellaisia asioita, joita ei muistanutkaan. Katsotaan ehdinkö lomasuunnitelmien, pakkaamisten ym. (ja vauvan) lomassa vielä tällä viikolla, mutta josko mökkeillessä, kun vauvan hoidossakin on kahdet kädet ihan koko päivät :)

  Kiva myös lukea sinun vastauksiasi. Ihana tuo kosinta :)

  • Anne
   |

   Kiva jos vastaat! Eikä haittaa, vaikka vastaaminen venyisikin – vastaat sitten, kun sille on aikaa :)

 5. Venla
  | Vastaa

  Kiitos haasteesta! Toi kosintatarina oli tosiaan hauska :D Mun vastaukset voi lukea täältä: http://breezesfrommyatlas.blogspot.fi/2015/06/liebster-award-11-vastausta.html

 6. Päivi Kaarina
  | Vastaa

  Moi, kiitos haasteesta – hetken kesti, mutta nyt vihdoin olen vastannut siihen! :) http://mangostania.matkasto.net/blogihaaste-11-asiaa-matkailusta-liebster-award/

  • Anne
   |

   Hei kiva, kun vastasit! :) Käyn lukemassa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.