Aqaba, Jordania 12.1.2014

Julkaistu Aasia, Jordania 4

Miten onkin näin hyvä fiilis? Tajusin vasta tuijotellessani aurinkoista Aqaban lahtea, mikä oli vaivannut minua jo pidemmän aikaa.

On tammikuu ja olen nähnyt auringonpaistetta viimeksi joskus kuukausi tai kaksi sitten. En ole ennen juurikaan huomannut vuodenaikojen tai valon määrän vaikutusta henkiseen tai fyysiseen jaksamiseen, mutta mennyt syksy ja alkutalvi on ollut jotenkin erityisen synkkä ja valoton. Vaikka mitään sen kummempia syitä masistelulle ei olisikaan, on kaikki tuntunut jotenkin harmaalta. Ehkä osasyy on myös siinä, että viimeiset talvet on tullut vietettyä lähes poikkeuksetta pidemmällä tai lyhyemmällä reissulla Thaimaan auringon alla, joten vääjäämättä mieli vetää kuumien hiekkarantojen ja kylmien juomien pariin.

Tämä on ensimmäinen vierailumme Lähi-idän suunnalle, joten mielialaa nostaa myös uutuuden viehätys ja eksotiikka, jota Aqaba turistimaineestaan huolimatta tarjoaa. Hengähdän syvään ja annan lämpimän merituulen voidella talvisessa ja pimeässä kotimaassa ruhjoutunutta sielua. Paikalliset ukot polttelevat sishaa aurinkovarjojen alla muun perheen peuhatessa vedessä. Rannalla kävelee myös myyjiä ja kauppiaita tarjoten kaikkea juomista ja koruista kameliratsastukseen. Paikka näyttää olevan jordanialaisten perheiden suosiossa, sillä ainakaan mitenkään silmiinpistävän paljon ei länsimaalaisia näy. Aqaba ja viereisen rajan toisella puolella sijaitseva Israelin Eilat tarjoavat luksushotelleja hienoine uima-altaineen ja privaattirantoineen, joten sekin saattaa selittää länkkäreiden vähäistä määrää täällä yleisellä puolella. Rantakatujen varteen on myös parkkeerattu toinen toistaan hienompia autoja Saudi-Arabian kilvissä. Vapaamielisempi Jordania onkin varsin suosittu hurvittelupaikka kotimaansa tiukkapipoisuuteen kyllästyneiden saudimiesten keskuudessa.

Meille epätyypilliseen tapaan valitsimme hieman paremman hotellin, joka kuitenkin osoittautui todella hyväksi ratkaisuksi. Alkoholia saa vain muutamista paikoista, joten olemme olleet limpparilinjalla. Biletyksen ja kamera kaulassa juoksemisen sijaan olemme syöneet hyvin, latailleet akkuja siistissä huoneessamme ja kuntoilleet hotellin hyvin varustellulla gymillä. Täydellinen ja tervetullut valonpilkahdus keskelle talvea. Retkillekin aiomme lähteä, mutta ensin täytyy hengähtää vielä tovi. Rantabulevardin vilinästä poikkeamme kahvilaan kylmälle kolajuomalle, pysähtelemme ihmettelemään elämän menoa basaarissa ja käymme tutkimassa paikallista moskeijaa. Nälän yllättäessä suuntaamme johonkin alueen lukuisista shawarma-paikoista, joissa parilla eurolla saa maistuvaa purtavaa. Jo parin päivän jälkeen olen kuin uusi mies. Täynnä energiaa ja puhtia, sekä valmiina ottamaan vastaan talvisen Suomen ja ikuisuudelta tuntuvan kevään odotuksen.

Postaus on osa Matkoja menneisyydestä-sarjaa, jonka tarkoituksena on jakaa muistoja aiemmista omista sekä meidän yhteisistä matkoista.

4 Responses

 1. Maarit Johanna
  | Vastaa

  Totaalinen rentoutuminen on joskus vaan niin täydellistä vaikka normaalisti onkin liikkuva ja aktiivinen. Aruballa meidän lomaan kuului hotellin altaalla makoilua, rannalla kävelyä ja hotellin oma gymi. Yksi retki pääkaupunkiin ja yksi saarikierros. Viikolle siinä oli jo tarpeeksi aktiviteettia ja mieli oli levännyt ja virkeä kotiin palatessa. Aqabassa olisi mielenkiintoista käydä! Lähi-Itään ei ole tullut vielä tutustuttua eikä minua Dubaihin välttämättä kiinnosta lähteä :)

  • Markus
   |

   Kyllä näin on. Ja usein sen huomaa vasta rentoutuessaan, että kuinka tarpeeseen se breikki tulikaan:) Meillä oli alkuun Aqabasta vähän semmoinen turistirysän kuva – ja onneksi ei luotettu täysin kuulopuheeseen, sillä paikka oli todella mukava ja sopivan eksoottinen. Menisin milloin tahansa uudestaan ja voin lämpimästi suositella, kuten muuutenkin Jordaniaa matkakohteena!

 2. Viivähdimme Aqabassa viime maaliskuussa muutaman päivän ennen kuin jatkoimme Wadi Rumiin ja Petraan – ja vähän samoissa fiiliksissä aloiteltiin lomaa – täällä ei ole ”pakko” tehdä mitään, joten laskeutuminen lomalle sujuu hyvin.

  • Markus
   |

   Teitte näköjään samoja havaintoja – Aqaba on hyvä levähdyspaikka ja oiva kohde, josta lähteä retkille tutkimaan alueen hienoja nähtävyyksiä. Siellä saa myös Lähi-Itää tuntematon maistaa eksotiikkaa helposti ja sopivissa erissä, vähän kuin Thaimaa ensimmäisenä Kaakkois-Aasian matkakohteena :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.