Aqaba, Jordania

Julkaistu Aasia, Jordania 6

Noniin, terveisiä täältä Aqabasta! Lauantaina saavuttiin iltapäivästä kohteeseen. Kellonaika täällä on sama kuin Suomessa, joten ei tarvinnut kärsiä minkäänlaisista jetlageista sen kummemmin, vaikka matka toki itsessään oli hieman uuvuttava kun oltiin aamulla jouduttu heräämään 4:30.

Perillä meitä oli vastassa puolipilvinen, kesä-Suomen kaltainen sää, reilu parikymmentä astetta ja hieman viileähkön puoleinen tuuli puhalsi vuorilta ja aavikolta päin. Aqaban lentokenttä ei ollut kovin kummoinen, pienen pieni terminaali jossa ensin jonotettiin passintarkastukseen ja sitten odoteltiin että matkalaukut saadaan koneesta hihnalle. Kentällä ei paljoa muuta elämää näkynyt ja koneesta mentiin terminaaliin kävellen. Pihalla meitä odotti matkanjärjestäjän bussi, joka sitten kuskasi kaikkien paikalle päästyä hotelliin. Meidän hotelli oli tietysti viimeisenä (muttei vähäisimpänä).

Bussista ulos päästyämme heti ensimmäiset taksikuskit hyökkäsivät kimppuun kauppaamaan matkoja Petraan, Wadi Rumiin ja kuolleelle merelle. Valehtelematta minuutti saapumisesta pitelin kädessäni jo yhden taksikuskin käyntikorttia :D

Me yövytään DoubleTree by Hilton Aqabassa. Täällä suurin osa hotelleista on vähän korkeampitasoisia, on Mövenpickiä, Kempiskiä, Intercontinentalia. Toki noita pienempiä ja vähän piskuisempia hotellejakin löytyy, mutta niitä ei paljoa kai valmismatkojen järjestäjät käytä. Hotellin ovella odotti turvatarkastus – piti kulkea metallinpaljastimen läpi ja kantamukset läpivalaistiin. Tämä on ilmeisesti enemmänkin sääntö, kuin poikkeus täällä. Hotelliin ei muutenkaan ole asiaa niillä, jotka eivät siellä yövy.


Aylan rauniot

Jahka oltiin saatu tsekattua itsemme sisään ja käyty vähän virkistäytymässä hotellihuoneessa, lähdettiin melkein heti samoin tein tutkimaan lähiympäristöä. Aqaba on todella pieni paikka ja täällä pääsee helposti liikkumaan kävellen. Täällä ei ole varsinaista keskustaa, mutta suurin osa ravintoloista jne. ovat kyllä keskittyneet aika samalle alueelle, isojen hotellien läheisyyteen. Meillä oli myös sellainen tervetuliaistilaisuus jossa opas jakoi jotain vinkkejä. Kunnon pakettimatkalaisina tietysti lähdettiin kuuntelemaan, mutta tilaisuudessa ei tullut ilmi juuri mitään sellaista, jota ei olisi jo aiemmin bussissa jaetuissa lappusissa ollut.. Olisin ehkä enemmän itse toivonut kuulevani esim. paikallisesta kulttuurista ja tavoista, kuin siitä että mistä ravintolasta saa parhaat pihvit.

Ekana iltana ei sitten keretty tehdä sen kummempaa, kuin käydä syömässä – Markus oli tutkinut netistä etukäteen ravintoloita ja mentiin sitten sellaiseen paikkaan, kuin Syrian Palace. Tilattiin Mansafia, eli perinteistä jordanilaista ruokaa – hiilillä grillattua kanaa ja riisiä, alkupaloina tuli hummusta ja jotain muita mössöjä, leipää (tai sellaista leivänkaltaista lättyä se oli), suolakurkkua ja pääruoan kanssa tuli myös jotain keittoa/kastiketta (joka tosin maistui ja haisi niin hirveälle, että se jäi syömättä). Hintaa tuolle annokselle alkupaloineen tuli 7 JD eli noin 7-8 euroa (?). Tarjoilija oli epäileväinen, kun kysyttiin riittäisikö yhdestä annoksesta kahdelle – hänen mielestään ei riittänyt, mutta päätettiin kokeilla ja kyllä sen annoksen jälkeen hotellille lähti kaksi hyvin pulleromahaista matkailijaa. Annoksessa oli tosiaan melkein puolikas kana, en tiedä miten se tarjoilija ajatteli että tämmöinen 3 kilon painoinen pikkutyttö kuin minä olisin jaksanut sellaisen syödä yksinäni.. :D


Rantabulevardilla

Sunnuntaina herättiin levänneinä uuteen päivään. Yön makeat unet tosin oli hetkeksi katkaissut aamuviideltä läheisen moskeijan minareeteista ilmoille kajahtanut rukouskutsu. Tosiaan, olemme maassa, jossa enemmistö väestöstä on muslimeja ja moskeijoita on joka nurkalla. :) Aqaba on rantalomakohde, ja rantaviivaa löytyy, ainakin jonkun verran. Joillakin hotelleilla on omat yksityisrantansa. Meidänkin hotellilta lähtee päivittäin minibussikuljetus tuonne jonkun matkan päähän jollekkin toiselle rannalle (siellä ei olla vielä käyty). Tähän aikaan vuodesta merivesi on jotain +20-23, eli aika vilpoisaa, mutta merivesi on todella kirkasta ja siksi tämä aika vuodesta onkin erinomainen esimerkiksi sukeltamiseen. Näkyvyys on kuulemma 20-25 metrin luokkaa.

Käytiin käpyttelemässä ”rantabulevardilla” ja ihmettelemässä maailman menoa. Monet paikallisetkin tuntuvat diggailevan rannalla käymisestä. Naiset toki ovat hyvin verhottuja, mutta lapset ramppasivat uimassa ja vaatteita vaihdettiin rannalle pystytetyissä teltoissa (siis sellaisissa tavallisissa, mitä käytetään kun lähdetään telttailemaan). Rannalla oli myös paljon pieniä muovituolikuppiloita, joissa nautittiin teetä, limua ja miehet polttelivat shishaa. Turisteja ei näkynyt aurinkoa palvomassa, tosin ei kyllä tulisi itsellenikään mieleen vetää bikinit päällä julkisella rannalla paikallisen seassa. Voisin kuvitella, että se keräisi muutamia ei-niin-miellyttäviä katseita erityisesti paikallisilta naisilta.

Rannalla oli tietysti kaikenlaista muutakin aktiviteettia tarjolla, oli kameleita, hevosia ja veneen vuokraamista. Monet päristelivät ympäriinsä pikku-moottoriveneillään. Vesi näytti todella houkuttelevalta, mutta toistaiseksi ei olla uskallettu uimaan. Markus on vähän miettinyt sukeltamaan lähtemistä (käytiin kyselemässä hintojakin jo), mutta ei tiedä vielä menisikö vaiko eikö. Veikkaan, että sitä vähän jänskättää toi veden kylmyys, yleensä kun on tottunut sukeltelemaan Thaimaan lämpimissä merivesissä..

Nyt tässä muutaman päivän aikana ollaan keretty kiertää Aqabaa ristiin rastiin ja käytiin myös tutustumassa Petraan ja Wadi Rumin aavikkoon (mutta niistä lisää myöhemmin). Aqaba on tosiaan aika pieni paikka, mutta kokoonsa nähden täällä vaikuttaisi olevan melko paljon elämää. Paikalliset pyörivät ravintoloissa, puistoissa ja ostoksilla alvariinsa. Varsinaisia nähtävyyksiä Aqabassa ei ole juuri nimeksikään, mutta onneksi täältä on helppo tehdä retkiä muualle.

Nyt on myös melkoisen mukavaa, kun on vähän parempi hotelli, niin jos ei jaksa kaupungilla roikkua voi tulla kämpille kattelemaan telkkaa, nettiin, käydä kuntosalilla tai päiväsaikaan paistatella hotellin allasalueella ja kerätä D-vitskua varastoon.

Ensivaikutelmani Jordaniasta: paikalliset ovat ystävällisiä ja vieraanvaraisia (vähän väliä joku on tarjoamassa teetä tai kutsumalla teelle), ruoka on hyvää ja edullista (vaikka hintataso ei muuten ole halvimmasta päästä), maisemat aika päräyttäviä ja yleinen meininki ihan ookoo. Vaikka kyseessä on tosiaan muslimimaa (vain noin 6% väestöstä on kristittyjä), niin tuntuu että kadulla voi rauhassa kulkea vaikka ei ole huivia päässä. Niin ja paras juttuhan on tietysti se, että röökiä saa vetää (lähes) joka paikassa!

6 Responses

 1. Tiina
  | Vastaa

  ”No sleeping” :D

  Komeat vuoristot taustalla, eikö hotsittais käydä tekemässä mulle pieni patikointiraportti ;)

  Huh, tuo aamuinen moskeijaherätys ei oikein maistunut mullekaan Malesiassa…mutta muuten vaikuttaa hyvältä menolta!

 2. Teea
  | Vastaa

  Kiva kuulla kuulumisia. Vaikuttaa kivalta paikalta kyllä. Itsekin nauroin tolle No sleeping – kyltille :D. Mitä ihmettä…

 3. Kat
  | Vastaa

  Heip!

  Onko tietoa saako sukelluspaikoista vuokrattua märkäpukua joka sitten vähän lämmittäisi sukeltaessa?

  Itse otin moisen Suurella koralliriutalla kun siellä vesi oli juurikin joku hieman yli 20 astetta ja sen puvun voimin jaksoin olla vedessä yli tunnin (ilman olisi mennyt ehkä 5 min).

 4. Anne
  | Vastaa

  Tiina,

  Joo, on kyllä upeat vuoristot. Petrassa käytiin vähän käppäilemässä vuorennyppylöille mutta siitä sitten toisessa postauksessa lisää :)

  Kat,

  Joo, tottakai saa märkkärin kun lähtee sukeltamaan. Mä vaan veikkaan että Makella pitäis olla joku kymmenen kuivapukua päällekkäin tonne veteen mennessä, kun Thaimaassakin se valitteli märkkäri päällä kylmää kun merivesi oli jotain 27.. :D

 5. Kat
  | Vastaa

  Aijaaaa!! xD No sehän sietää kylmyyttä sitten näköjään yhtä hyvin kuin minä :D

 6. Khayr
  | Vastaa

  Hyvää fiilistelyä! Itse palasin juuri Jordaniasta, tutun näköisiä paikkoja kuvissa!

  Mun blogissa myös juttua Aqabasta, aika samanlaisia tuntoja!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.