Junalla Japanissa – Japan Rail Pass

Julkaistu Aasia, Japani, Junamatkustus 4

Japanin matkalla suosin nyt toistamiseen Japan Rail Passia. Junapassilla voi matkustaa rajattomasti sen ajan sisällä, kun passi on voimassa – vaihtoehtoja on useampia, mutta tällä kertaa valitsin meille viikon (7 päivää) passit. Se oli vähän siinä ja tässä, tuliko passi meille halvemmaksi kuin kertalippujen ostaminen vai ei, mutta toisaalta kyllä sitä muutaman erkin ylimääräistä suostuu maksamaan passin tuomasta kätevyydesta ja helppoudesta junalla liikkumiseen.

Kotiasemani Obun kaupungissa Nagoyan lähellä – 共和駅 (Kyouwan asema JR Tokaido-linjalla)

Kuten videolla totesinkin, jos aikoo viettää aikaa paljon samassa kaupungissa, ei Japan Rail Passia kannata välttämättä hankkia – onkin hyvä olla hieman laskelmallinen sen suhteen, minkälaisia matkoja aikoo matkustaa ja minkä ajan sisällä. Passista saa parhaimman hyödyn irti, jos matkustaa useamman kerran pidempiä matkoja kaupunkien välillä lyhyen ajan sisällä. Me päätettiin ottaa passi käyttöön Tokiossa, jotta voitaisiin hyödyntää sitä myös paikallisjunilla suhatessa. Tokiossa JR:n (Japan Railways) junaverkko kattaa käytännössä koko kaupungin ja lähialueet, eikä muiden yhtiöiden juniin tai metroihin joudu turvautumaan välttämättä ollenkaan. Säästyimme siltä ainaiselta kolikoiden kaivelulta ja lippujen kanssa sähläämiseltä, kun junapassia vilauttamalla pääsi nopeasti ohi porteista ja junaa odottelemaan.

Pitkällä raiteiden päässä häämöttää Nagoyan pääasema

Otimme passin käyttöön Tokioon saavuttuamme samana päivänä ja olin suunnitellut matkan niin, että siirtyisimme Nagoyaan tasan viikon päästä – jotta pääsisimme vielä vaihtamaan kaupunkia helposti luotijunalla passin avulla. Japan Rail Passilla ei voi matkustaa kaikista nopeimmissa luotijunissa (Nozomi ja Mizuho), mutta matka hieman hitaammalla (siis useammalla asemalla pysähtyvällä) Hikarilla Tokiosta Nagoyaan kesti kaksi tuntia, kun Nozomilla matka muistaakseni on tunti ja kolme varttia. Luotijunan kyytiin hypättiin jo kerran aiemmin Tokiossa ollessamme, kun ei jaksettu mennä hitaalla paikallisjunalla Shin-Yokohamaan vaan otettiin luotijuna alle, jolla matka taittui Tokion pääasemalta noin vartissa. Ilman junapassia oltaisiin saatu tosiaan tyytyä paikallisjunaan – tai voihan sitä luotijunallakin mennä, mutta lipun hinta saattaa olla kalliimpi kuin paikallisjunalla. Omasta mielestäni yksi paras puoli tuossa junapassissa on juuri luotijunilla matkustaminen. Ei sitä enää näin vanhana jaksa istua missään hikisessä bussissa tuntitolkulla, kun matkan voi taittaa niin helposti junalla. Nopeimpia junia kulkee ihan jatkuvasti kaupunkien välillä, mutta noita hieman hitaampia (Hikari, Kodama) kulkee vähän harvemmin, joten suosittelen niihin etukäteen paikkavarauksen tekemistä – non-reserved vaunut tuppaavat täyttymään nopeasti! On muutenkin mukavampaa nousta junaan, kun tietää että on paikka valmiina odottamassa.

Junassa vai metrossa? En ole varma tästä kuvasta, mutta pääasiassa käytimme kuitenkin Tokiossa JR:n junia.

Japan Rail Passit verottivat meidän reissukassaa 460 euron verran, joten kyllä se aikamoinen lovi budjettiin oli, mutta toisaalta olin kuitenkin tyytyväinen että kävin ne meille hakemassa. Junapassia ei voi ostaa Japanista, joten se pitää muistaa hankkia ennen matkaa. Ainakin Japaninspesialisti järjestää passeja ja sen hankkiminen oli melko kivuton prosessi – pari sähköpostia suuntaan ja toiseen ja kävin itse noutamassa & maksamassa passit heidän toimistoltaan Helsingin keskustasta.

Ennen passin hankkimista kannattaa tosiaan punnita ja tutkailla omaa matkasuunnitelmaansa, että onko passi oikeasti tarpeellinen vai ei. Nykyään ainakin Tokiossa saa myös kaikenlaisia päivälippuja, joilla voi rajattomasti matkustaa junissa ja metroissa. JR junapassillahan voi matkustaa vain ja ainoastaan JR:n operoimissa junissa, busseissa ja joissakin lautoissa ja esimerkiksi Nagoyassa liikkuminen kaupungissa tapahtuu pitkälti metrolla, joten junapassista ei kamalasti ole siellä hyötyä. Passit ennen matkaa haettuani rupesin murehtimaan, että olikohan virhe ostaa ne ja tuleeko niitä nyt niin paljon kuitenkaan tarvittua, mutta matkan aikana olin helpottunut että meillä oli passit kun voitiin niin helposti matkustella junilla niin paljon kuin sielu sietää. Viimeistään siinä vaiheessa kun yöbussin sijaan noustiin luotijunaan kohti Nagoyaa ja oltiin perillä ennen kuin kissaa kerkesi sanoa, totesin että kyllä tää passi vaan on hiton kätevä!

Onko sinulla kokemuksia Japan Rail Passista tai oletko ajatellut sen hankkimista Japanin matkalle?

4 Responses

 1. Maarit Johanna
  | Vastaa

  Tosi hyvä ja informatiivinen video!
  Vitsi kun olis tuon tiennyt etukäteen ennen omaa matkaa. Matkustettiin Nagoyasta Osakaan ja takaisin Nozomi Shinkansenilla ja tais mennä 70€ per suunta naamaa kohden jo siihen. Eli tuolla passilla olis hyvinkin päässyt vielä Kiotoonkin niinkuin oltaisi haluttu alun perin.
  No, tässä on niin monta syytä jo lähteä sinne vielä uudelleen että seuraavalla kerralla tuo passi on hankittava :)

  • Anne
   |

   Kiva että oli hyödyllinen! :)

   Joo, ehdottomasti passi hankintaan, jos meinaa vähääkään enemmän ajella junilla (varsinkin luotijunilla)! Nopeasti tulee säästöä. Passi myös mahdollistaa helposti päiväretkien tekemisen pidemmällekin, kun luotijunat ovat niin nopeita ja kun passin on kerran maksanut, niin ei tarvitse enää murehtia kuluista.

 2. Jenna
  | Vastaa

  Tosi hyvä video! :) Meillä oli honeymoonilla viime kesänä tuo passi ja se oli kyllä hintansa väärti. Tosi näppärä!

  • Anne
   |

   Kiitos :) Kyllä tuo on kätevä, jos siitä saa vaan kaiken hyödyn irti :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.