Smacznego! Kasvissyöjänä Puolassa

Julkaistu Eurooppa, Maailman makuja, Puola 11

Ennen Puolaan muuttoa mietiskelin, miten kasvissyöjänä tulen uudessa kotimaassa pärjäämään. Onko kaupoissa tarjolla mitään kasviperäisiä tuotteita? Entä ravintolat? Puolalainen keittiö kun on tunnetusti melkoisen lihapainotteista. Muistelin kuitenkin edellisen vuoden Varsovan reissulta, että kasvisruokaa oli ainakin pääkaupungissa melko hyvin tarjolla. Varsovaa on kuulemani mukaan myös tituleerattu jopa Euroopan kasvisruokapääkaupungiksi.

Saavuttuani tänne huomasin pian huoleni olleen turhia, sillä Puolassa on meneillään kova kasvisruokabuumi, jonka seurauksena kauppojen hyllyihin on alkanut ilmestymään enemmän kasviskunnan antimista nauttiville sopivia tuotteita, puhumattakaan kasvavasta vegeravintolaskenestä. Lihaa ja muita eläinperäisiä tuotteita vierastavan oudon ulkomaalaisen ei tarvinnut siis heti ensimmäisellä viikolla kuolla nälkään.

Tässä postauksessa tuon esiin tekemiäni huomioita Puolasta kasvissyöjän näkökulmasta (Pohjois-Puolassa, Trójmiaston alueella). Hinnat ja erilaisten tuotteiden saatavuus saattavat luonnollisesti vaihdella kaupoittain, alueittain ja kaupungeittain.

 

Vegetuotteet kaupoissa

 

Ostin kokeeksi vegesalamia (5,60 PLN eli 1.3 euroa)

Hyvin varustelluista, isommista kaupoista (esimerkiksi Auchan, Tesco) löytyy kohtuullinen valikoima erilaisia vege- ja vegaanituotteita – soijanakkeja, leikkeleitä, puolalaiseen makuun tehtyjä vegaanisia gulasseja ja niin edelleen. Soija- ja riisimaitovalikoimat ovat yleensä myös melko laajoja. Pienemmissä lähikaupoissa kuten Biedronkasta ja Lidlistä yleensä löytyy ainakin yhtä merkkiä soijamaitoa ja tofua. Hummusta löytyy usein joka paikasta. Kasvirasvalevitteitä on myös tarjolla, ainakin paremmin varustelluissa marketeissa.

Vaikka valikoimaa on, niin esimerkiksi vegaaniset juustot loistavat poissaolollaan täysin (ainakin tavan marketeissa, erikoiskauppoja kuten SpożyVczak Gdańskissa lukuunottamatta). Myöskään vegaanisia ruokakermoja ei ole juuri näkynyt, eikä muitakaan kasvismaitotuotteita mikä on erikoista, kun Puolassa esimerkiksi erilaisten kermojen ja smetanan käyttö on varsin tavallista. Voisi kuvitella, että markkinoilla olisi tarjolla kermoja kasvisversiona jo allergioidenkin takia.

Suomeen verrattuna saatavilla on mielestäni verrattain vähän tuotteita mistä valita – toki Suomessakin tuotteita on tullut laajemmin saataville vasta viimeisen parin vuoden aikana, kun vegeys on lyönyt kunnolla läpi. Itse ostan yleensä melko harvakseltaan vegemakkaroita tai soijamaitoja, koska pyrin välttämään prosessoituja tuotteita, joten siinä mielessä meikäläistä suppea valikoima ei haittaa. Olen muutenkin ottanut ruoanlaitossa vähän sellaisen asenteen, että mitä Biedronkasta en löydä, sitä en tarvitse! Herkutteluja lukuunottamatta, kun pitää mennä isoon kauppaan ylellisyystuotteiden perässä. Taannoisen Suomi-vierailuni jälkeen huomasin kuitenkin jälleen, miten hyvät oltavat vegaaneilla nykypäivän Suomessa on erilaisten tuotteiden keskellä!

Paikallista hintatasoa ajatellen erilaiset vegaanituotteet ovat ehkä vähän hintavia. Eri kauppojen ja merkkien välillä on varmasti eroavaisuuksia, mutta nopealla vilkaisulla taannoisella kauppareissulla litra kasvimaitoa maksaa noin 1.5-2.5 euroa, erilaiset levitteet 0.5-1.5 euroa, soijaleikkeet 1.5-2 euroa, soijanakit- ja makkarat 2.5 euroa / paketti, tavallinen tofu 1-1.5 euroa, erikoistuotteet kuten valmiit vegaanigulassit tai ”lihakastikkeet” 2-3 euroa / tölkki.

En yhtään muista mitä vastaavat tuotteet Suomessa maksavat joten en ole kovin hyvä vertailemaan, mutta tämä varmasti antaa hieman osviittaa, mitä erilaiset kasviperäiset erikoistuotteet täällä maksavat. Itselläni menee yleensä viikon ruokaostoksiin fiksusti kauppakäynnit suunnitellessa suurinpiirtein 25-30 euroa, joten jos täyttäisin ostoskorin soijamakkaroilla, niin ei sinne hirveästi jäisi tilaa muuhun.

No, eihän me kasvissyöjät pelkillä soijanakeilla eletä. Kasvikset ovat täällä mielestäni edullisia ja peruskaupoista löytyy ihan mukava valikoima erilaisia kasviksia, juureksia ja hedelmiä. Yrttivalikoima on valitettavasti usein harmittavan suppea, esimerkiksi kovasti rakastamaani tuoretta korianteria saa jostain syystä metsästää aina kissojen ja koirien kanssa. Tässäkin kuitenkin on varmasti kauppojen välillä eroja – isoista kaupoista löytyy luonnollisesti paremmat valikoimat.

Säilyke- ja kuivaruokaosastoilta löytyy laaja valikoima erilaisia linssejä (lähinnä kuivatuotteena) ja papuja (kuiva- ja säilyketuotteena). Suolakurkkuja ja muita kasvissäilykkeitä kuten kaalia on luonnollisesti saatavilla miljoonaa eri lajia. Itse en juuri hapankaalista välitä joten purkit jää hyllyyn, mutta suolakurkkujen ystävänä olen kyllä ollut mielissäni uuden kotimaani kohdalla.

Puolassa syödään paljon ruoan lisukkeena erilaisia ryynejä, jotka passaavat ravintotietoisen kasvissyöjän ruokavalioon myös mukavasti (itse en kyllä niistä hirveästi perusta). Peruskaupoista on saatavilla myös yleensä kuskusta ja bulguria. Makaroneja ja riisejä on myös joka lähtöön, vähän kaikennäköistä ja -väristä. Vegaanina tietysti kannattaa olla tarkkana, onko pastan valmistuksessa käytetty kananmunaa (puolaksi jajko). Puolalaiseen keittiöön kuuluu oleellisesti erilaiset kotletit ja pihvit, joten kasvissyöjille sopivia soijakotletteja (kotlety sojowe) on usein kauppojen hyllyt väärällään ja ne ovat hinnaltaan huokeita. Ikävä kyllä en ole vielä löytänyt täältä soijarouhetta, jota itse käytän ruoanlaitossa melko usein – viimeisen vuoden olen sinnitellyt Markuksen Suomesta tuomilla ja kavereilta saaduilla soija-avustuksilla.

 

Ravintolatarjonta

 

Ainakin Trójmiastosta (Gdynia, Sopot, Gdańsk) löytyy ihan hyvin tarjontaa kasvisruokailijoille, mitä tulee ravintoloihin. Täällä kun menee ravintolaan kuin ravintolaan, niin yleensä aina tarjolla on ainakin yksi tai pari kasvisvaihtoehtoa, jotka ovat usein myös vegaanisia.

Ensimmäisenä mainitsen kasvisruokaketjut Green Way ja Bio Way, joilla on pisteitä ympäri maata. Olin yllättynyt, että täältä löytyy pari näin isoa kasvisruokaketjua! Green Way on ns. maitobaari (bar mleczny), jossa on tarjolla edullista, mutta kunnollista ruokaa. Kasvismaitobaarin Green Wayn menut varmaan vaihtelee toimipisteittäin, mutta tarjolla on esimerkiksi pierogeja, kotletteja perunoilla kyyditettynä, erilaisia keittoja ja muhennoksia. Valitettavasti kaikki tarjottava ei aina ole vegaanista, mutta menusta löytää erikseen merkittynä vegaaniset vaihtoehdot.

Bio Way toimii ns. ruokalaperiaatteella, jossa ruokailija ensin kerää toivomansa määrän sapuskaa tarjottimelleen jonossa edetessään ja kassalla hinta muodostuu annoksen painon perusteella. Ruoat on selkeästi merkattu, onko ne esimerkiksi myös vegaaneille sopivia vai sisältävätkö ne jotain eläinperäistä. Hinnat Bio Wayssa ovat myös kohtuulliset ainakin vierailevan turistin kukkaroa ajatellen ja ruoka astetta terveellisempää – lisäksi ketjun paikkoja löytyy usein esim. ostoskeskuksien food courteista, joten jos ei mäkkisafka nappaa, voi käydä hakemassa eväät täältä. Food courteista löytyy yleensä muitakin kasvisruokailijalle sopivia vaihtoehtoja.

Keskustelin kaverin kanssa kasvisruokaravintoloiden hintatasosta, ja hänen mukaansa esim. Varsovassa ravintolat ovat edullisempia, kuin täällä. Hintatasoon todennäköisesti vaikuttaa kysyntä, joka ei täällä seudulla ole ehkä vielä niin suurta. Navan saa kuitenkin yleensä täyteen noin 5-7 eurolla juoman kera.

Kasvisruokailijan pelastus on usein erilaiset etniset ravintolat; valitettavasti kuitenkin Puolan katukuvassa (ainakin täällä Trójmiastossa) esimerkiksi intialaiset ravintolat tuntuvat olevan harvinaista (ja vähän kallista) herkkua. Enemmän löytyy erilaisia lähi-idän makuja, sekä hamppareita ja pizzoja tarjoavia paikkoja. Monissa ravintoloissa puolalaiset herkut on muokattu vegaaneille sopiviin versioihin, mikä on aika kiva juttu.

Puolalaisesta keittiöstä itsestäänkin kyllä löytyy jo valmiiksi joitakin kasvissyöjille sopivia ruokia, kuten pierogit (täytteenä vaikkapa sieniä tai perunaa), punajuuri- ja tomaattikeitot, erilaiset kaalijutskat ja esimerkiksi kasvistäytteiset suolaiset pannukakut (puolaksi naleśniki).

Latasin taannoin Happy Cow -sovelluksen puhelimeen, jotta kasvisvaihtoehtojen löytäminen niin täällä Puolassa kuin muuallakin matkustellessa olisi helpompaa. Kesälomalla kävytiin pienessä kaupungissa Elkissä, josta ei ikävä kyllä HappyCow-sovelluksen mukaan eikä googlettelunkaan tuloksena löytynyt vegaaneille sopivaa sapuskaa tarjoavaa puljua. Pienemmillä paikkakunnilla ravintolatarjonta ei välttämättä ole kovin suosiollista meille rehujen pureskelijoille, mutta kohteissa joihin suurin osa matkustaa (Gdańsk, Varsova, Krakova), kasvissyöjä voi olla melko huoletta. Tarjontaa löytyy.

Järjettömän kokoinen falafel-pita, FALLA-ravintolassa Gdyniassa (16 PLN, eli noin 3.7 euroa)

Falafelia salaatin ja ranujen kera, Avocado-ravintolassa Przymorzessa Gdańskissa (24 PLN, eli noin 5.7 euroa)

Kasvistajine ja riisiä, Malika-ravintola Gdyniassa (hinta muistaakseni noin 30 PLN eli 7 euroa, vähän kallis)

Kasvishamppari Bobby Burger -pikaruokaketjun ravintolassa (aterian hinta noin 22 PLN eli 5.5 euroa)

 

Kasvisruokavalioon suhtautuminen

 

En tiedä olenko vain onnistunut tutustumaan suoraan kaltaisiini ihmisiin, mutta mielestäni suhtautuminen kasvissyöntiä kohtaan Puolassa on melko positiivinen ja suurin osa puolalaisista tutuistani onkin itseasiassa myös kasvissyöjiä tai vegaaneja. Laaja ja herkullinen ravintolatarjona houkuttelee myös tavalliset tallaajatkin kokeilemaan kasvisruoan saloja perinteisten lihapatojen sijaan.

Kävin alkukesästä Smakuj Trójmiasto -nimisessä (”Trójmiaston makuja”) ruokatapahtumassa, josta järjestettiin kasvisruokaversio. Aurinkoinen kesäpäivä veti paljon porukkaa paikalle ja tapahtumassa oli ruoan lisäksi mm. keskusteluja kasvissyönnistä, mutta harmikseni kaikki oli tietysti vain puolaksi, niin en niitä sen enempää yrittänyt kuunnella. Kyselin myös taannoin joogaopettajaltani kasvissyönnin suosiosta Puolassa, ja hänen mukaansa ihmisiä on alkanut enemmän ja enemmän kiinnostamaan kasvissyönti, vaikka toki tosiasioiden kieltäjiä kuulemma vielä on paljon. Kasviselämäntyylin vastakohdaksi on noussut fitness- ja salielämäntapa, jossa erityisesti kasvisruokavaliota vielä kovasti vierastetaan.

Viime jouluna esimieheni kutsui minut ja työkaverini luokseen jouluillalliselle. Puolassa jouluna pöydässä pitää olla 12 eri ruokalajia, ja seassa on myös eläinperäisiä tuotteita kuten kalaa. Esimieheni oli ihanasti ajatellut minua ja kasvissyöjätyökaveriani ja tehnyt kaikista niistä sapuskoista, joissa oli lihaa, kasvisversiot. Kieltämättä olimme aika otettuja tästä kokemuksesta. Tässä oli taas mainio esimerkki siitä, että puolalainenkin keittiö on muokattavissa kasvisruokailijan suuhun sopivaksi.

Mielestäni Puolassa kasvissyönti ei ole ollut sen haastavampaa kuin kotona Suomessakaan, koska olen tottunut tekemään kaiken alusta asti itse. Joidenkin erikoisaineiden (kuten esim. ravintohiiva) saaminen täältä voi olla haasteellisempaa, mutta kaverit ovat sanoneet tilanneensa netistä sellaista, mitä ei Puolan kaupoista tahdo löytää. Jos on tottunut elelemään erilaisilla vegevalmisteilla, niin esimerkiksi kasvijuustojen vähäisyys voi olla täällä pieni shokki.

Niin, ja mitä tuo smacznego oikein tarkoittaa? Se on puolaksi ”hyvää ruokahalua”.

Loppuun vielä pieni puolan kielen sanasto kasvisruoan tilaamista helpottamaan:

Jestem weganem – Olen vegaani
Weganskie – vegaaninen
Wegetarianskie – vegetaarinen
Warzywa – vihannekset
Owoce – hedelmät
Bez.. – ilman
Nie jem.. – en syö
Mięso – liha
Ryba – kala
Kurczak – kana
Mleko – maito
Jajko – kananmuna
Miód – hunaja
Sojowy – soija
Soczewica – linssi
Fasola – papu


Short summary in English

Before moving to Poland I was feeling bit unsure how as a vegetarian I would manage; are there any veggie friendly products available, what about restaurants.. However, soon after I arrived I noticed that I had been worrying for no reason – the veggie scene in Poland is booming, and more and more products are available in normal grocery stores, and almost every restaurant offers something suitable for vegetarians / vegans.

In well equipped supermarkets it is possible to find plant-based products quite easily as well as different kind of substitutes such as soy sausages and so on. However, in normal grocery stores as Biedronka and Lidl the selection is bit more restricted; but usually at least some soy milk, tofu and sometimes even vegan salami may be available. Unfortunately for example vegan cheese is not so widely available, and can be mostly found only on specialized shops. Personally I try to avoid processed foods and I don’t really consume plant-based milks, sausages or vegan cheese, so it does not bother me so much.

When it comes to restaurants, I think it’s quite easy to find suitable options for vegetarians / vegans, as veggie food is becoming trendy. There are couple of chains (Green Way and Bio Way) committed to vegetarian / vegan food, and offer healthier options with reasonable prices; and I’ve noticed that Middle Eastern cuisine is quite popular when it comes to vegan places. Warsaw has been said to be the vegan capital of Europe, and during my visits there I’ve also noticed its good selection on veggie friendly places. In Tricity (Trójmiasto) area where I live, more and more vegan places can be found as well. I recommend using Happy Cow -app to locate places while in Poland. Smaller cities may not cater so well for veggie taste when it comes to restaurants, yet.

11 Responses

 1. Tiina
  | Vastaa

  Olipa herkullinen postaus! Sielläkin tuntuu olevan niin paljon parempi vegevalikoima kuin täällä Ranskassa. Ei löydy edes tuoretofua perus ruokakauppojen kylmähyllyssä, vaan sitä saa vain pikkuiselta bio-osastolta ” kuivatuotteena” ( ja se on pahaa). Muutama erilainen kasvispihvi ja nugetti löytyy, mutta kaiken muun joutuu melkein hakemaan biokaupasta ja aasiamarketista. Ja Ranskako muka gourmetmaa, pah!

  • Anne
   |

   Ou nou! Siellä ollaan sitten vasta kehitysvaiheessa. Täällä ei ole tullut aasiamarketteja vastaan, kaikenlaisia eko- ja biokauppoja on kuitenkin. Mutta niissä on harvakseltaan mitään vegetuotteita tofua lukuunottamatta. Yleensä vaan kaikkea organic-kamaa.

 2. katja/fatinBKK
  | Vastaa

  Tätä oli mielenkiintoista lukea kun ruokakaupoissa kiertely ja paikallisten tuotteiden tutkailu on omia suosikkipuuhia matkoilla :P Lisäksi sitä on tällainen paatunut kebabin syöjäkin alkanut pohtimaan enemmän omia ruokailutottumuksiaan tässä ja vaikka oma mielenkiinto tällä hetkellä suuntautuu enemmän gluteeniton/maidoton linjalle, on monipuolisesta kasvisravinnosta vain hyötyä myös siinäkin.

  • Anne
   |

   Kiva kuulla, että oli kiinnostavaa :) Kaupassa käynti on kyllä – vielä vuodenkin jälkeen – täällä välillä ihan kiva elämys. Varsinkin, jos sattuu pitkästä aikaa menemään oikeasti isoon kauppaan, josta löytyy erilaisia ylellisyystuotteita, joita ei perusmarketissa näe. Oi sitä autuutta :D Kasvista kannattaa kyllä aina lisätä ruokavalioon, vielä en ole kuullut, että kukaan olisi kuollut syötyään liikaa kasviksia :) Kebua saa muuten myös vegaanisena (Vöneriä), tosin sitten jos välttelee gluteenia, niin sitten se ei kai oikein sovi (?).

 3. Puolaan voisin lähteä syömään, hintatasokin on Suomen jälkeen kohdillaan :) Näyttäisi nuo vege-einekset olevan vähän Suomea halvempia. Pitää noita eineksiä aina joskus kokeilla, mutta eivät ne ihan semmosta jokapäiväistä ruokaa ole, pakko se on halpisruokia itse kokkailla.

  Muutama vuosi sitten tuli Puolassa kahteen otteeseen todettua, että tavallisten ravintoloiden kasvisnyytit eivät ole kasvisruokia… Toivottavasti tämmöiset asiat kans selkiytyy.

  Green Way -ravintolat ovat tainneet olla uranuurtajia, kahdeksan vuotta sittenkin niitä oli mm. Sopotissa.

  • Anne
   |

   Joo, Suomeen verrattuna täällä on kyllä oikein edullista syöminen! Mäkin silloin tällöin kokeilen jotain einestuotteita, mutta en niin hirveästi niistä välitä.

   Oliko sulla tarjoiltu kasvisnyyteissä lihaa, vai mikä niissä oli? :o Mä olen sanonut ravintoloissa täällä, että ei saisi olla maitotuotteita, lihaa tai kalaa ateriassa, niin yleensä sen perusteella tarjoilija on pystynyt sitten suosittelemaan jotain. Tosin syön toisinaan ulkona maitotuotteita (esim. jos on juustoa ateriassa), niin se vähän helpottaa aina itsekin valitsemaan suoraan listalta.

 4. Antti
  | Vastaa

  Pakko kysyä. Nyt kuukauden Puolassa asuneena, en löydä ruokakermaa mistään. Smetanaa kyllä, mutta en muita kermoja. Englanniksi kun kysyn en vastausta saa jonka ymmärrän. Voitko auttaa?

  • Anne
   |

   Täällä ei oikein ole myynnissä sellaista ruokakermaa, mitä meillä on Suomessa. Erilaisia smetanoja ja muita vähän paksumpia kermoja löytyy kyllä, joita voi ruoanlaitossa sitten soveltaa ruokakerman tapaan – valitettavasti kasvissyöjänä en ole itse niitä juuri käyttänyt, niin en osaa tarkasti sanoa, mikä olisi hyvä. Itse löysin eniten ruokakermaa muistuttavat tuotteet kauppojen biohyllyiltä, joissa on yleensä soija- ja riisipohjaisia kasvikermoja 2dl pakkauksissa saatavilla (paremmin varustelluissa, isoissa kaupoissa). Kannattaa käydä etsimässä vaikka niitä :) Riisikermaa löytyy merkillä Rice Dream, mutta soijaversion nimeä en muista.

 5. […] Oletko matkustamassa Puolaan ja mietit, miten matkustaminen täällä kasvissyöjänä onnistuu? Lue myös kirjoittamani juttu kasvissyönnistä Puolassa täältä! […]

 6. Minna
  | Vastaa

  Hei! Hyvä postaus, ollaan kavereiden kanssa suunnittelemassa reissua Gdanskiin ensi keväälle. Onko sinulla tietoa siitä, miten gluteenitonta ruokaa löytyy Puolasta. Ja vielä niin, että on gluteeniton kasvisruokavalio?

  • Anne
   |

   Ruokakaupoissa on ainakin gluteenittomia tuotteita saatavilla ja yleensä ihan oma pieni osastonsa niille. Usein ne on kaikkien bio- ja vegetuotteiden kanssa laitettu vierekkäin. :) (Kasvis)ravintoloissa on mielestäni myös huomioitu gluteeniton ruokavalio ja menussa on joku GF vaihtoehto, mutta kannattaa tietysti aina varmistaa asia tarjoilijalta. Täällä Gdyniassa oli yksi kokonaan vegaaninen ja gluteeniton ravintola, mutta nyt en tiedä mikä on sen tilanne, onko se vielä pystyssä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.