Kauhua ja kuriositeetteja Lontoossa

Julkaistu #cgtSociety, Iso-Britannia, Tuskaturismi | 2

Scroll down for English summary ↓↓

Lontoo on varsinainen aarreaitta, mitä tulee erikoisempiin kohteisiin. Kaupungin vanha historia kätkee sisäänsä mielenkiintoisia tarinoita, joita on hyödynnetty laajasti nähtävyyksillä ja museoissa. Kolmen päivän minireissulla en todellakaan kerennyt näkemään kaikkea, mitä olisin halunnut, mutta jäipähän jotain seuraavallekin kerralle!


The Clink -vankilamuseo

1 Clink St.

Lontoon pahamaineinen vankila tietysti kiinnosti, ainakin ajatuksen tasolla. Olin nimittäin aika varma, että kyseessä on hirveä turistiloukku, mutta päätin katsastaa paikan silti. Sisäänpääsy aikuiselta The Clinkiin oli 7,5 puntaa, joka oli aika suolainen hinta. Armoa ei tässä paikassa annettu edes opiskelijoille. Sisäänpääsyn yhteydessä kaupattiin myös jonkinlaista tietolehtistä 2 punnan hintaan. Jätin sen ostamatta ja onneksi jätin, sillä museossa itsessään oli paljon tekstiä ja selostusta tarjolla. Loput voi sitten lukea netistä, jos joku asia jää askarruttamaan..

the clink, prison museum, the clink london

the clink, prison museum, the clink london

the clink, prison museum, the clink london

the clink, prison museum, the clink london, thumbscrews, manacles, medieval prison

The Clink oli toiminnassa 1300-luvulta aina 1700-luvulle lopulle asti ja oli yksi keskiajan Lontoon ikävimmistä paikoista päätyä. Aikoinaan vankilaan saattoi joutua hyvin vähäisestäkin asiasta, kuten pienestä velkaantumisesta. Vankeus ei ainakaan helpottanut velkojen maksua ja siitähän ne ongelmat sitten vasta alkoivatkin kasaantua. Olot ”Clinkissä” olivat tietysti aika karmeat ja esimerkiksi ruokaa kerjättiin kaltereiden välistä ohikulkijoilta. Erilaiset kidutus- ja nöyryytysmenetelmät kuuluivat myös oleellisesti vankiloiden toimintaan.

No, olihan The Clink vähän ”cheesy”, mutta se ei minua niin häirinnyt, vaan enemmänkin museon pienuus – 7,5 puntaa noin varttitunnin museokierroksesta oli aivan liikaa. Vaikka olisin lukenut jokaisen tekstin ja katsonut jokaisen esineen todella tarkkaan, en olisi varmaan saanut siellä kulumaan puolta tuntia pidempään. Hölmistyneenä pöllähdin yhtäkkiä viimeiseen huoneeseen ja pieneen museokauppaan, että tässäkö tämä nyt sitten oli? Olin kuitenkin positiivisesti yllättynyt siitä, että miten kattavasti esimerkiksi erilaisia kidutus- ja rangaistusmenetelmiä sekä esineistöä niihin liittyen esiteltiin. Erikoista oli myös, että jokaisessa selostuksessa oli myös lapsille suunnattu tietoisku, tehtävä tai kysymys. ”Ajattele, jos peukalosi olisivat murskattu. Yritä miettiä elämää ilman peukaloita, mitä töitä voisit tehdä?” – siinäpä pähkinä purtavaksi pienelle Pirkko-Pekalle.

Oma suositukseni on kuitenkin jättää tämä museo väliin, ellei sinne aivan välttämättä halua mennä. Postauksen kuvat näyttävät kaiken oleellisen paikasta ja historiaa voi lukea ilmaiseksi netistä lisää. Lontoosta löytyy paljon muita mielenkiintoisia kohteita tämän tilalle.


The Old Operating Theatre

9a St Thomas St.

Jos kuriositeetit ja erikoisuudet kiinnostavat, on The Old Operating Theatre oikea paikka vierailla. Aikoinaan St. Thomasin kirkon ullakkotiloissa toiminut leikkaussali herätti kylmiä väreitä, kun mietin katsomossa seistessäni tilannetta, jossa jotakin raukkaa leikeltiin ilman puudutuksia – ja vielä yleisön edessä.

Vanha leikkaussali on hyvä esimerkki ei-steriilistä, amfiteatterimaisesta tilasta, jossa opiskelijat pystyivät seuraamaan lääkäreiden toimintaa leikkaustilanteessa. Miksi ihmeessä leikkaussali sijaitsi kirkon tornissa? Syy löytyy viereen rakennetusta sairaalakompleksista, jonka tarpeisiin kirkon valoisaa ullakkotilaa alettiin hyödyntämään.

the old operating theatre, cabinet of curiosities, taxidermy

the old operating theatre, st thomas hospital, operating theatre

the old operating theatre, cabinet of curiosities, old medical instruments, herb garret

the old operating theatre, cabinet of curiosities, old medical instruments, herb garret, human skeleton

Leikkaussalin lisäksi pienestä museosta löytyy mielenkiintoista ja hieman karmivaakin esineistöä kuten vanhoja leikkausinstrumentteja, lääkkeeksi ja puudukkeeksi käytettyjä yrttejä sekä ihmisruumiin sisäelimiä pullotettuna.

Vuoteen 1846 asti, leikkauksissa ja muissa operaatioissa ei käytetty ollenkaan anestesiaa. Esimerkiksi amputoinnit piti suorittaa nopeasti – kirurgit tekivät toimituksen alle minuutissa. Potilaita valmisteltiin lähinnä henkisesti ja erilaisten päihdyttävien aineiden, kuten alkoholin tai opiaattien avulla, jotka turruttivat aistit. Myös eetteriä tai kloroformia käytettiin. Antiseptiaa ei ollut, joten suurin osa leikkauksista oli amputaatioita tai vastaavia ”ulkoisia” operaatioita, koska sisäelimien ronkkiminen olisi ollut yksinkertaisesti liian vaarallista. Kuolema leikkauksessa oli myös todennäköistä, koska infektioriskejä ei juuri tunnettu. Lisäksi leikkaus oli yleensä viimeinen oljenkorsi, joten potilaat olivat jo valmiiksi heikossa kunnossa. Lääketiede ja hoitomenetelmät ovat onneksi kehittyneet siitä ajasta huimasti eteenpäin.

Leikkaussali ”katosi” 1862, kun viereinen sairaala siirtyi muualle. Sairaalarakennuksesta torniin johtaneet sisäänkäynnit tukittiin ja tila jäi omilleen. Se ”löytyi” uudestaan 1952 ja vuosien saatossa restauroitiin täysin, sillä löydettäessä tilassa ei ollut paljoa muuta jäljellä kuin pölyä ja sahanpurua. Museoitu kohde avattiin yleisölle 1962.

The Old Operating Theatre oli ehdottomasti yksi matkani mielenkiintoisimmista kohteista. Myös tähän kohteeseen sain vinkin cgtSocietyn jäseneltä. Kerrassaan mielenkiintoinen paikka, joka sijaitsee aivan London Bridge -aseman nurkalla. Pääsylippu on 6,5 puntaa, opiskelijoille 5 puntaa. Aikansa säilöttyjä aivoja ja leikkaussalia ihmeteltyään voikin suunnata viereiselle Borough Marketille lounastamaan. Nam!


British Museum

Great Russell St.

Suurin osa Lontoon merkittävimmistä museoista on ilmaisia. Valitsin British Museumin, koska vanhana Egypti-fanina halusin nähdä muumioita. Ja voi että, kyllä niitä tulikin sitten nähtyä! En ollut ollenkaan tajunnut, että balsamoituja, liinoihin käärittyjä käppänöitä on näytillä useampaa kappaletta. Olin jotenkin odottanut, että museosta löytyy ehkä yksi muumio. Todella kiehtovaa – vaikkakin vähän ällöä.

mummies in british museum, mummy, egyptian mummy, british museum

mummies in british museum, mummy, egyptian mummy, british museum

human skulls, british museum

the gebelein man, mummies in british museum, mummy, egyptian mummy, british museum, natural mummy

Museossa oli näytillä niin kunnolla säilöttyjä muumioita, kuin ympäristöolosuhteista johtuen muumioituneita ihmisiä, kuten yllä olevassa kuvassa näkyvä Gebeleinin muumio, joka on yksi vanhimpia museossa. Se löydettiin Gebeleinistä (Egyptin yläosasta) 1800-luvun lopussa. Tukkaa kaverilla oli vieläkin jäljellä, vaikka sen kuolema oli tapahtunut joskus 3400 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Ihmismuumioiden lisäksi näytillä oli myös eläimiä. Kissojen vitriinille pääsy oli kuitenkin jostain syystä blokattu, joten niitä näimme vain etäältä.

Saavuimme British Museumiin tietysti samaan aikaan koululaisryhmien kanssa, joten muumioiden katselu omassa rauhassa ei juuri onnistunut. Veikkaan kyllä, että kyseinen museon osasto taitaa olla muutenkin suositumpia, eikä siellä hirveän usein pääse omassa yksinäisyydessään tutustumaan vitriinien aarteisiin. British Museum on myös todella valtava paikka. Meillä meni siellä melkein toista tuntia, mutta nähtiin vain hyvin pieni osa – muumioiden lisäksi käytiin ihmettelemässä Japani-osastoa ja katsomassa muita Egyptin aarteita, sekä mm. Rosettan kiveä. Jos haluaa nauttia ”koko rahan” edestä, niin kannattaa varata museolle kokonainen päivä. Koska sisäänpääsy on ilmainen, voi vierailun jakaa vaikka useammalle päivälle!

Lontoon reissu oli kummallisuuksien osalta erittäin onnistunut. Olisin jaksanut tietysti kaivella vaikka mitä omituisuuksia esille, jos aikaa olisi ollut enemmän. Hyvä kuitenkin jättää jotain seuraavallekin vierailulle – sellainen kun toivottavasti on vielä tänä vuonna tulossa!


Short summary in English

London is a huge cabinet of curiosities when it comes to weird and creepy stuff. My visit was so short, that I didn’t see that much, but it’s nice to leave something for next time as well.

Visit in The Clink was a slight disappointment, as the entrance fee is rather high (7,5 £) and museum itself quite small. It took me around 15 minutes to see it all and 7,5 £ for a museum tour that short is obviously too much! I knew, that the museum might be one of those tourist traps, but I wanted to visit anyway. Even though it was a bit cheesy, I was pleased that there was a lot of information regarding medieval torture methods and different objects to see. However, I think London has better museums and sights about medieval times, so unless you really have an urgent need to visit The Clink, just skip it. It’s not really worth of visiting.

The Old Operating Theatre on the other hand was one of the best things during my London visit. Museum has an operating theatre from early 19th century, old medical instruments and other creepy stuff on display, such as human intestines. So fascinating to learn, what medical procedures were back then! Entrance fee is 6,5 £ and 5 £ for students, which I found reasonable – and I spent definitely more than 15 minutes in there.

As it was my first time in London, I wanted to see one of the big museums, and chose British Museum – for the mummies, of course. I was very surprised that there were so many mummies on display – I was expecting to see maybe one! Best thing about the British Museum is that the entrance is free, so if you don’t see it all during one visit, you just can return the next day. I am a big fan of Egyptian history, so seeing the mummies was like a dream coming true. It’s interesting how well preserved some of them still are. Bit disgusting and creepy, but that’s how I like it.

2 Responses

  1. […] vain yhdelle päivälle. Maaliskuisella visiitilläni Lontoossa tutustuinkin jo hieman kaupungin kauhuihin ja kuriositeetteihin, ja myös tällä kertaa teema jatkui – kahden mielenkiintoisen kohteen […]

  2. […] Lue koko juttu Viiltäjä-Jack -museosta täältä. Toinen mielenkiintoinen museo Lontoossa on ehdottomasti The Old Operating Theatre. […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.