Kevätpiknik japanilaisittain – hanami

Julkaistu Aasia, Japani, Videoblogi 6

Piknikeväät: teetä, jonkinlaista omenajuomaa (alkoholia), voileipiä, onigiri ja kananmunaan käärittyä riisiä

Kirsikankukkien kukinta on varmastikin yksi vuoden suosituimmista tapahtumista Japanissa. Sen kaikki tietää, joten ei lähdetä sitä perustelemaan sen enempää. Kahden viikon pituisella reissullamme olimme onnekkaita, kun kerkesimme nähdä kirsikankukkia, vaikka kukinta ei ollutkaan vielä mankai (= täysi kukinta, 100 %). Opin muuten tuon sanan vasta tällä viikolla japanin tunnilla, kun opettaja käski kaikkien kysellä minulta Japanin matkastamme. Kukinta ei tosiaan ollut vielä täysissä voimissaan, joten ehkä siksi kyseistä sanaakaan ei matkan aikana korviini kantautunut.

Nagoyassa meitä helli eräänä päivänä ihanan lämmin ja aurinkoinen sää, joten metro kuljetti meidät Tsurumaihin, jossa sijaitsee iso ja kaunis puisto. Parkkeerasimme takamukset kirsikkapuun alle ja nautimme kukista ja eväistä. Japanissa kyseinen kevätpiknik tunnetaan nimellä hanami, eli kukkien katselu. Paikallisiakin alkoi kertymään puistoon pikkuhiljaa – me oltiin liikenteessä aikaisin arkipäivänä, joten kovin suurta ruuhkaa puiden alla ei ollut, vaikka muutama isompi humalainen opiskelijaporukka olikin valloittanut omat alueensa. Piknikjuomana monella vaikutti olevan umeshu eli japaninaprikooseista tehty likööri. Kyseinen juoma muuten kuuluu omiinkin suosikkeihini. Kuuleman mukaan sopii myös hyvin vaniljajäätelön päällä.

Kukkien ihastelun ja eväiden napostelun jälkeen käytiin vielä heittämässä pieni lenkki Tsurumain puistossa. Puisto oli viihtyisä ja sitä voin suositella, vaikka ei kirsikankukkia olisikaan. Kaikenlaista muuta kasvia, lampea, kaloja ja kilpikonnia riitti myös ihmeteltäväksi ja jonkinlaisia urheilufasiliteetteja löytynee myös. Puisto sijaitsee ihan Tsurumain aseman vieressä eikä sitä voi olla huomaamatta.

Tällä viikolla kukinta on päässyt tosissaan vauhtiin ja täyteen loistoonsa, ja siitä voi nyt nauttia sen lyhyen hetken mitä se kestää. Kirsikankukathan symboloivat elämän haurautta – kukinta on kaunis, mutta nopeasti ohi. Kovin kliseistä! ;)

Hanamia pääsee muuten harrastamaan pääkaupunkiseudullakin. Roihuvuoren kirsikkapuistossa järjestetään vuosittain hanami-juhla. Yukata päälle, eväät kassiin ja viltti mukaan! Viime vuonna ei keretty juhlaan, mutta vierailtiin kuitenkin puistossa katselemassa kukkia ihan kukinnan loppuvaiheessa. En vielä tiedä, mikä on juhlan ajankohta tänä vuonna, toukokuulle se kuitenkin yleensä menee. Ehkä se vielä tässä selviää kun kevät etenee!

Loppuun vielä pieni video hanamista Nagoyassa. Muistakaa käydä myös seuraamassa blogin youtube-kanavaa!

6 Responses

 1. Jotenkin tosi ihanaa, että japanilaiset juhlivat kukkien puhkeamista ja ruskaa! Mietin vaan, että mitäs jos täällä Suomessakin tuijoteltais piknikillä ihastuneina jotain kuusenkerkkiä tai koivujen hiirenkorvia. Tai pidettäis bileitä ruskan kunniaksi, vaikka kyllähän sitä noin yleensä täälläkin ihastellaan. :) Kyllä mä voisin sellasiin kemuihin lähteä, paljon maanläheisempiä juhlan aiheita kuin vaikka joku Jeesuksen ylösnousemus!

  • Anne
   |

   Joo, mustakin kukkien tai ruskan ihastelu olisi kyllä tervetullutta meille Suomeenkin! Pienistäkin asioista voisi löytää iloa :) Mutta kai se takatalvi aina sitten pilais vaan kaiken.. :D

 2. säppä
  | Vastaa

  Tosi kiva kattella videoita välillä! :) Ja niin kauniita nuo kukkaset.. ehkä lähden sinne Roihuvuoreen niitä ihastelemaan sitten kun aika on – ehkä se lohduttaa vähän tässä reissukateudessa. :D

  • Anne
   |

   Se Roihuvuoren kirsikkapuisto on kyllä hyvää hoitoa Japani-kuumeelle! Toivottavasti pääsisin itsekin tänä vuonna käymään silloin, kun siellä vietetään hanami-juhlaa. Saisi kerrankin syyn pukea yukatan päälle! :)

 3. Taas tuli sellainen olo ton videon myötä kuin olisi itsekin ollut siellä puistossa! Kyllä kevät olis niin hyvä aika mennä Japaniin joskus.

  Olispa kivaa jos tekin tänä vuonna pääsisitte tänne meidän hoodeille Roihuvuoren hanamiin! Voitais mennä vaikka porukalla :) Toivottavasti säät suosii tänäkin vuonna. Viimeksi oli nimittäin niin lämmin ja aurinkoinen sää että siellä olis pystynyt viettää helposti koko päivän. Muutenkin se tapahtuma tuntuu kasvavan vuosi vuodelta, viimeksikin siellä oli vaikka minkälaisia kojuja, japanilaista ruokaa, taistelulajinäytöksiä jne… Vielä ei ole päivämäärää ilmeisesti julkistettu, mutta pitää jäädä seurailemaan :)

  • Anne
   |

   Joo, mennään ihmeessä! Pitää nyt vaan oottaa, että ne päivämäärät selviää ja toivoa, ettei sattuisi työvuoroa sille päivälle! Viime vuonna oli tosiaan juuri tuohon aikaan tosi ihanan lämpimät säät, muistan kun käytiin sitä hanamia seuraavalla viikolla puistossa ja tarkeni ihan hyvin shortseilla ja t-paidalla. Saisi tänäkin vuonna tulla helleaalto :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.