Lentoyhtiökokemus: LOT Polish Airlines

Julkaistu Lentoyhtiöt, Puola 5

Lähtiessäni Gdańskista Wrocławiin pikareissulle, 10 tunnin junassa istumisen sijaan valitsin tällä kertaa lentämisen ja kokeilla ensimmäistä kertaa puolalaista lentoyhtiötä LOT Polish Airlinesia, lyhyesti LOT:ia.

Menopaluu Gdańskista Wrocławiin Varsovan kautta maksoi noin 80 euroa, kun buukkasin lennot paria kuukautta ennen lähtöä. Eivät ehkä ihan halvimmasta päästä, mutta päivämääristä ei pystynyt joustamaan. Katselin muistaakseni lentoja myös Ryanairilta, joka lentelee Puolassa ympäriinsä, mutta LOT taisi olla edullisin – tai ainakin kätevin – vaihtoehto tässä tapauksessa. Koska lensin Wrocławiin Varsovan kautta, ja samaa reittiä takaisin seuraavana päivänä, edessä oli yhteensä 4 lentoa kahden päivän sisällä. Ainakin valitsin sopivan määrän materiaalia ensimmäisen mielipiteen muodostamiseksi kyseisestä lentoyhtiöstä.

Lentolippujen ostaminen LOT:in sivuilta ei mennyt ihan niin kuin Strömsössä. Työn puolesta olen lentovarausten kanssa päivittäin tekemisissä ja jaksan aina ihmetellä, kuinka joku onnistuu varaamaan lennot väärälle päivälle. Asiakkaita miettiessäni tarkistin tapani mukaan lentojen päivämäärät noin 100 kertaa ennen kuin vahvistin maksun, että ei varmasti mene lennot väärille päiville.

Varausvahvistuksen saavuttua sähköpostiin sydän pomppasi kurkkuun – lennot olivat kyllä oikeille päiville, mutta vuodelle 2018! Voitte kuvitella, kuinka kylmä hiki nousi otsalle siinä vaiheessa. En tietenkään voinut uskoa, että tämmöinen moka sattuu matkailun ammattilaiselle. Onneksi LOT:in asiakaspalvelu oli vielä auki ja otin sinne saman tien puhelua siinä ajatuksessa, että mitätöin* juuri kirjoitetut lentoliput ja saan rahat takaisin. Helpotus oli kuitenkin suuri, kun asiakaspalvelijalle tilanteen selitettyä minulle kerrottiin, että kyseessä on LOT:in sivustolla ilmennyt ongelma, jonka seurauksena asiakkaille on lähtenyt vahvistukset väärillä vuosiluvuilla. En siis ollut kämmännyt mitään varaukseni kanssa ja lennot olivat ihan oikeille päiville, ja vuodelle varattuna. Huh.

*Jos lennot on vahingossa varannut väärin, niin samana päivänä kun varaus on tehty sen voi vielä ns. voidata eli mitätöidä, on varaus sitten tehty suoraan lentoyhtiön tai vaikka online-matkatoimiston kautta (ota yhteys siihen tahoon, jonka kautta teit varauksen). Jos peruutusta lähtee tekemään vasta seuraavana päivänä, siinä tapauksessa rahanpalautus lentolipun hinnasta voi olla mahdollinen vain, jos lentoyhtiöllä on ns. 24-tunnin sääntö tai varauksen lippusäännöt sallivat peruutuksen (kulua vastaan). Peruutus 24-tunnin säännön nojalla ei usein ole mahdollista, jos on varannut lennot online-matkatoimiston kautta, vaan se pätee usein vain suoraan lentoyhtiön kautta tehtyihin varauksiin. Myöskään kaikki lentoyhtiöt eivät noudata 24-tunnin sääntöä, joten ei kannata aina luottaa, että varauksen voi aina perua 24 tunnin sisällä sen tekemisestä.

lot polish airlines, lot, polskie linie lotnicze, gdansk port lotniczy

lot polish airlines, lot, polskie linie lotnicze, gdansk port lotniczy

Gdańskin lentoasema ilmasta käsin

lot polish airlines, lot, polskie linie lotnicze

Vuonna 1929 perustettu LOT Polish Airlines (LOT Polski Linie Lotnicze) on yksi maailman vanhimpia lentoyhtiöitä ja Puolan kansallinen lentoyhtiö. Laivastosta löytyy tällä hetkellä 53 konetta, joista suurin osa on Embraer 170-sarjan koneita ja DHC-8 -sarjan potkurikoneita. Yhtiöllä on myös Boeing 787 Dreamliner-koneita 8 kappaletta.

Lähdin Gdańskista lauantaiaamuna Boeing 737:n kyydissä Varsovaan. Arpaonni oli osunut kohdalle ja pääsin istumaan toiselle riville, ja koska kone ei ollut täynnä, paikkoja hieman vaihdellen vielä ikkunapaikalle. Orastavasta lentopelosta kärsivän onkin hyvä pistää perse penkkiin koneen etuosaan, jossa lentäminen tuntuu ainakin omasta mielestäni kaikista mukavammalta. Sää Gdańskista lähtiessä oli jokseenkin kehno, mutta kyyti oli pehmeää ja lentoaikakin oikein miellyttävät 35 minuuttia.

Stressasin jonkun verran vaihtoa, sillä aikaa Varsovaan jäi aikataulun mukaan vain reilu puoli tuntia siihen, kun seuraava lento aikataulun mukaan lähtee. Varsovan kentällä minimivaihtoaika on maan sisäisestä lennosta toiseen asetettu 30 minuuttiin, eli periaatteessa olin kuivalla maalla vaihdon suhteen. Jatkolento Varsovasta Wrocławiin oli kuitenkin noin puoli tuntia myöhässä, joten ehdin kyytiin mainiosti. LOT:in aikatauluissa näyttäisi olevan myös mietitty hyvin pelivaraa niin lähdön kuin saapumisen suhteen, kun lentoajat kaupunkien välillä ovat niin olemattomia. Wrocławiin lennettiin Embraer 195-koneella, jollaisen kyydissä en muistaakseni ole ollut aiemmin. Saavuimme Wrocławiin 20 minuuttia myöhässä aikataulusta.

Seuraavana päivänä koko Puolaa riepotteli aivan järjetön myrsky ja tuuli. Laitoin päivällä LOT:ille viestiä Facebookissa, operoidaanko lentoja ollenkaan voimakkaan tuulen takia. Sain onneksi nopeasti vastauksen, että lentojen aikatauluissa ei ole tullut muutoksia.

Molemmat lennot niin Wrocławista Varsovaan kuin Varsovasta Gdańskiin olivat valitettavasti kuitenkin myöhässä ja lennettiin samanlaisilla DHC-8 -tyypin potkurikoneella, joiden kyydissä oleminen kovassa tuulessa nousussa ja laskussa oli aika mielenkiintoinen kokemus. Ihme kyllä, pysyin tilanteessa hyvin rauhallisena, vaikka kone vatkasi vähän joka suuntaan. Ehkä olin jo hyväksynyt sen, että jos tämä kone nyt tulee alas, niin sitten tulee. Tulipahan nyt ainakin kerran elämässä käytyä Wrocławissa.

Ensimmäinen lento Varsovaan laskeutui lopulta ihan ajoissa, mutta jatkolento Gdańskiin oli 1,5 tuntia myöhässä. Normaalisti olisin nostanut hirveän (pään sisäisen) metakan myöhästymisestä, mutta tällä kertaa olin vain onnellinen, että ehdin käydä syömässä lentoasemalla ennen jatkolennon lähtöä. Illallinen kun oli jäänyt Wrocławista lähtiessä väliin.

lot polish airlines, lot, polskie linie lotnicze, warsaw airport, warszawa port lotniczy

lot polish airlines, lot, polskie linie lotnicze

lot polish airlines, lot, polskie linie lotnicze

lot polish airlines, lot, polskie linie lotnicze, wroclaw airport, wroclaw port lotniczy

Wrocławin lentoasemalla

lot polish airlines, lot, polskie linie lotnicze

Jokaisella lennolla tarjoiltiin kylmää juotavaa ja naposteltavaa (karkkia / suklaapatukka) ja palvelu oli muutenkin ystävällistä ja asiallista. Kun lentoaika on vain noin 30-40 minuuttia, lentoemännät hoitivat tarjoilun varmoin ja ripein ottein eikä siinä edes ehtinyt kissaa sanoa, ennen kuin oltiin jo seuraavassa kaupungissa.

Myös LOT:in asiakaspalvelussa oltiin avuliaita lentojen päivämääräsekoilun suhteen ja samoin, kun otin yhteyttä Facebookin kautta mahdollisista peruutuksista liittyen. Facebookissa vastattiin jopa yllättävän nopeasti! Kuitenkin WAW-GDN -lennon myöhästymisestä tiedotus olisi voinut olla hieman parempaa. Tarkkailin itse tilanteen muuttumista Flight Radarista ja sain sieltä tiedon ennen, kuin se lentoasemalla oli saatavilla.

Vaikka kolmen lennon myöhästyminen neljästä ei ehkä antanut alkuun järin hyvää kuvaa, niin toisaalta sattuuhan niitä myöhästymisiä oikeastaan kaikille, joten yleiskuva lentoyhtiöstä jäi kuitenkin positiiviseksi. Siinä vaiheessa kun lipulla on useampi lento edessä, niin tietysti myöhästely on  aina matkustajalle vähän stressaavaa. Tuudittauduin kuitenkin sillä ajatuksella, että jos jatkoyhteyden missaa, on lentoyhtiö velvollinen tarjoamaan korvaavaa lentoa tilalle ja hoitamaan matkustajan päämääräänsä.

LOT oli myös tehnyt automaattisen check-inin lennoille, joten siitä ei tarvinnut itse murehtia. Olin itseasiassa yllättynyt, kun aion mennä tekemään chekkausta lennoille netissä ja huomasinkin boarding passit jo sähköpostissani. Itse en myöskään yleensä niin välitä siitä, millä paikalla lennolla istun enkä jaksa varata paikkoja etukäteen, joten automaattinen check-in oli hyvä juttu. Jos paikkoja haluaa vaihtaa, voi sen kuitenkin tehdä kätevästi LOT:in nettisivuilla.

Oletko lentänyt LOTilla? Minkälaisia kokemuksia sinulla on ollut?


Summary in English

Week ago when I traveled to Wrocław I got to try LOT Polish Airlines for the first time. LOT is the national airline of Poland, and also one of the oldest operating airlines in the world (established in 1929). Its fleet consists of 53 aircrafts; mostly Embraer 170s, DHC-8s and Boeings. This time I was traveling with three different type of aircrafts – Boeing 737 (GDN-WAW), Embraer 195 (WAW-WRO) and DHC-8 (WRO-WAW-GDN).

Three out of four flights departed later than scheduled, but in the end only two of them were actually delayed. WAW-GDN flight on Sunday evening was delayed for 1.5 hours, which was bit of a nuisance, but not too bad. I was just happy that I had extra time at Warsaw airport to have dinner while waiting to catch the flight back home.

Service was friendly, everything went quite smoothly and despite the delays, my overall image on the airline was quite positive. Return ticket from Gdańsk to Wrocław cost approx. 80 euros when I booked it around 2 months in advance. I think it was the cheapest or at least most convenient option for my 1-night trip to southwest of Poland. Check-in for the flights was also done automatically, which was quite handy.

I experienced some near-death like feelings when booking the tickets though, since once I received them to my email, the year of travel had changed to 2018. I work with flight bookings daily and always think, how can anyone book their flights to incorrect date and was shocked, as it seemed to have happened to me! I immediately called to LOT’s customer care to void my ticket, but luckily heard calming news – due to some system error from LOT’s side, booking confirmations were sent with incorrect year. I had booked my flights on the correct dates and year and everything was alright with my booking. Phew!

5 Responses

 1. Myöhästymisiä tosiaan sattuu myös paremmissa piireissä.
  Itse olen muutaman kerran lentänyt LOT:lla on on ihan ok yhtiö, kunhan ensin uskaltaa lähteä sille ensimmäiselle lennolle.
  Kiitos muuten tuosta peruutusvinkistäsi, tieto saattaa tulla joskus tarpeeseen!

  • Anne
   |

   LOTista on varmaan mielikuvat monella sellaiset, ettei kyytiin uskalla, vaikka se tosiaan on yksi maailman vanhimpia lentoyhtiöitä eikä sen huonompi, kuin muutkaan. :D

 2. Stacy Siivonen
  | Vastaa

  Taisinkin sanoa, että olen lentänyt 1997. Silloin lentoemot eivät osanneet kieliä ja koneen katosta tippui päälle vettä. Silloin tein pompun Varsovassa ja se oli eka, lyhyt kokemukseni Puolasta. Tuollainen lyhyt kosketus jää vaivaamaan ja siksi piti ottaa uusiksi Puolaan tutustuminen, mutta se onkin eri juttu.

 3. Hahah!! Mulle on käynyt myös matkailun ammattilaisena kerran tuo sama, eli varasin lennot väärälle vuodelle, päivät oli kyllä oikeat! Samperi kun nolotti soittaa aspaan että nyt ei mennyt niin kuin Strömsössä.. onneksi tosiaan tarkistin lipun heti ja se saatiin mitätöityä. Voin niin samaistua tuohon, vaikka yritti olla kuinka tarkka niin silti sai mokattua. Piti tulla lukemaan vielä tääkin kokemus, kun juuri Syö Matkust Rakasta -blogissa oli Wizz Airista juttu. En ole koskaan lentänyt kummallakana näistä, mutta mielenkiintoista aina lukea kokemuksia muista ei tutuista yhtiöistä. :)

  • Anne
   |

   Onneksi on se mitätöinnin mahdollisuus! Kunhan lentoyhtiön tai matkatoimiston aspa on vielä auki, että saa varauksen peruttua :D Mulla siis ONNEKSI ei ollut mennyt väärälle vuodelle, vaikka eka vahvistus niin näytti. Kyse oli LOT:in sivuilla olleesta ongelmasta. Aina yhtä jännittävää varauksen tekeminen :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.