Matkasuunnitelmia Japaniin

Julkaistu Aasia, Japani, Matkasuunnitelmat, Reissubudjetti | 10

Viimeksi kävin Japanissa vuonna 2009. Ensimmäisen kerran olin siellä 2005 ja ensi vuonna siitä tuleekin kuluneeksi 10 vuotta, kun lähdin tuonne nousevan auringon maahan vaihto-oppilaaksi. Markus ei ole koskaan käynyt Japanissa ja omasta edellisestä vierailusta alkoi olla jo niin tolkuttoman pitkä aika, että nyt viimeistään tuon 10-vuotispäivän perusteella oli pakko varata matka. Päätin jo keväällä, että ensi vuonna menemme Japaniin ja siitä lähtien olen tavoitteessani pysytellyt.

Opiskelijana tuo lentolippujen ostaminen on ollut aina suurin murheenkryyni. Miten irroittaa budjetista useampi satanen, kun muutenkin tekee tiukkaa? Maaliskuussa lähtiessäni opintomatkalle Berliiniin päätin, että tullessani takaisin lopetan tupakoinnin ja rupean laittamaan systemaattisesti rahaa säästöön – siis sen verran rahaa, mitä normaalisti meni viikossa savuna ilmaan. Säästämilläni rahoilla ostaisin sitten lentoliput Japaniin. No, näin tein, tupruttelu loppui ja laitoin viikottain rahaa sivuun. Lokakuussa kävin sitten Stokkan Hullareilla hakemassa Finnairin lentoliput Nagoyaan. Näin sitä huomaa, että haluamansa asian eteen pitää tehdä uhrauksia ja työtä. Markuksen kannustuksesta lähti tämä pyörä pyörimään ja sain lentolippurahat säästettyä. Kummasti motivoi myös säästämään, kun oli selkeä tavoite, jota varten säästi. Samalla sain myös kaksi kärpästä yhdellä iskulla – savuttoman elämän ja reissun Japaniin!

Vaihtarivuoteni jälkeen olen vieraillut Japanissa 3 kertaa. Hirveästi en maan sisällä ole kuitenkaan matkustellut. Kävin vaihtovuoteni aikana Nagasakissa, Kanazawassa, Osakassa ja Kiotossa sekä joissakin paikoissa Nagoyan lähellä joista en niin kovin muista mitään (isäntäperheen kanssa käytiin usein milloin missäkin). ”Omilla” matkoillani olen viettänyt aikaa lähinnä Nagoyassa ja Tokiossa, viime reissulla käväisin myös uudemman kerran Kiotossa. Tulevalle reissulle, joka sijoittuu maaliskuun loppuun, ollaan kaavailtu Nagoyan ja Tokion lisäksi jotain ns. uutta kohdetta, mahdollisesti joku kaupunki Fuji-vuoren läheisyydessä. Oltaisiin haluttu kovasti kavuta Fujille, mutta suuren lumimäärän takia tavalliset tallaajat voivat kiivetä sinne vain kesällä (heinä-elokuussa). Kyselinkin Facebookissa vinkkejä minne mennä ja sain suosituksia mm. Kawaguchikoon ja Hamamatsuun.

Odotan innolla, mutta myös hieman kauhulla, tulevaa Japanin matkaa. Innoissani olen siitä, että pääsee taas syömään kaikkia ihania herkkuja. Kauhuissani olen siitä, että pitää ruveta taas puhumaan japania. Vaikka opin vaihtovuoteni aikana puhumaan japania enemmän kuin hyvin, nyt vuosien mittaan kielitaito on ikävä kyllä päästynyt ruostumaan enkä puhu enää yhtään niin itsevarmasti, kuin ennen. Lähinnä pienentynyt sanavarasto aiheuttaa vaikeuksia ihmisten kanssa keskustellessa. No, ehkä se siellä sitten paikan päällä alkaa taas muistumaan! Markushan ei puhu japania sanaakaan, että kai se on meikäläisen vaan pakko ruveta sönkkäämään kieltä, kun ei siellä kukaan englantiakaan puhu..

Lisäksi vähän jännään entisen isäntäperheen tapaamista. Ollaan oltu yhteyksissä vaihtarivuoteni jälkeen, vaikka nykyään ehkä vähän harvemmin – pari kertaa vuodessa. Joululahjat lähetetään ja synttärionnittelut toivotetaan, mutta ei sen kummempaa. Vaikka mun isäntäperhe olikin suhteellisen vapaamielinen, heidän suhtautuminen esim. tatuointeihin oli aika konservatiivinen. Mullahan oli jo yksi tatuointi silloin 15-vuotiaana, kun vaihtoon lähdin ja siitäkin tuli ajoittain ongelmia, että en tiedä miten ne suhtautuu kun ilmaannun paikalle full sleeveni ja tatuoidun aviomiehen kanssa. Varmaan ajattelevat, että ollaan lähdetty rikoksien polulle ja heittävät talostaan pihalle.. Nojoo, en maalaile kauhukuvia vaan toivon, että jälleentapaaminen on iloinen ja keksitään yhdessä jotain mukavaa puuhaa. たのしみです!

Meillä tulee varmasti olemaan ihan huippu reissu, Markuksella varsinkin kun reissu on sen ensimmäinen (Japaniin). Muistan kun itse menin ensimmäistä kertaa – kaikki oli niin erikoista ja ihmeellistä, en oikein missään muualla ole kokenut sellaista fiilistä kuin Japanissa. Johtuen varmaan siitä, että piti heti opetella elämään musiikkia soittavien vessanpönttöjen ja tuulisella säällä korviin nousevien koulupukujen kanssa.. Reissussa ollaan vain 2 viikkoa, joten ihan mahdottomastihan tuossa ajassa ei kerkeä tehdä. Olenkin taas yrittänyt psyykata itseäni sanomalla ”less is more”, koska tuppaan tunkemaan tuohon pariin viikkoon helposti ihan liikaa ohjelmaa. Tarkoituksena olisi kuitenkin lähinnä syödä, juoda, tavata kavereita, ihmetellä ja valokuvata.

Nyt edessä on sitten yksi matkan parhaista mutta myös uuvuttavimmista vaiheista – suunnittelu. Pitää tutkia majoitusvaihtoehdot, päättää matkareitti ja kulkuvälineet, joilla liikumme. Pitääkö hankkia Japan Rail Pass vai pärjätäänkö ilman? Sohvasurffataanko, kokeillaanko Airbnb:tä vai majoituttaisiinko vaikka ryokaneissa? Ajattelin hoitaa majoitusjärjestelyt pois alta jo ennen vuodenvaihdetta, koska maalis-huhtikuussa kirsikankukat alkavat houkutella matkailijoita ja tungosta voi olla. Tosin tuo vuodenaika on aina vähän siinä ja siinä, että kerkeääkö sitä kukintaa edes nähdä. Onneksi Japanissa on muutakin, kuin pelkät kirsikankukat. Pakotanko Markuksen harjoittelemaan muutaman fraasin japania? Että voisi sitten jotain paikallisia hevareita tavatessa edes jotenkin yrittää viritellä keskustelua, jos musta ei kaljoissani ole enää tulkiksi.

Koska viime vierailustani on vierähtänyt jo tovi, otan mieluusti majoitus- ja ravintolavinkkejä vastaan Nagoyasta & Tokiosta! Jos on postauksia Japanista, saa myös linkata alle niin käyn kurkkimassa ideoiden perässä. :)

Kuvat vuodelta 2009, kun viimeksi kävin Japanissa.

10 Responses

 1. Tää on niin mahti juttu! Jään kyllä odottamaan innolla sun paluuta Japaniin ja postauksia sieltä! Haikailen myös Japaniin, siellä kerran lyhyesti olen käynyt, mutta olisi jo uusinnan aika. Ehkä pitäisi itsekin vain päättää, että silloin ja silloin lähdetään ja that’s it. Ehkä vuoden päästä :). Sitä ennen sitten fiilistelen sitä blogien kautta.

  • Anne
   |

   Asiat tapahtuu ja tulee todellisiksi ehkä helpommin, kun tekee vain päätöksen jota kohti lähtee päättäväisesti ja määrätietoisesti etenemään! ”Pitäisi”-puheista kun harvoin seuraa oikeasti mitään.. Jäävät helposti vain ajatuksen tasolle :)

 2. Vitsit miten hieno tapa säästää. Mä oon savuttoman elämän puolestapuhuja, joten oon erityisen iloinen :) Juuri Unagidon-blogiin kommentoin, että kaikki tuntuvat olevan menossa Japaniin ja omalla kohdallakin se on alkanut kovasti nostaa kiinnostuta. Pitäähän sitä soivat vessanpöntöt päästä tutkimaan :D

  • Anne
   |

   Japania kyllä suosittelen! On se vaan niin ihmeellinen paikka. Tosin tietysti itse kun olen siellä asunut pidempäänkin (vaihtarivuotena), niin on muodostunut aika erilainen kuva maasta ja ihmisistä kuin esim. jollekkin, joka vierailee siellä vain parin viikon lomalla. Mutta niinhän se menee joka paikassa :)

   Savuttomuus saa mun puolesta jatkua tulevaisuudessakin, toki pakko myöntää sen verran, että juhliessa sitä on saattanut sallia itselleen savukkeen jos toisenkin.. Mutta arkielämästä tupakka on kadonnut kokonaan, mistä olen onnellinen! :)

 3. Onnea savuttomuudesta! Jos jotain todella haluaa, sen kyllä saavuttaa. :-)

  Meidän pitää lähempänä olla yhteyksissä et mihin aikaan ootte missäkin, jos osuttais johonkin mestaan samoihin aikoihin… Karaoke time! 8D

  • Anne
   |

   Kiitos! Ootko säkin menossa maaliskuussa? Pitää kyllä ehdottomasti viestiä ja treffata, jos vaan satutaan samoille kulmille. Ja joo, tietysti karaokeen – Markuksen pitää saada autenttinen Japani-kokemus! :D

  • Lotta Watia | Unagidon
   |

   Niin tosiaan, mähän oon menossa vasta huhtikuun alussa. Miten mä taas aattelin maaliskuuta! Me taidettiin ehkä jo tästä joskus jutellakin… :-D Nohh, ensi kerralla sitten. 8D

 4. Makeeta! Jotain tosi kiehtovaa Japanissa varmasti on! Ihanaa kun teillä on jo lentoliput hankittu niin reissu on oikeasti konkreettisesti tulossa :)

  Hih, repesin muuten ihan täysin tälle: ”Pakotanko Markuksen harjoittelemaan muutaman fraasin japania? Että voisi sitten jotain paikallisia hevareita tavatessa edes jotenkin yrittää viritellä keskustelua, jos musta ei kaljoissani ole enää tulkiksi.” Hauska mielikuva! :D :D

  • Anne
   |

   Hei, ettekö tekin miettineet Japania keväälle? Nyt on kyllä kiva, kun on ne liput kourassa niin tietää että ollaan oikeasti lähdössä!

   Toi mielikuva ei välttämättä ole ollenkaan tuulesta temmattu.. :D

 5. […] säästin jo viime vuonna kuten täällä kirjoitin ja muut juoksevat kulut ovat myös menneet omista säästöistä. Onneksi kaikkea ei […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.