Matkoja menneisyydestä: Pieniä muistoja

Julkaistu Aasia, Laos, Matkakuvat 6

Laos on ehdottomasti sellainen paikka, joka on jäänyt mieleeni erityisen positiivisella tavalla. Toki sielläkin oli asioita, jotka riipivät ja huomaan että aika on osittain päässyt kultaamaan muistot, mutta palaisin silti Laosiin mielelläni uudestaan.


Sticky rice & laab / Laosilaista olutta

Ensimmäinen ateria

Laosin pääkaupunkiin eli Vientianeen saavuttuamme ensimmäisenä mielessä oli tietysti ruoka. Ja pitihän sen ruoan kyytipojaksi nauttia yksi paikallinen olutkin. Beerlao pääsi heti Maailman parhaat oluet Top 5-listalleni. Olutta nautin erinomaisen nuudelikeiton kera.

Tutustumassa pääkaupungin nähtävyyksiin

Patuxai – sotamonumentti keskellä Vientianea ei ehkä ollut kaikista kaunein rupsahtaneella ulkoasullaan, mutta muuten varsin erikoinen rakennelma. ”Voiton portti” on omistettu niille, jotka taistelivat itsenäisyyden puolesta ranskalaisia vastaan. Portin päälle pääsee kapuamaan ja sieltä aukenee hyvät maisemat kaupungin ylle.

Pakse

Symppis Pakse on Champasakin alueen pääkaupunki ja Laosin neljänneksi suurin kaupunki. Saavuttiin harmaaseen ja sateiseen Pakseen aikaisin aamulla, bussissa vietetyn yön jälkeen. Bussimatka oli muuten mielenkiintoinen, sillä Laosissa yöbusseissa oli penkkien sijaan pienet sängyt joissa sopi makoilla. Kahdelle ihmiselle varattu sänky oli noin metrin levyinen, että bussissa oltiin aika lailla kuin sillit suolassa..

Paksesta tehtiin retkiä lähiympäristöön ja ihmeteltiin muuten vain maailman menoa. Jotenkin se oli sellainen mukava pikkukaupunki jonka moni reissaaja kuitenkin valitettavasti sivuuttaa jatkaessaan matkaa etelään. Omasta mielestäni Pakse on ehdottomasti pysähdyksen arvoinen paikka.


Paksessa

Munkit vesiputouksilla

Bolaven Plateaun vesiputouksista kirjoitinkin jo aikaisemmin. Juuri kun olin vetänyt bikinit päällä veteen, paikalle porhalsi kaksi nuorta munkkia jotka tietysti olivat samaan aikaan järkyttyneitä että innoissaan nähdessään puolinakun, vaalean länkkärinaisen. No, jahka olin yrittänyt peitellä itseni edes jotenkin pieneen läpikuultavaan huiviin joka oli mukanani, kuvia piti ottaa puolin sekä toisin. Kuva kahdesta munkista on omasta mielestäni niin kiva, että olen käynyt kehittässä sen ja laittanut tauluksi seinälle meidän kotona.


Lapsia Don Detillä


Paikallisella torilla

Kuvauksellisuus

Harmi ettei tuohon aikaan ollut järeämpää kuvauskalustoa omistuksessa. Kuvat otin Canonin tavallisella pikkupokkarilla, joka toki oli hieman kätevämpi kuljettaa mukana kuin järjettömän kokoinen digijärkkäri kaikkine eri objektiiveineen. Kuvattavaa ja ihmeteltävää Laosissa kyllä riitti. Samaan aikaan moni paikka oli hyvin ruma että kaunis. Lisäksi maa on niin monipuolinen mitä tulee ympäristöön – on sitä kuivakkaa peltoa ja hiekkaa, ja toisaalla taas sademetsät vihertävät.

Tämä postaus on osa Matkoja menneisyydestä-sarjaa, jossa nostetaan vanhoja matkojani uudestaan esille.

6 Responses

 1. Anne
  | Vastaa

  Laos on kyllä ehdottomasti minun ”Matkusta tänne pian!”-listallani… oon vaan miettinyt sitä, että uskaltaako sinnä vaaleana nuorena naisena lähteä yksin vai pitääkö yrittää huijata joku kavereista mukaan :) Laos on kyllä varmasti helppo yhdistää muihin lähimaihin :)

  • Anne
   |

   Uskaltaa sitä :) Laosissa kuitenkin on aika paljon turisteja eli ei siellä yksi vaaleatukkainen nuori nainen sen kummemmin enää herätä ihmetystä. Laos on omasta mielestäni ihan turvallinen matkustusmaa, kunhan ei tietenkään lähde mihinkään vanhoille miinapelloille kävelemään tai pimeällä seikkaile jossain ihmeellisillä kujilla. Ja totta, se on helppo yhdistää naapurimaihin – aika monihan tekee sellasen reissun, jossa kiertää nuo kaikki neljä eli Laosin, Thaimaan, Kambodzan ja Vietnamin. :)

 2. Kat
  | Vastaa

  Mua kyllä harmittaa, että näillä kaikilla Kaakkois-Aasian reissuilla Laos on vieläkin kokematta! Är! Vielä joku päivä…

  • Anne
   |

   Seuraavaan Kaakkois-Aasiaan suuntautuvaan reissuun sisällytät Laosin visiitin sitten (: Itsekin kovasti kaipaan takaisin, siellä riittää nähtävää pidemmäksikin aikaa.

 3. Hanna
  | Vastaa

  Tämä postaus herätti mukavia muistoja Laosista :) Se oli kyllä niin rauhallinen ja tahdiltaan leppoisa maa että toista samanlaista saa hakea.

  Paksesta pakko sanoa sen verran että mun mielestä se oli vähän tylsä.Tai en tiedä tuntuiko se vaan tylsältä edellisten mielenkiintoisempien paikkojen jälkeen, mutta sellainen fiilis jäi ettei siellä ollut mitään tekemistä. Plus että just sieltä sain reissun ainoan vatsataudin :P

  • Anne
   |

   Voi ei, mitkä kokemukset Paksesta :( Olihan se vähän sellanen unelias kaupunki eikä siellä varsinaisesti ollut mitään sen kummempaa, mutta itse jotenkin tykkäsin siitä tunnelmasta ja sieltä pääsi helposti tekemään retkiä lähiympäristöön. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.