Matkoja menneisyydestä: Wat Phu Champasak

Julkaistu Aasia, Laos, Maailmanperintökohteet 6

Tulin tässä eräänä päivänä miettineeksi että siitähän on jo perhana neljä vuotta kun kävin Laosissa! Kyseessä oli ensimmäinen ”oikea” reppureissuni ja Laosiin lähtemisen kipinä tuli Markukselta. Oltiin juuri ruvettu styylaamaan ja Markus oli ollut vasta kuukauden päivät kotona Suomessa, palanneena muutaman kuukauden reissulta Kaakkois-Aasiasta ja Australiasta. Kuuntelin sitten niitä reissujuttuja aivan haltioituneena ja päätin että nyt tämä tyttö lähtee Laosiin.

Tarkoituksena oli lähteä yksin, kun meillä meni Maken kanssa reissusuunnitelmat vähän ristiin – mutta lopulta muutaman mutkan ja lennolta myöhästymisen seurauksena Markus liittyikin mun remmiin ja lähdettiin kiertelemään Laosia yhdessä. Makelle se oli kylläkin jo kolmas (vai peräti neljäs?!) kerta kyseisessä maassa.

Eräs paikka, jossa tuli vierailtua, oli Wat Phu:n rauniot Champassakissa. Rauniot sijaitsevat pienen kyläpahaisen laitamilla eikä kylässä juuri muuta ihmeteltävää ollut. Vietettiin siellä siksi vain yksi yö ja käytiin tutustumassa raunioihin. Angkor Wat on varmasti monille tuttu, ja Wat Phussa on samanlaista, khmerien aikaista arkkitehtuuria. Kyseessä on myös UNESCOn maailmanperintökohde.

Alue koostui kahdesta rauniosta alhaalla joiden jälkeen piti nousta hirvittävä määrä kiviportaita ylös kukkulalle, jonka päältä löytyi pieni temppeli. Muistan, että tuolloin oli aivan todella kuuma päivä, hiki vain virtasi ja jalkoja pakotti kun kiipeiltiin noita kivirappusia ylös.

Valitettavasti nuo alemmat rakennelmat olivat jonkinlaisessa remontissa, joten niitä ei päästy hirveän läheltä ihmettelemään.

Maisemat olivat kuitenkin kerrassaan vaikuttavia. Omasta mielestäni tuota kivistä kävelykatua reunustaneet puut olivat todella kauniita.

Nyt kun näitä kuvia katselee, niin sitä vain tulee sellainen olo että hemmetti, oonko mä muka tuollakin joskus käynyt? Niin se aika vaan menee ja vanhat reissut jäävät unholaan. Mutta onneksi yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa – näitä kuvia katsellessa sitä helposti muistaa tuon paikan ja ajan, minkälaista tuntui olla siellä (mahtavalta) ja kun oikein rupeaa muistinystyröitä kaivelemaan niin mieleen juolahtaakin monia asioita joita on jo ihan tyystin unohtanut.

Laosin matkasta kirjoitin silloin 4 vuotta sitten tänne blogiin jotain, mutta aika vähäisiksi ne raapustukset taisivat jäädä. En halua ruveta tekemään mitään kattavia postauksia Laosin reppureissaamisesta, sillä kuten jo sanoin – monet asiat ovat unohtuneet. Kuitenkin kun katselin kuvia tuolta kovalevyltä, niin siellä näytti olevan paljon sellaisia otoksia joita haluaisin julkaista uudestaan. Eli stay tuned, kuvia Laosista tulee vielä lisää!

Tämä postaus on osa Matkoja menneisyydestä-sarjaa, jossa nostetaan vanhoja matkojani uudestaan esille.

6 Responses

 1. jonahi
  | Vastaa

  Kiva idea repostailla vanhoista reissuista! Pitäisköhän itekin… :)

 2. Kat
  | Vastaa

  Oo, näyttääpäs hienolta tuo paikka! :)
  Tuttu tunne tuo, että melkein epäuskoisena ajattelee ”olenko minä ollut tuolla?” :D

 3. Inka
  | Vastaa

  Näyttää kyllä upealta! Tuo alue maapallosta on mulla vielä täysin kokematta, joten oli tosi kiva kuulla sun ekasta Laosin reissusta. Kyllä määki vielä joskus!

 4. Anne
  | Vastaa

  jonahi,

  Joskus on kiva kaivella vähän vanhoja juttuja uudestaan esiin! Mä en ole katsellut noita Laosin kuvia tosi pitkään aikaan ja nyt palasin niihin, tuli ihan sellainen olo että löysin varsinaisen aarreaitan.. :D

  Kat,

  Onkohan ne hetket sitten jossain olleet niin nopeita tai ohikiitäviä, kun tuntuu ettei meinaa edes muistaa jotain paikkaa missä on käynyt? Ehkä pitäisi muistaa aina istua alas ja nauttia kunnolla :)

  Inka,

  Laosiin vaan! Samaan reissuun voi helposti yhdistää Thaimaan, Kambotzan ja Vietnamin. :) Itsellä kyllä nuo kaksi viimeisintä vieläkin koluamatta.

 5. Hanna
  | Vastaa

  Mullekin on jäänyt Laosista tosi lämpimät muistot. Se jos mikä on rauhallinen maa ja kaikin puolin tosi sympaattinen. Sinne ja Kambodzaan olisi hienoa vielä joskus palata…

  Silloin kun olimme Kaakkois-Aasiassa niin meiltä jäi Vietnam käymättä, joten vähän on mielessä pyörinyt lähiaikoina että seuraavaksi jos on Aasiaan päin menossa niin kohteena voisi olla nimenomaan Vietnam :)

 6. Anne
  | Vastaa

  Hanna,

  Mun mielestä Laosissa paikalliset oli paljon ystävällisempiä ja meno muutenkin rennompaa kuin esim. Thaimaassa. Mäkin voisin palata sinne uudestaan. Kambodzassa en oo vielä käynyt mutta se on kyllä jo monta vuotta ollut mielessä!

  Mä oon jotenkin kuullut niin paljon ”huonoa” Vietnamista etten tiedä haluanko ees mennä sinne. Mutta toisaalta, parempihan se olis ite lähteä katsastamaan kuin kuunnella vain muiden juttuja. Haukkuihan kaikki Intiankin aivan lyttyyn, se on kuitenkin niin itsestä kiinni miten jonkun paikan kokee. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.