Mitä tehdä Vancouverissa?

Julkaistu Kanada, Pohjois-Amerikka 0

Halusin yhdistää Yhdysvaltojen matkaan myös vierailun Kanadan puolella. Kävin ensimmäistä kertaa sekä Yhdysvalloissa että Kanadassa vuonna 2014, mutta toisella puolella manteretta – New Yorkissa ja Montrealissa. En oikeastaan ollut tutustunut hirveästi Vancouveriin etukäteen vaan halusin lähteä aika avoimin mielin katsomaan, minkälainen paikka on kyseessä ja päättää vasta paikan päällä fiiliksen mukaan, mitä kaikkea aion tehdä vierailun aikana.

Olin Vancouverissa 3 kokonaista päivää, joista kaksi olivat upean aurinkoisia, joten kaupunkiin tutustuminen onnistui helposti. Yhtenä päivänä satoi koko päivän, joten kävin tutustumassa muutamiin kaupungin museoista.

Googletin kuumeisesti tekemistä Vancouveriin sinne saavuttuani. Jotenkin kaupunki vaikutti alkuun todella tylsältä, enkä oikein tahtonut saada siitä minkäänlaista otetta. Mieleeni muisti viime vierailuni Glasgow’ssa, joka oli täysin epäonnistunut reissu. En halunnut, että Vancouver jää mieleen samanlaisena.

Onneksi negatiiviset tunteet väistyivät pian ja lopulta tekemistä oli niin paljon, etten edes ehtinyt nähdä ja kokea kaikkea, mitä olisin halunnut. Lue alta vinkkejä, mitä kaikkea Vancouverissa voi touhuta muutaman päivän aikana.

Aamureippailu False Creekin varrella

Yksin matkustaessa tuppaan menemään aika ajoissa nukkumaan ja heräämään aamulla myös todella aikaisin, joten tykkään lähteä liikenteeseen ennen kuin kaupunki herää tai on vasta heräilemässä. Olen yksi niistä, joka aina ehdottaa kävelemistä paikasta A paikkaan B, vaikka seurueen muut jäsenet olisivat sitä mieltä, ettei matka ole käveltävissä. Matkoillani aamureippailut venyvätkin usein vähintään 10 kilometrin lenkeiksi.

Vancouverin keskusta-alueella matkaa voi onneksi taittaa hyvin jalan ja kävelin eräänä aamuna keskustan halki False Creekin varrelle. Kirpsakkana lopputalven aamuna kahvilasta take awayna otettu kuppi kuumaa lämmitti mukavasti käsissä, kun kuljin rantaa pitkin ja ihmettelin lenkkeilijöitä ja koiranulkoiluttajia.

Vancouverissa vesi on lähellä ja taustalla kohoavat upeat vuoret, joiden katseluun ei kaupungissa vieraillessa voi kyllästyä!

Pyöräile Stanley Parkissa

En todellakaan ole ollut perinteisten turistiaktiviteettien ystävä, mutta hostellin työntekijä suositteli minulle polkupyörän vuokraamista ja pyörän selästä kaupunkiin tutustumista, joten päätin kerrankin heittäytyä villiksi ja tehdä jotain uutta.

Aikoinaan isorokkoon sairastuneet kärrättiin Stanley Parkiin karanteeniin, mutta nykyään se on suosittu ajanvietto- ja ulkoilupaikka kaupunkilaisten keskuudessa. Puisto on valtava ja kiertää 8 kilometrin mittainen pyörätie, joten suosittelen ehdottomasti fillarin vuokraamista. Reitin varrella voi kätevästi pysähtyä syömään eväitä ja valokuvaamaan tai välissä poiketa vaikka metsän uumeniin.

Sain vuokrattua polkupyörän 8 dollarilla / tunti. Vuokrafirma tarjosi myös pakettihintoja ja pidempi vuokrausaika tulee suhteessa halvemmaksi. Maksu kuitenkin kerätään vasta siinä vaiheessa, kun palautat pyörän. Stanley Parkin ”ympäriajoon” kuluu noin kolme varttia, mutta mielestäni vierailuun kannattaa varata 2-3 tuntia, että ehtii rauhassa ihastella maisemia. Vancouverissa on kypäräpakko, joten muista pitää pää suojattuna aina kun olet fillarin selässä. Kuulemani mukaan kaupungissa tapahtuu paljon myös pyörävarkauksia, joten vuokrapyörää ei ole syytä jättää pitkäksi aikaa vartioimatta. Vuokraan sisältyi lukko ja kypärä.

Tutustu Vancouverin poliisien historiaan poliisimuseossa

Poliisimuseo avattiin 1986 Vancouverin poliisilaitoksen satavuotisjuhlan kunniaksi. Se sijaitsee entisen oikeuslääkärin tiloissa ja siitä syystä museon tiloissa on nähtävillä on mm. vanha ruumishuone. Museo ei ole kovin suuri, joten vierailuun tuskin tarvitsee varata tuntia enempää.

Museossa oli mielenkiintoinen osio Vancouverissa tapahtuneista murhista. Mieleeni jäi erityisesti Kosbergin perheen puistattava tarina – vuonna 1965 perheen poika murhasi koko perheensä kirveellä. Motiivi jäi käsittääkseni tuntemattomaksi. Vain yksi perheenjäsenistä selvisi ja on oletettavasti vielä elossa. Thomas Kosberg todettiin mielenvikaiseksi ja hänet passitettiin Riverviewin mielisairaalaan, josta kuitenkin vapautui 1977 viranomaisten todettua, ettei hänestä ole uhkaa yhteiskunnalle. Vapautumisensa jälkeen Kosberg meni naimisiin ja työskenteli Vancouverin lastensairaalalla pitkään ennen kuolemaansa 1. tammikuuta 2016.

Museo esittelee myös Vancouverin poliisin historiaa ja mm. takavarikoitua esineistöä. Poliisikoirat oli tuotu myös näyttelyssä kivasti esille. Tiesittekö, että poliisikoirilta otetaan nenänpäästä jäljet, vähän samalla tavalla kuin ihmisiltä sormenjäljet?

Lippu museoon maksoi aikuiselta 12 dollaria ja museo on auki tiistaista lauantaihin 9-17. Lisätietoa museosta löytyy täältä.

Jos poliisimuseo ei vaikuta mielenkiintoiselta, voit vierailla esimerkiksi luonnontieteellisessä Beaty Biodiversity -museossa tai MOA:n etnograafisessa museossa, jotka molemmat sijaitsevat UBC:n (University of British Columbia) campuksella. Lippu luonnontieteelliseen Beaty Biodiversity -museeon oli aikuiselta $14, Helinä Rautavaaran museo -tyyppiseen MOA:an $18.

Vegaaniherkkuja Vancouverissa

Vancouver on mielestäni vegaaniystävällinen kaupunki. Ravintoloita ja kahviloita riittää, mistä valita ja ravintolat muutenkin vaikuttivat tarjoavan vegevaihtoehtoja, vaikka kyseessä ei muuten vegeravintola olisikaan. Isommissa ruokakaupoissa oli myös saatavilla mm. kasvimaitoja ja -jogurtteja, sekä erilaisia vegaanisia makkaroita ja muita ”korvikkeita”.

Jos haluat ostaa esimerkiksi tuliaisia vegaanille, Chinatownista löytyy pieni, mutta hyvin varusteltu vegaanikauppa Vegan Supply Co. josta kävin myös itse tekemässä ostoksia. Tuliaiseksi tarttui pinssi, kangasmerkki ja vegaanista beef jerkyä!

Vancouverista löytyy ihan kivasti vegaaniravintoloita, mutta suositukseni menevät erityisesti Meet at Gastownille. Ravintola tarjoilee ns. comfort foodia, joten mistään itujen puputtamisesta ei ole kyse. Taivaallinen annos vegaanipoutinea maksoi noin 11 dollaria. Meetillä on kolme ravintolaa Vancouverissa. Lisää niistä voit lukea Meetin sivuilta täältä.

Tutustu Gastownin synkkään historiaan

Jos olet kiinnostunut tutustumaan Vancouverin historiaan elämykselliseen tapaan, osallistu jollekin kaupungissa järjestettävistä kävelykierroksista.

Varasin opastuksen Forbidden Vancouverilta etukäteen. Valitettavasti alkuperäinen varaamani opastus peruttiin vähäisen osallistujamäärän vuoksi, mutta yritys oli minuun sähköpostitse yhteydessä ja sain kätevästi siirrettyä lippuni toiselle päivälle. Opastuksen hinta oli noin 20 euroa ja kesto 1,5 tuntia.

The Lost Souls of Gastown yhdistelee teatteria ja kävelykierrosta. Kyseessä ei ollut niinkään ns. ghost walk, vaan enemmänkin mielenkiintoinen katsaus Vancouverin ja Gastownin historiaan – tulipaloon, isorokkoon ja kaupungissa tapahtuneeseen murhaan. Kierroksen aikana opin paljon kaupunginosan historiasta.

Liput kierrokselle tulee varata etukäteen netistä Forbidden Vancouverin sivuilta. Kierroksen aikana kävellään ympäri Gastownia, mutta tarinoiden aikana seistään pitkiäkin aikoja paikallaan.


Short summary in English

What to do in Vancouver? I didn’t plan my visit much in advance, since I wanted to ’go with the flow’. Once I arrived, I tried to google ’things to do in Vancouver’ and the city didn’t seem to offer that much of interest. I was actually feeling bit annoyed, that I decided to go there instead of spending more days in US.

Luckily during my stay, Vancouver showed how diverse and interesting it can be when it comes to different kind of activities and things to do. I spent 3 full days in the city and managed to explore it quite a bit. For dark souls like me, I recommend taking part in one of the walking tours which for example Forbidden Vancouver arranges. Vancouver Police Museum’s exhibition was grim enough to give me the creeps. I also enjoyed visiting museums in University of British Columbia’s campus.

Usually I prefer to avoid the typical tourist activities, however this time I decided to give something typical a try and rented a bike to drive around Stanley Park. And I really enjoyed it! Cost was 8 dollars per hour and even though it doesn’t take more than 45 minutes to drive around Stanley Park, I would recommend spending at least 2-3 hours there to be able to make stops for amazing views. I ended up biking around 10 km.

If you are an early bird like me, morning walk along False Creek is a nice idea. I’m one of those people who always says ’we can walk there’ while seeing the disbelief on my travel companion’s face, so my ’easy morning walk’ along False Creek was again one of those 10 km crusades.. on a early spring morning walking around in the sunshine having warm coffee in my hand was quite nice anyway. In general, I found Vancouver to be very pedestrian friendly city.

In my opinion, Vancouver was also quite vegan friendly and I even bought some souvenirs to take home with me from Chinatown’s Vegan Supply co. For lunch / dinner / snack time I recommend Meet at Gastown. The vegan poutine there was absolutely divine!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.