Montreal, Kanada 9.8.2014

Julkaistu Kanada, Pohjois-Amerikka 1

Loppukesän paahtava aurinko lämmittää hienon urheilutapahtuman näyttämönä toimivaa Montrealin soutustadionia. Tunnelma kokoontumisessa on jännittynyt, mutta rauhallinen. Väkeä on paljon, mutta järjestelyt toimivat, kaikki tietävät miten kilpailut etenevät ja koska on oman suorituksen vuoro. Osa kilpailijoista psyykkaa itseään naama peruslukemilla, toiset taas vaihtavat mietteitä rentoutuneesti kilpakumppaneiden kanssa. Kaiken kaikkiaan FINA World Masters Championships –kilpailuihin on saapunut noin 9000 urheilijaa 97 eri maasta. Masters-kilpailuissahan on kyse ”ikämies” –sarjoista, joten osallistujia on 25 vuoden minimi-iästä ylöspäin aina kaikkein vanhimpiin tervaskantoihin. Täällä vanhin osallistuja taitaa ainakin allaslajien puolella olla 97-vuotias. Lajivalikoimaan kuuluvat vesipallo, taitouinti, uimahypyt, uinti sekä avovesiuinti. Katselen edellisen erän menoa ja päätän vielä tarkistaa että varusteeni on kunnossa. Olisi noloa että kilpailu kariutuu välinerikkoon.

Alkamassa on elämäni ensimmäinen varsinainen avovesikilpailu. Varsinainen sen takia, että olenhan käynyt uimassa vain legendaarisen Kaukajärven yliuinnin (1,6km) Tampereella – ja tuolloin meno oli melko leppoista, sillä edellinen ilta vietettiin tutustuen kaupungin lukuisiin kuppiloihin. Siitäkin on vierähtänyt aikaa jo lähemmäs 15 vuotta, joten avovesikilpailujen konkariksi en voi itseäni kutsua. Tällä kertaa kilpailumatka on 3000 metriä, ja valmistautuminenkin on ollut perustavampaa laatua. Osallistujaluettelossa oli suhteellisen paljon kilpailijoita maista, joiden ilmasto on hieman suopeampi harjoittelulle. Silmiin pistää ainakin Italian, Brasilian ja Meksikon vahva panos. Omassa ikäryhmässäni olen ainut pohjoiseurooppalainen osallistuja.

Lopullinen sysäys matkustaa Kanadaan asti kilpailemaan taisi olla kavereiden painostuksen lisäksi juuri sopivasti kohdalle osunut American Airlinesin kesälentojen kampanja. Urheilun perässä matkustaminen oli myös hyvä ”tekosyy” lähteä, sillä melkoisella varmuudella ei Pohjois-Amerikkaan olisi muuten tullut vielä hetkeen matkustettua. Suunnitelmissa oli jotain aivan muuta, mutta suunnitelmillahan on tunnetusti tapana muuttua. Ja ihan hyvä niin. Saimme yhdistettyä toisen intohimomme – metallimusiikin – tähänkin retkeen. Oli pienoista tuuria, että juuri kilpailujen päätösviikonlopulle osuu Kanadan suurin rock-festivaali Heavy Montreal. Kahden päivän festivaalia tähdittävät mm. Metallica, Slayer ja The Offspring.

Tämä matka poikkeaa muista reissuistamme suuresti ainakin valmistautumisen osalta. Kanadaan asti ei viitsi lähteä kilpailemaan huonossa kunnossa, joten olen harjoitellut suhteellisen hyvin keväästä asti. Myös muiden reissusuunnitelmien huolellinen hiominen vei aikaa, sillä emme ole käyneet täällä suunnalla aiemmin. Niin paljon nähtävää ja niin vähän aikaa. Majoituksen täytyi olla mietittynä ja kuljetusten toimia saumattomasti, sillä emme halunneet hukata arvokasta aikaa ja voimia turhaan säätämiseen. Pidemmillä reissuilla on sitten perustellumpaa antaa ”reissun viedä” ja katsoa mitä tuleman pitää.

Lähtölaukaus kajahtaa ja eräni kaikki 78 uimaria rynnistävät matkaan. Lämpimänä väreilevä soutustadion muuttuu lähtöpäässä varsinaiseksi hornankattilaksi urheilijoiden tavoitellessa ykköspaikkaa. Kärkijoukko karkaa odotetusti omille teilleen, mutta löydän keskivaiheilta sopivan rykelmän ja lyöttäydyn mukaan. Saan nopeasti rytmistä kiinni. Matka on pitkä, mutta maalissa odottavat kannustusjoukot, kylmä olut, festivaalit ja ansaittu harjoitustauko. Vielä täytyy kuitenkin vielä keskittyä. Nyt kilpaillaan.

Postaus on osa Matkoja menneisyydestä-sarjaa, jonka tarkoituksena on jakaa muistoja aiemmista omista sekä meidän yhteisistä matkoista.

  1. […] Montreal, Kanada 9.8.2014 Urheilun perässä maailmalle – sananen urheilumatkailusta IG Travel Thursday: Kisaturistina Montrealissa […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.