Päivä Manhattanilla

Julkaistu Matkakuvat, Pohjois-Amerikka, USA 4

Muutaman viikon takainen New Yorkin reissu oli meille ensimmäinen laatuaan ja haluttiin sen takia ehdottomasti käydä katsomassa ne kaikki ”pakolliset” nähtävyydet, kuten seuraavista kuvista voi päätellä. Me ei käyty kattomassa kaikkea kerralla ja yhdessä päivässä, mutta koska Manhattan on oikeasti aika pieni ja metrokortti taskussa on helppo suhata eestaas, useamman ”perusnähtävyyden” niputtaminen yhteen päivään onnistuu mielestäni ihan mainiosti.

Kannattaa aloittaa päivä ajamalla metrolla alas South Ferrylle. Sinne pääsee joko punaisella 1-linjalla tai keltaisella R-linjalla. South Ferrylta pääsee hyppäämään Staten Islandin lautalle, joka on muuten by the way ilmainen ja vie ihastelemaan Vapaudenpatsasta. No, kandee myös sitten olla kamerassa pidempi putki mukanaan, sillä lautta ei mene kovin läheltä Liberty Islandia jossa patsas sijaitsee, mutta eipähän tarvitse maksaa sen näkemisestä mitään. Sopii hyvin budjettimatkalaiselle.

Siellä se nyt on!

Lautalla kestää noin puoli tuntia Staten Islandille ja mikäli mielii takaisin heti niin kannattaa olla ensimmäisten joukossa poistumassa lautasta, sillä lautta takaisin Manhattanille lähtee ihan samoilla sekunneilla kun sieltä juuri tullut lautta on iskeytynyt laituriin. Lauttoja kulkee noin puolen tunnin välein, että seuraavaa joutuu sitten hetkisen odottelemaan.

Kun South Ferryn terminaaliin Manhattanille on päästy turvallisesti takaisin ja tuntuu että kamerassa on tarpeeksi kuvia Vapaudenpatsaasta eikä uusintakierrokselle tarvitse lähteä, niin voikin ottaa töppöstä toisen eteen ja lähteä kulkemaan kohti Wall Streetiä. Oman kokemukseni mukaan siellä ei haissut raha, vaan turistit. Wall St. löytyy lyhyen kävelymatkan päästä ja siellä on nähtävillä kuuluisa härkäpatsas, jonka haaroväliin tulee koskea – se tietänee onnea. Ei koskettu, koska ei jaksettu jonottaa. Semmonen kuhina kävi sen patsaan palleilla. Noh, sitten seuraavaan..

Seuraavaksi matkaa voi jatkaa 9/11 muistomerkille. New Yorkissa käydessä ei kannata jättää tätä vaikuttavaa ja massiivista muistomerkkiä väliin, joka vetää pienen ihmisen aika hiljaiseksi, kun siellä lähtee miettimään niitä 13 vuoden takaisia tapahtumia. Paikalle on avattu nyt myös museo, joka tosin on saanut paikallisilta negatiivista palautetta. Me jätettiin museo väliin kalliin lippuhinnan ja järkyttävän ruuhka takia ja tyydyttiin ihan vain muistomerkin katselemiseen.

Brooklyn Bridge on myös nähtävä, jos vierailee Nykissä ja olihan se kieltämättä aika vaikuttava. Ja jotenkin niin ihana sen laudoitetun kävelytiensä ansiosta. Sillalla on hyvä poiketa kun on matkalla seuraavaan kohteeseen, eli Chinatowniin.

Chinatown

Jos on koko aamupäivän hiihtänyt nähtävyydeltä toiselle, niin varmaan alkaa nälkä iskeä. Chinatown on onneksi täynnä nälkään helpostusta tarjoavia ravintoloita. Me vierailtiin Joe’s Shanghaissa (Pell St), jota sohvasurffausisäntämme suosittelivat – oli hyvää, vaikka toki ei ehkä ihan kaikista edullisimmasta päästä. Jos kiinalainen sapuska ei maita, niin voi odottaa seuraavaan kohteeseen – Little Italyyn – ja toivoa, että sieltä löytyisi jotain sopivaa naposteltavaa.

Little Italy

Kun kiinalaiset ja italialaiset kaupat ja ravintolat on koluttu läpi, kannattaa hypätä metroon ja huristella muutamia pysäkkejä ylöspäin kohti Meatpacking districtiä ja High Line-puistoa. High Linelle pääsee nousemaan useammasta kohdasta, mutta jos sen haluaa kulkea päästä päähän, niin kannattaa lähteä esim. Gansevoort Streetiltä.

High Line

High Line oli omasta mielestäni aivan ihana ja erikoinen puisto jota ei kyllä kannata jättää väliin New Yorkissa käydessään! Se tuntui olevan kovasti suosittu myös paikallisten keskuudessa. Ja koska puistoissa ei koskaan voi vierailla liikaa, niin kun High Line on kävelty päästä päähän voikin hypätä taas metroon vähäksi aikaa lepuuttamaan jalkojaan ja nousta 59 St & Columbus Circlen asemalle asti, josta voi lähteä talsimaan pitkin Central Parkia.

Central Park

Central Parkin länsireunalta löytyy myös American Museum of Natural History, jossa voi halutessaan poiketa – ja maksaa vain dollarin sisään, kuten taannoin tässä postauksessa mainitsin. Sama kikka toiminee Metropolitan Museum of Artissa, joka taas sijaitsee suurinpiirtein samassa kohtaa kuin edellä mainittu, mutta puiston itälaidalla.

Times Square lukuisien valomainoksiensa kera on aikamoinen näky – sen on tajunnut miljoona muutakin matkalaista, koska paikassa on järkyttävä non-stop ruuhka. Kun päivän on viettänyt kaupungilla hiipparoiden, kannattaa käydä välissä lataamassa akkuja kämpillä, haukata jotain hyvää iltapalaa ja vasta sitten valmistautua palaamaan mainoshelvettiin. Pimeän laskeuduttua paikka näyttää hyvin erilaiselta kuin päiväsaikaan ja tulee mielenkiintoisemman näköisiä valokuviakin. Meidät yllätti hirmuinen kaatosade ja yritettiin varjella kameraa sateenvarjon alla. Siinä vaiheessa kun päätettiin lähteä pois, sade lakkasi ja kamerastakin loppui sopivasti akku. Niinhän se aina menee.

Tässä yksi tapa viettää päivä Manhattanilla – muista ottaa mukaan juotavaa ja laittaa jalkaan hyvät kengät. Illalla majapaikan sänkyyn voikin sitten rojahtaa aika väsähtänyt reissaaja.

4 Responses

 1. Vaikutti kovasti samanlaiselta, kuin oma reissuni :D Paitsi en sentään päivässä jaksanut kaikkia kiertää ja oli tammikuu, joten High Line ja Central Park jäivät välistä. Niin ja Brooklyn Bridge, mutta siinähän niitä olikin sitten syitä palata takaisin ;)

  • Anne
   |

   Kyllä tossa on jo tarpeeksi syitä palata! ;)

 2. säppä
  | Vastaa

  Ihana New York! :)

  • Anne
   |

   No sitä se on! <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.