Päivä Williamsburgissa

Julkaistu Pohjois-Amerikka, USA 4

Monet tuntuvat mieltävän pelkän Manhattanin New Yorkiksi. Kaupunki kuitenkin leviää paljon laajemmalle ja jo pelkästään joen toisella puolella sijaitseva jättimäinen 2,5 miljoonan asukkaan Brooklyn itsessään on kuin kokonainen kaupunki – tai sitä se onkin aikoinaan ollut, kunnes sillat joen yli rakennettiin. Majoituimme Brooklynissä Williamsburgin alueella, josta meillä ei ollut juuri minkäänlaista ennakkokäsitystä – alue valikoitu lähinnä sen perusteella, että valitsemamme hostelli sijaitsi siellä. Williamsburg osoittautui kuitenkin todella viihtyisäksi ja monipuoliseksi paikaksi – vaikka pakko myöntää, että en ehkä pimeällä uskaltaisi liikkua siellä ihan joka paikassa. Trendikkäät ravintolat, luomukaupat ja hipsterit olivat vallanneet omat korttelinsa kun taas Karibian saarien suunnalta tulleet omansa – yhtäkkiä luomukahvista ja sähkötupakasta siirryttiin espanjankieliseen palveluun ja puertoricolaiseen ruokaan.

Shoppailua second hand-vaateliikkeessä. Hinnat olivat opiskelijan budjetille sopivat, mukaan lähtivät mm. farkkushortsit ja Steve Maddenin 90-luvun muotikengät yhteensä alle 10 dollarilla. Kulman takana sijaitsi toinen samanlainen riepukauppa, mutta sen ulkopuolelle oltiin laitettu ovelasti kyltti ”vintage-vaatteita”. Kun me shoppailtiin naapurissa rauhassa latinomummojen kanssa, vintage-kauppa kuhisi hipstereitä repimässä 70-luvun verhokangasta muistuttavia kauluspaitoja käsistä.

Päätettiin ottaa metro Bedford Avenuelle, josta lähdettiin valumaan takaisin kohti hostellia (Morgan Av.) kävellen. Olin katsonut etukäteen, että Bedford Avenue sijaitsee melko lähellä rantaa ja toivottiin näkevämme sieltä Manhattanille. Ilman kunnollista karttaa jouduttiin kuitenkin tovi pyörimään, ennen kuin löydettiin oikea ilmansuunta kohti rantaa, sillä kapeilla teillä oli puita jotka peittivät näkymän Manhattanin suuntaan.

Löytyihän se ranta lopulta – oli mielenkiintoista nähdä Manhattan vähän eri suunnasta ja kauempaa. Rannalla sijaitsi pieni (urheilu)puisto ja vierestä lähti käsittääkseni lauttoja kohti Manhattania, mutta niihin ei perehdytty sen enempää. Aikamme maisemia tiirailtuamme otettiin suora linja kohti kotia – matkaa oli jotakuinkin 3 kilometriä, mutta kahdelle kävelemään tottuneelle se ei ollut mikään ongelma. Reissatessa on vaan kaikista parasta kävellä joka paikkaan. Sitä saattaa törmätä niin mielenkiintoisiin ja yllättäviin juttuihin matkan varrella, verrattuna siihen jos aina vain taittaa matkaa jollain kulkuvälineellä. Yksi matkan varrella vastaan tulleista paikoista oli Brooklyn Ale House. Oikein viihtyisä kapakka, joka oli perustettu 1997. Ikkunassa olevasta lapusta päätellen paikka oli kuitenkin sulkeutumassa joksikin aikaa (?) elokuun lopusta, kun omistajat vaihtuvat. En sitten tiedä, palaako takaisin samanlaisena vai kera uuden identiteetin. Markus otti hanasta jonkun paikallisen oluen, jollaista meillä kotona kai erikoisolueksi voitaisiin kutsua – mutta kotimaisiin verrattuna tuli tuopille hintaa huimaavat 4 dollaria. Kyllähän tuolla kelpaisi juopotella.

Oluen lisäksi poikettiin matkan varrella pizzalla. Voi että, miksei meillä Suomessa ole jo tollasia paikkoja, joista saa pelkkiä sliceja (pizzapaloja) edulliseen hintaan! Williamsburg Pizzassa (todella iso) slice maksoi jotain 3-4 dollaria ja se riitti täyttämään vatsan (ainakin siihen asti, kunnes rupesi taas tekemään mieli jotain herkkuja). Ja oli hyvää. Oi että. Tulee ihan nälkä tätä kirjoittaessakin. Parhaita, rasvaa säästelemättömiä kaloripommi-pizzapalojahan kuitenkin saa niinkin edulliseen kuin 1 dollarin hintaan 2 Bros Pizzasta – toi Williamsburgin pizzamesta oli vähän sellanen hifistelypaikka ja pizzat hienomman näköisiä, maku molemmissa kuitenkin lähes taivaallinen.

Brooklynin puolellakin saa oikein mainiosti päivän kulumaan, jopa yhdellä alueella – varsinkin jos on valmis laittamaan töppöstä toisen eteen. Kaiken maisemien ja talojen tuijottelun lisäksi tehtiin tietysti myös perinteinen tuliaisretki paikalliseen ruokamarkettiin. Mukaan tarttui kaikkia lisäaineilla ja myrkyillä varustettuja amerikkalaisia tuotteita joita kelpaa nyt syksyllä sitten suruunsa ja reissukuumeeseen napostella. Lounasta nautittiin jossain paikallisessa alan mestassa, jossa lautasellinen riisiä, papuja ja grillissä meheväksi kypsennettyä kananrintaa maksoi 6 dollaria. Annos oli myös niin iso, että siitä riitti hyvin kahdelle. En valittanut.

Jo pelkkä Williamsburg oli niin monipuolinen – tuntui että ihmeteltävää ja syötävää riittää loputtomiin – joten voin kuvitella kuinka Brooklynin valloitukseen saisi varata aikamoisen tovin. Jos (ja kun) vielä New Yorkiin matkustetaan, niin haluan ehdottomasti tutustua Brooklyniin lisää.

4 Responses

 1. Oon niin miettinyt monesti tuota samaa pizza slice asiaa! Miksei Suomesta saa ostettua perus lättyä slicena vaan aina pitää hankkia se koko hässäkkä!? Toimis pikkunälkään ja yöruoka niin hyvin et ai että :D

  Meillä oli kerran yhdellä reissulla viimeiset pari yötä majapaikka Williamsburgista. Oli tosi symppiksen oloinen mesta, mutta tutustuminen vaan jäi valitettavan vähiin kun ystäväni saapuikin tapaamaan meitä Baltimoresta asti Manhattanille. Ei sitten kehdattu enää ruinata, että tuleppa vielä metrolla Brooklynin puolelle kun oli jo muutaman tunnin yhden päivätreffien takia seilannut sinne asti. Iltasella istuttiin parissa hauskassa baarissa ja syötiin aivan jättimäiset annokset kivassa dinerissa. Jos sitten taas lupailisi itselleen, että ensi kerralla kolutaan Brooklynin katuja enemmänkin. Nähtäväkis jää kuinka todellisuudessa käy… ;)

  • Anne
   |

   Siis Suomesta niin puuttuu sellaset paikat mistä vois vaan nopeasti napata jotain hiukopalaa! Ärsyttää kun vaihtoehdot on ravintolaan syömään tai ostaa kaupasta karjalanpiirakkaa :( Yöpalana juhlimisen jälkeen tollanen pala olis kyllä aika hyvä juttu! Nyt kun tarkemmin muistelen, niin Montrealissa taidettiinkin käydä pizzapalalla kaljanjuonnin ja festaroinnin jälkeen rauhoittelemassa nälkää..

   Kannattaa vaan rohkeasti ottaa sitä majoitusta Brooklynin puolelta, niin sitten on matalampi kynnys jäädä tutkimaan sitäkin ;) Ja helpostihan sieltäkin pääsee metrolla Manhattanille, ettei jää täysin Brooklynin vangiksi!

 2. Joo, pizza slicet Suomeen! Joskus ysärillä huoltsikoilta sai slicejä, mutta en muista viime aikoina nähneeni. Toisaalta Suomessa (tai no ainakin Jyväskylässä) kokonaiset pitsat ovat älyttömän halpoja, että ehkä niitä slicejä ei siksi myydä.

  Mä tykkään kans reissuilla kävellä paljon! Näkee ja kokee niin paljon enemmän. Ihana välillä vähän eksyä! Tosin olen mä Losissa eksynyt vähän liikaakin ja vähän turhan jännittävälle alueelle… Mutta onneksi oli seuraa ja sieltä pääsi äkkiä pois.

  • Anne
   |

   Kokonaisen pizzan saattaa kyllä saa muutamalla eurolla.. mutta maku on yleensä niissä kaikkea muuta kuin miellyttävä :’D

   Meitäkin kyllä välillä vähän kuumotti toi haahuilu kun rupes näkymään niin ihme jengiä ja tuntui tulleensa ”väärään naapurustoon”. Huh, asiaa ei ainakaan helpottanut kaikki ne uutiset, mitä luin puukotuksista ja murhista joita Nykissä oli tapahtunut samalla viikolla kun me siellä oltiin..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.