Pala Pohjoismaita keskellä Kanayamaa

Julkaistu Aasia, Japani, Maailman makuja 12

Japani kiehtoo pohjoismaalaisia, mutta ei varmasti samoissa määrin kuin Pohjoismaat japanilaisia. En aina oikein pysty ymmärtämään esimerkiksi japanilaisten Suomi-hulluutta, mutta toisaalta, onko henkilöllä joka oli pahimman luokan japaniernu 15-vuotiaana, varaa sanoa yhtään mitään.

Nagoyassa majoituttiin Kanayaman aseman lähettyvillä. Sattumalta hostellin naapurikadulla vastaan tuli pieni kahvila, jonka nimeen en voinut olla kiinnittämättä huomiota – Rajakivi.

Eräänä aamuna astelimme kahvilaan sisään. Onhan se pakko testata, miten pohjoismaista (tai suomalaista) sapuskaa tarjoillaan ulkomailla. Tilasimme aamiaiset – tarjolla oli aamiasmenu, joka sisälsi kahvin, lettuja, karjalanpiirakan ja jonkinlaista jogurttia. Letun sijaan olisi myös voinut valita pannukakkuja. Kahvilan menusta löytyi valikoima Nordqvistin teetä ja hyllyillä näkyi Fazerin laatikoita, joten tuotteita oli varmasti tilattu Suomesta asti. Suomalaisten ruokien lisäksi tarjolla oli mm. smorrebroedeja ja muitakin pohjoismaalaisia tuotteita.

Kieltämättä meitä vähän nauratti, kun eteen kuskattiin karjalanpiirakat. Ei kyllä olisi pitänyt, sillä en varmasti itsekään pystyisi yhtään parempaan suoritukseen. Vaikka piirakan tekoa ei selkeästi oltu opeteltu perinteisen suomalaisen mummon opissa, maku oli vallan mainio ja pohja sopivan rasvainen, kuten kuuluukin.

Aamupalan nautittuamme haastattelin kahvilaa pyörittävää miestä. Eniten kiinnosti, mistä kahvilan nimi tuli – se oli kuulemma käännös hänen sukunimestään. Kahvilaa oli pyörittänyt jo joitakin vuosia ja oli tietysti mielissään, kun kaksi suomalaista pöllähti paikalle. Toki suomalaisuuttamme enemmän hämmensi taas se, että olin suomalainen joka puhui japania. Liian paljon sulateltavaa yhdellä kertaa!

Nordic cafet eivät ole Japanissa mikään harvinaisuus. Nagoyassa en vaan moiseen ollut törmännyt aiemmin ja olin yllättynyt, kun sellainen tupsahti sattumalta eteemme ihan hostellin nurkilla. Vaihto-oppilasvuoteni aikana pakenin välillä ison ostoskeskuksen herkkuosastolle, jossa yksi puoti myi Haribon karkkeja. Sen lähemmäs en tuolloin 10 vuotta sitten kotia päässyt. Nykyään koti-ikävän iskiessä helpotus löytyy kätevämmin, kun japanilaisten Pohjoismaa- ja Suomi-hulluus on edennyt sille levelille, että kulmakuppilasta saa karjalanpiirakoita.

Kerrassaan mainio pikku kahvila, jota voin kyllä suositella Nagoyassa vieraileville. Kahvila sijaitsee noin 5 minuutin kävelymatkan päässä Kanayaman asemalta ja on auki 08:00-18:30. En muista, mitä aamiaissetti maksoi, mutta ei se mikään mahdoton ollut. Ja kahvi oli hyvää.

12 Responses

 1. Maarit Johanna
  | Vastaa

  Erikoista :D Me törmättiin Osakassa Olohuone-nimiseen vaatekauppaan, ja erään liikkeen katossa oli Muumi-kyltti, jossa luki: Kaikki hauska on hyväksi vatsalle! Suomeksi siis :D Toki Hard Rock Cafen krääsäshopin myyjä osasi puhua kymmenen lausetta Suomea, eikä meinannut päästää meitä lähtemään.
  Tuntui kyllä ihan pöljältä miten niitä Marimekon Unikkojakin pöllähteli joka puolelta ja miten Suomi osasikaan olla kiinnostava. :p

  Ihana miten kova yitys näkyy noissa karjalanpiirakoissa! *tirsk* :D

  • Maarit Johanna
   |

   siis yritys! :D

  • Anne
   |

   Mäkin olen nähnyt vaatekauppoja suomalaisella nimellä, yksi oli muistaakseni ”ihan söpö”. :D

 2. Heh, onneksi maku on tärkein, ei oo karjalanpiirakat nimittäin mitään helpointa leivottavaa! Letut näyttää myös hyviltä. :)

  • Anne
   |

   Joo, ei kyllä itseltä luonnistuisi ollenkaan :D

 3. sarrrri
  | Vastaa

  Ihania noi karjalanpiirakat :D <3 <3

  • Anne
   |

   Ne oli kyllä liikkiksiä :P

 4. Haha, pieniä nauruntyrskähdyksiä kirvoitti tuo söpö karjalanpiirakka ja eka kuva, jossa todellakin on tavoitettu pohjoismaalainen kanttiinitunnelma :D

  Mä olen aina ihan innoissani kun ulkomailla törmää johonkin muuhunkin suomalaiseen kuin Nokiaan ja ”terve mita kuluu” -huutoihin. Viime kerta taisi olla talvella Tukholman kauppahallissa, kun bongasin sieltä jonkun sympaattisen Suomi-putiikin. Mitäköhän täällä mahdettaisiin tuumata Ruotsi-kaupasta..?

  • Anne
   |

   Veikkaan, ettei Ruotsi-kauppa menisi kovinkaan kuumille kiville meillä täällä.. :D

 5. On niin hauskaa törmätä Japanissa kaikenlaisiin suomalaisiin kahviloihin ja kauppoihin :). Itselleni oli kyllä kaiken huippu, kun tulimme vaatekaupasta ulos ja vastapäätä oli Arnoldsin myymälä, jonka mainokset olivat osittain suomeksi x).

  • Anne
   |

   Suomi on kuitenkin melko pieni ja tuntematon maa, että on aina hauska kohdata maailmalla jotakin suomalaista :D

  • Jerry / Pako Arjesta
   |

   Saa nähdä kohtaako sitä muissa maissa :).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.