Petra (osa 2/2)

Julkaistu Aasia, Jordania, Matkakuvat 7

Kapuaminen kukkulalle Petrassa kesti varmaan jotain puoli tuntia tai enemmän. Välillä pysähdyttiin ottamaan kuvia ja ihmettelemään maisemia. Lopulta saavutettiin huippu ja pistettiin leiri pystyyn lounastaukoa varten.


Vuorikisu

Vuoren päällä pyöri kaksi kissaa. Kun yritettiin nauttia lounastamme eli kahta viineriä jotka olin varastanut hotellin aamupalabuffetista, kissat pyörivät jaloissa kerjäämässä. Eläinrakkaana ystävänä päätin jakaa viinerini kissojen kanssa (antamalla niille ihan pikkuiset palat reunasta), ja sitten tämä punertava sekopää päätti raapia mua. Olin jo jäämässä tonne vuorelle tekemään kuolemaa kuin mikäkin profeetta konsanaan, onneksi verentulo sormesta lakkasi ja pystyin jatkamaan matkaa.. :D

Päältä oli kerrassaan upeat maisemat. Ja siellä oli niin hiljaista. Käveltiin ”reunalle” ihastelmaan maisemia ja törmättiin kahteen beduiini-kaveriin, jotka pyörittivät pientä matkamuistomyymälää vuoren huipulla. Jäätiin niiden kanssa juttelemaan ja he tarjosivat meille teetä.


Teellä

Kuvassa näkyvä kaveri oli 25-vuotias (nimeä en nyt valitettavasti muista) ja syntyi aikoinaan luolassa. Sille tielle oli jäänyt, sanoi edelleen asustelevan aavikolla luolissa, koska kaupungit aiheuttavat hänelle päänsärkyä. Perhe asuu beduiinikylässä jonkun matkan päässä, mistä hän käy muutaman päivän välein hakemassa ruokaa yms. tarvikkeita. Välillä hän viihdyttää turisteja aavikolla ja välillä hän yöpyy taivasalla yksin. Aika hurjaa. Sanoi kovasti nauttivansa tälläisestä elämäntavasta. Tälläinen kaupunkilainen kuin minä, tuskin pystyisin niin askettiiseen elämään ja elelemään yksinäni jossain aavikon vuorilla, mutta tavallaan ihailtavaa että vielä nykymaailmassakin on ihmisiä jotka irtautuvat oravanpyörästä ja elävät ns. yhteiskunnan ulkopuolella kaikessa rauhassa.

Jutusteltiin beduiininuorukaisten kanssa tovi, kunnes piti lähteä jatkamaan matkaa ja alaspäin vuorelta. Laskeutumiseenkin kului noin tunti, joten jos meinaa kavuta Petrassa noille kukkuloille, siihen kannattaa varata aikaa!

Laskeutuminen oli helpompi kuin nousu ja matkalla oli vaikka mitä ihmeteltävää. En nyt jostain syystä saanut kuvamateriaalia mm. kivikasoista, joita oli kyhätty ympäriinsä, tänne blogiin asti. Ehkä tulevaisuudessa sitten.

Meillä alkoi olla aika vähän kortilla, joten piti hieman kiirehtiä paluun kanssa eikä keretty kauhean perusteellisesti käydä katsomassa kaikkia hautakammioita mitä ehkä oltaisiin haluttu. :( Toisaalta kello alkoi näyttää puoltapäivää, aurinko alkoi porottamaan melko kuumasti ja suurimmat turistimassat alkoivat saapumaan Petraan, ja meilläkin alkoi olla jalat aika poikki kaikesta kävelystä joten ei enää ehkä oltaisi edes jaksettu kauheasti katsella mitään.

Lähdimme hitaasti valumaan takaisin Petran visitor centreä ja paluumatkaan saatiin helposti kulumaan tunnin verran, kun kävely alkoi olla jo niin raskasta. Vastaan tuli suurikokoisia turistiryhmiä, joten oltiin tyytyväisiä, että oltiin tultu Petraan heti aamusta. Oli silloinkin jo aika paljon porukkaa, mutta ei tungokseen asti. Aika rauhassa sai kävellä ja kiipeillä.


Viimeinen vilkaisu

Vaikka aloin olla ihan rättipoikkipinossa, niin millään ei olisi halunnut vielä lähteä vaan olisi pitänyt päästä tutkimaan lisää kaikkea mahdollista. Tuolla Petrassa saisi kyllä helposti kulumaan sen kaksi, kolme päivää. Käy aina yhtenä päivänä katsomassa tietyt jutut ja sitten relaa loppupäivän hotellin altaalla, että jaksaa seuraavana päivänä taas.


Väsy tuli

Petra oli kertakaikkisesti upea paikka. Se oli myös paljon suurempi, mitä olin aiemmin ajatellut. Talsittavaa tulee helposti monta kilometriä ja kamerassa kannattaa olla akut ladattuna, muuten tulee suru puseroon jos kuvauskalusto simahtaa kesken kaiken.

Paikalliset pyörittävät Petrassa kaikennäköisiä bisneksiä, on kameli/aasi/hepparatsastusta, matkamuistomyymälää, juomakojua, korukojua. Jopa siellä kukkulalla, minne kavuttiin, oli polun varrella vähän väliä joku korumyymälä.

Petra on aika sellainen once in a lifetime-kokemus. Tuolla se nyt on jo pari tuhatta vuotta nököttänyt, että tuskin se sieltä kauhean nopeasti minnekkään katoaa, ja nähtävyys vaikutti muutenkin olevan melko hyvässä kunnossa – sisäänpääsymaksuista ilmeisesti menee jonkin verran paikan ylläpitoon. Ympäristö oli aika siisti ja oli siellä jotain kavereita harjanvarressakin siistimässä.

7 Responses

 1. Teea
  | Vastaa

  Oon ollut ite kanssa käsityksessä, että toi alue ei olis niin laaja. Näyttää ja kuulostaa kyllä vielä paremmalta kuin mitä aiemmin luulin! Upeita kuvia napsitte.

 2. Tiina
  | Vastaa

  On kyllä mielenkiintoinen mesta! Hih, taisi kissa olla vähän hurjalla päällä, se olis halunnu koko viinerin :D

 3. Kea
  | Vastaa

  Onpa hienoja nuo röpelöiset huiput. Mäkin aina matkoilla haksahdan noihin paikallisiin eläimiin, Romaniassa mua jopa puri koira säärestä kun se olis halunnu syödä kädestä paperinpalankin…

 4. Anne
  | Vastaa

  Teea,

  Joo, tuli itsellekkin yllätyksenä, miten paljon tuolla oikeasti riittäisi ihmeteltävää! Toki ne ”tärkeimmät” jutut näkee lyhyemmässäkin ajassa, mutta Petraan on mahdollista käsittääkseni ostaa 2 ja 3 päivän lippujakin, joten nähtävää luulisi riittävän, ainakin jos on perusteellinen :)

  Tiina,

  Joo, se meinas mennä mun reppuunkin sisälle tutkimaan, löytyisikö sieltä lisää syötävää.. Vähän raukkiksia oli nuo, kun kauhea melu alkoi heti kun näkivät ruokaa, uskon kyllä että aika moni turisti niitä ruokkii joten ovat hyvin oppineet kerjäämisen jalon taidon.

  Kea,

  Hui! Täällä ei kauheasti oo kulkukoiria näkynyt, kissoja sen sijaan on aika paljon. Intiassa joskus epäilytti ne kulkukoiralaumat, kun varsinkin ilta-aikaan ne saattoi käyttäytyä vähän arvaamattomasti. Kuulin, että yks oli joutunut lähtemään vesikauhurokotuksiin sen jälkeen kun oli joutunut juoksemaan pakoon kulkukoiraa ja koira oli haukannut peffasta..

 5. jonahi
  | Vastaa

  Juku, tonne pitää kyllä vielä joskus päästä! Nauroin muuten ihan hillittömästi tolle profeetta-heitolles, ahhah. :D

 6. //aNNiKa
  | Vastaa

  Oon ihan fiiliksissä näistä Jordanian jutuista, oon ollut tuolla ihan pienenä lähes 20 vuotta sitten. Jotain juttuja sitä kuitenkin muistaa ja suurin osa varmaan kuvia jälkeenpäin kattelleena :)

 7. Anne
  | Vastaa

  Annika,

  Noniin, nyt olisi sitten jo korkein aika matkustaa sinne uudestaan :D Jordania oli kyllä kiva paikka. Menisin uudestaankin :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.