Retki Kuolleellemerelle

Julkaistu Aasia, Jordania 5

Ennen Jordaniaan lähtöä ei oltu edes keskusteltu Kuolleestamerestä saatika sinne matkustamisesta. Kai se oli jossain vaiheessa noussut esiin, mutta sivuutettu heti liian pohjoisen sijainnin tai jonkun vastaavan ”tekosyyn” takia. Saatiin kuitenin reilu diili Petraan ja Wadi Rumiin meitä kuskanneelta Issamilta ja matkaan lähdettiin 4 hengen porukassa. Samaan autoon tuli ruotsalainen vanhempi pariskunta.

Olimme tosiaan kävelemässä kaupungilla kun Issam tuli vastaan, ja sanoi että nyt hänellä on hyvä diili kuolleelle merelle, lähdette toisen pariskunnan kanssa sitten torstaiaamuna. No, ei siinä kauheasti kerennyt vänkäämään vastaan. Matka maksoi 70 JD meiltä kahdelta, normaalisti se olisi ollut 140 JD (!!).

Valitettavasti lopulta Issam ei päässyt viemään meitä kuolleelle merelle perhepiirissä sattuneen kuolemantapauksen takia, mutta hän värväsi meille toisen kuskin, Abdallahin. Hyvin kulki Abdallahinkin auto.

Matka Aqabasta kuolleelle merelle kesti noin 3, 5 tuntia. Ensimmäiseksi kävimme Ma’in kuumilla lähteillä, jotka sijaitsivat Mount Nebolla (?). Heh, erikoista oli, kun ensiksi ”maan tasolla” olimme 400 metriä merenpinnan alapuolella ja sitten kun nousimme ylös vuorelle, olimme vain 800 metriä merenpinnan yläpuolella, vaikka nousimme ylös vaikka kuinka pitkään. Mount Nebon muuten uskotaan olevan paikka, jonne Mooses on haudattu. Mount Nebon läheisyydessä sijaitsee myös paikka, jossa Jeesus on (oletettavasti) kastettu (ja ilmeisesti kyseessä on ihan joku UNESCOn maailmanperintökohde). No mutta, me kun ollaan tämmöisiä syntisiä pakanoita niin eihän me niitä paikkoja käyty katsomassa (eikä pahemmin olisi ollut aikaakaan).


Ma’in kuumilla lähteillä

Kuumille lähteille joutui maksamaan 15 JD:n sisäänpääsymaksun per henkilö. Kuultiin myös että kuolleelle merelle pitää maksaa 20 JD (per henkilö), mutta siitä lisää kohta. Kuumat lähteet olivat kuitenkin aika kiva paikka! Vesi oli mukavan lämmintä ja erikoista oli, että vesi tuli jostain kallion ja luolan uumenista aivan tulikuumana ja sekoittui sitten vesiputouksen viileään veteen, luoden näin jotain +34 asteista vettä jossa ihmiset lilluivat.

Aamulla kun lähdettiin matkaan, ei tiedetty että mennään edes jollekin kuumille lähteille joten olin varustatunut pelkillä bikineillä (joissa ajattelin uiskennella Kuolleessa meressä). Tuo paikka kuhisi paikallisia ja naiset kylpivät vaatteet päällä, joillakin oli burqini (eli musliminaisille suuniteltu uimapuku, joka peittää koko kropan, hiukset mukaanlukien). Tietysti kun paikalla oli myös miehiä, musliminaiset olivat peittäneet itsensä kunnolla. Mulla ei ollut mitään teepparia tai mitään, jolla olisin voinut peittää enimmät itsestäni ennen sekaan menoa. No, lopulta tylysti vedin altaaseen bikinit päällä, mutta onneksi kukaan ei vaikuttanut verisesti loukkaantuneelta. Pistetään tämä kerta turistin typeryyden piikkiin..

Tuo kuumien lähteiden vesi oli tietysti jotain sellaista mineraalivettä, jolla uskotaan olevan parantavia vaikutuksia. Omasta mielestäni se ei kuitenkaan haissut niin paljon, kuin yleensä tuollaiset vedet tuppaavat tuoksahtamaan. Oli kuitenkin vähän mälsää, kun lähteillä ei ollut kunnollisia peseytymis/pukeutumistiloja, sellaiset semi-kämäset pukukopit ja vessatilat oli, mutta olisikohan naisten ”pukkarissa” ollut yksi suke ja sekin jotain vesihana ja ämpäri-mallia. Luulisi että jos jokaiselta kerätään 15 JD:n sisäänpääsymaksu, saisi sillä rakennettua edes kunnollisen pukkarin (tosin en tiedä, oliko paikallisille sama maksu vai oliko tämä taas vain turisteille). En sitten käynyt suihkussa lähteissä lillumisen jälkeen, mutta onneksi oltiin seuraavaksi menossa merelle joten kaipa se oli aika sama.

Me ei kylvetty kuin kuvassa näkyvissä kahdessa altaassa, mutta alueella oli kyllä pari muutakin lisää ja mm. naisille oma paikka.

Lähteiden jälkeen matka jatkui alas vuorelta ja kohti kuollutta merta. Lähdepaikan pihasta ulos ajaessamme meidät pysäytti vuohilauma ja kaksi aggressiivisesti laumaa puolustavaa koiraa, jotka ilmeisesti ajattelivat että meidän auto vie niiden vuohet. Toinen koirista juoksi pitkälle auton viertä, ennen kuin palasi vuohien luo. Se oli aika huvittavaa!

Abdallah vei meidät Amman beach clubille, jossa päästäisiin pulahtamaan mereen. Sisäänpääsy maksoi tosiaan 20 JD (!!) yhdeltä henkilöltä. Meille yritettiin tarjota lounasta hintaan 10 JD sisäänpääsyn yhteydessä. Sanottiin, että jos emme nyt ota ja päätämmekin myöhemmin että haluamme syödä, niin se maksaa sitten 14 JD. Huh, vähän haiskahti rahastukselta, joten jätettiin lounaat valitsematta kokonaan. Tuo sisäänpääsymaksukin hieman kirpaisi.

Jordanissa tuollaiset ”yksityiset” rantaklubit vaikuttavat olevan melkoisen suosittuja kuin turistien että paikallisten keskuudessa. Amman beach clubillakin oli ihan hyvät puitteet mm. auringonottoon altaalla, pukutilat sen sijaan olivat tosi kämäset ja samoin se rantaviiva, josta mentiin mereen uimaan. Nyt kun on turistien saralta hiljaisempaa, niin rantaa ilmeisesti jotenkin ”remontoitiin”, ainakin siellä oli muutama tyyppi kottikärryjen kanssa roudaamassa hiekkaa eestaas. Mutta kyllä se nyt asiansa ajoi, uimaanhan siitä oli vain tarkoitus mennä, tosin tuo pääsymaksu oli omasta mielestäni vähän liikaa. :(

Kuolleessa meressä uiminen – tai ei sitä voi oikeastaan uimiseksi kutsua, kun ei siellä pysty uimaan – oli aika mielenkiintoinen kokemus! Kun vaan heittäytyi selälleen, jäi kellumaan pinnalle kuin mikäkin poiju. Se oli todella omituinen tunne. Yritin kääntyä mahalleni ja uida, mutta ei onnistunut. Sitä vaan lillui siinä meren pinnalla. Yritin laittaa kelluessani jalkani veden alle, sain tosissani painaa niitä että ne eivät olisi pompahtaneet takaisin pintaan.

Veden lämpötila oli onneksi hieman korkeampi kuin Punaisessameressä, joten me kaksi vilukissaakin pystyimme siellä lillumaan. Kuvia otettiin ja Markus oli varastanut hotellin audasta paikallisen sanomalehden, jonka kanssa piti ehdottomasti saada kuva jos toinenkin.

Kuollutmeri sijaitsee 400 metriä merenpinnan alapuolella, tehden siitä maailman matalimman paikan. Meri on myös 300 metriä syvä syvimmästä kohdastaan. Hui! Erikoinen paikka kerta kaikkisesti. Meriveden suolapitoisuus on jotain 40% luokkaa, jonka takia vesi on niin ”kelluttavaa”. Vedessä ei myöskään elä minkään maailman eliöitä, ainakaan kaloja. Kai siellä jotain pieniä mikrobeja ehkä kuitenkin elää.Kuolleelle merelle kannattaa myös matkustaa mahdollisimman pian. Meriveden pinta laskee noin metrin vuosivauhtia, joten ennemmin tai myöhemmin jäljelle ei jää kuin joku likainen lätäkkö tai suolakasa. Aika sellainen once in a lifetime-kokemus oli tuokin!

5 Responses

 1. Kat
  | Vastaa

  Jälleen kerran mielenkiintoinen teksti! Pitää oikeatsi varmaan laittaa tämä omalle ”tulevat matkat”-listalle, on tässä meinaan jo niin monta hyvää tärppiä tullut hyvistä paikoista Jordaniassa :)

 2. Vau mikä juttu! Mielenkiinnolla luin… kiinnostais ehkä kyllä tuo Jordania, ja etenkin Kuollut meri. Ehkä vielä joku päivä. :)

 3. Tiina
  | Vastaa

  Onpa siellä lämpimän näköistä! Täällä ei tulisi mieleenkään mennä mereen uimaan tähän aikaan vuodesta! Oli varmaan hauska kokemus tuo kelluminen. Tarttis joskus itsekin päästä koklaamaan :)

 4. Anne
  | Vastaa

  Kat,

  Joo, kyllä tuolla Jordaniassakin riittäisi nähtävää! Ja vaikka me nyt oltiin tämmöisellä pakettimatkalla, niin voisin kuvitella että siellä on ihan suht helppoa vetää sellasella reppureissumeiningilläkin ja koluta vielä enemmän paikkoja läpi.

  Kea,

  Kuollelle merellehän pääsee muuten myös Israelin puolelta polskimaan. :) Vaikka toki jordanilaisten mukaan, heidän puolensa on paljon parempi ;)

  Tiina,

  Itseasiassa sattui olemaan vähän vilpoinen päivä, kun tuuli aika kovaa eikä tuolla rannallakaan keretty kuin reilu tunti olemaan ennen kuin alkoi tulla semmosia aaltoja ettei mereen meinannut enää päästä. Mutta onneksi toi merivesi oli sellasta suht lämmintä, ainakin verrattuna Punaiseenmereen, että siellä pysty olemaan!

 5. Varsin mielenkiintoisen kuuloinen reissu ja retki ollut teillä kaiken kaikkiaan! Olispa hauska päästä itsekin joskus kokemaan tuo Kuollut meri. -Milla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.