Taj Mahal, Agra

Julkaistu Aasia, Intia 2

Eilen saavuttiin Agraan iltapäivällä. Bussimatka kesti sen 5-6h, oli vähän uuvuttavakin, kun bussissa oli vähän kuuma. Onneksi matka taittui kuitenkin melko reippaasti uuden kirjan (Draculan) parissa. En tiennyttään olevani klassikkojen ystävä.. Mutta Draculasta joku toinen kerta sitten. Nyt asiaan, eli Taj Mahaliin! Meiän hotelli on 100m kävelymatkan päässä Länsiportista, jonne tänään aamulla suunnistimme 6:20. Liput ostettiin erilliseltä luukulta ja ne maksoivat 750rs/per nuppi. Jonot olivat erikseen miehille ja naisille (ja vielä intialaisille naisille). Lipuntarkastuksen jälkeen oli turvatarkastus, mentiin metallinpaljastimen läpi ja vartija kysyi mitä on kassissa (hurjassa 10cm x 10cm kokoisessa käsilaukussani, vastasin että lompakko ja huulirasvaa. ei kurkannut sisään..). Sisään ei saanut viedä mm. ruokaa & juomaa (turvatarkastuksessa nuorien länkkäreiden repuista otettiin säilöön aikamoinen kasa leipää, sipsejä ja hedelmiä.. ne onneksi saa poistuessaan takaisin, kuten muutkin kielletyt tavarat), kamerajalkoja, tupakkaa..

Ajalteltiin tosiaan, että oltaisiin aikaisia lintuja, mutta jouduttiin silti jonottamaan jonkun vartin verran sisään (tai ainakin minä, koska naisten jono meni 10 kertaa hitaammin kuin miesten ja oli kolme kertaa pidempi..). Mutta aamuherätys ei mennyt hukkaan, koska auringonnousun aikanainen Taj Mahal oli upea näky! Nyt sitten on tulossa aikamoinen liuta kuvia siitä itsestään, varautukaa.. :)


Valokuvaajia riitti


Kerrankin yhteiskuvia!

Shah Jahan rakennutti Taj Mahalin 1600-luvulla synnytyksessä kuolleelle lempparivaimolleen. Sen rakentaminen kesti 23 vuotta. Taj Mahal on ollut Unescon maailmanperintäkohde vuodesta 1983. Sen rakentamisessa on sanottu olevan mukana yli 20 000 henkilöä ympäri Intiaa ja Keski-Aasiaa; jopa Euroopasta asti kutsuttiin arkkitehtuureita paikalle. Rakennuttaja Shah Jahan haudattiin myös lopulta vaimonsa tykö kammioon. Taj Mahalilla vierailee vuosittain 2-4 miljoonaa kävijää. Käytiin sisällä tuolla maUsoleumissa (mun mielestä se on masoleumi, mutta Markus väitti toisin), jossa ei saanut kuvata sisällä. Ei siellä kyllä mitään ihmeellistä ollutkaan. Esillä on kaksi ”arkkua”, joista Markus tosin tiesi kertoa, etteivät ne ole aitoja – ruumiit makaavat oikeasti jossain kellarissa. Ne arkut taisivat olla muuten ainoat epäsymmetriset jutut koko rakennelmassa, kun ne oli eri kokoisia!


Hauva ihmettelemässä nähtävyyttä

Upea rakennelma kertakaikkiaan. Meillä vierähti tuolla jotain 2 tuntia kuvia ottaessa ja ihmetellessä. Kuvattiin myös videota (tosin meille jäi vähän epäselväksi, olisiko se ollut sallittuakaan, kun joku kyltti ainakin kielsi.. joka tietysti huomattiin vasta pois lähtiessä, samoin kuin videokameranarikka) jonka koitan saada tänne mahdollisimman pian. Nyt pitäisi olla kuvia ja muistoja nähtävyydestä tarpeeksi. Ja onneksi saatiin kerrankin pari yhteiskuvaakin! Kivaa, kun ne voi sitten kehittää ja kehystää. Olihan tuolla aika paljon turisteja, että sellaista kuvaa missä ei näkyisi ketään muuta, on aika mahdotonta saada. Kiinalaisilla turisteilla oli kyllä omituisimmat posetukset.. Ja japanilaisten oli pakko kuvata sisällä maUsoleumissa vaikka oli selvät kiellot (mua ärsytti niin paljon että oli pakko huomauttaa yhdelle japaniksi että valokuvaus kielletty! Vanha museovartija kolkuttelee takaraivossa..).

Suosittelen tosiaan menemään tuonne heti auringonnousun aikaan. Ensinnäkin, silloin on tosi nätti valo ja Taj Mahal näyttää kauniilta; toiseksi ei ole niin kuuma. Joskus ysin aikoihin lämpötila alkaa ja nousta huomattavasti, ja taivas muuttua utuisemmaksi. Me lähdettiin joskus vähän ennen ysiä pois ja silloin meinasi tulla jo vähän hiki.

Nyt voin vetää yli yhden kohdan listassani ”asioita joita pitää tehdä/nähdä ennen kuolemaa”. :)

Huomenna illalla matka jatkuu toivottavasti yöjunalla Varanasiin. Meillä oli kauhea säätäminen lippujen kanssa kun kaikki junat koko loppuviikosta näyttivät täyttä (tosin tuntuu, että tultiin myös kusetetuiksi hinnoissa..). Ei täällä Agrassa tuon Tajin lisäksi ole oikein muuta, paitsi Agra Fort, mutta ollaan nähty jo linnoituksia sen verran, että sitä tuskin jaksetaan lähteä katsomaan.

2 Responses

  1. Upeat kuvat ja ihana valo! Toivottavasti joskus pääsisi itsekin :)

    • Anne
      |

      Joo kyllä toi Taj Mahal on vaan niin upea – pakko nähdä ainakin kerran elämässään!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.