Tuskaturismia New Yorkissa: 9/11 muistomerkillä

Julkaistu Pohjois-Amerikka, Tuskaturismi, USA 4

11. syyskuuta 2001 on varmasti selkeänä monen muistissa. Tuolloin koko maailmaa järkyttäneet tapahtumat vaativat noin 3000 ihmisen hengen. Heitä, sekä vuonna 1993 World Trade Centerissä räjähtäneen pommin uhreja muistetaan nyt 13 vuoden takaisessa terrori-iskussa sortuneiden tornien paikoille rakennetulla muistomerkillä. Tornien tilalla on kaksi suurta allasta joissa on Pohjois-Amerikan suurimmat keinotekoiset vesiputoukset. Altaita reunustavat iskuissa menehtyneiden nimet ja muistomerkkiä ympäröi pilvenpiirtäjät.

Tänä vuonna on ensimmäinen kerta, kun muistomerkki ja siellä sijaitseva museo pidetään auki uhrien perheille ja ensimmäiseksi terroristi-iskun jälkeen paikalle saapuneille. Aiempina vuosina alue on pysynyt suljettuna. Muu yleisö voi vierailla muistomerkillä kello 18 jälkeen. Muistomerkillä järjestetään vuosittain myös muistotilaisuus, jossa luetaan kaikkien iskussa (torneissa, lennolla 93 ja Pentagonissa) menehtyneiden nimet.

Muistomerkki valmistui vuonna 2011 ja museo avattiin tämän vuoden toukokuussa. Ground zerosta on tullut iso ja vaikuttava, uhreja kunnioittava mutta myös suosittu nähtävyys. Osa vierailee paikassa muistamassa iskuissa menehtyneitä sukulaisiaan, jotkut osana koulun retkeä tai sitten kuin me – ihan vain turisteina, ilman sen suurempia kytköksiä tapahtumiin – vaikka toki ne meitä myös järkyttivät. Kaiken sen ihmispaljouden keskellä oli hieman hankalaa hiljentyä miettimään niitä 13 vuoden takaisia tapahtumia ja sitä kauhua, mitä kyseisen maapläntin kohdalla on jouduttu kokemaan, mutta tärkeintä mielestäni onkin että edes vierailee paikassa ja muistaa, mitä siellä on tapahtunut. Kaksi jättimäisen kokoista maassa ammottavaa aukkoa antoivat kuvaa tuhon suuruudesta.

Olen kirjoittanut tuskaturismista aiemminkin ja pohtinut syitä sille, miksi ihmiset haluavat vierailla paikoissa joissa on tapahtunut jotain järkyttävää tai kamalaa. Monet kohteissa vierailevat tuskin edes ajattelevat harjoittavansa yhtä turismin alalajia, eli tuskaturismia. Myös ainakin se, että joku hyötyy rahallisesti toisten tuskasta (esimerkiksi 9/11 muistomerkillä sijaitsevan museon pääsymaksua on arvosteltu paljon) koetaan usein vääräksi ja vastenmieliseksi. Kohteilla käyntiin kuitenkin kannustetaan, enkä usko että tätä voi painottaa liikaa: ”one that doesn’t remember history is bound to live through it again” (George Santayana).


9/11 muistomerkin sivut

Daily Newsin juttu vuosipäivästä

4 Responses

 1. Pääsymaksu!?! Haiskahtaa kyllä koko juttu, niinkuin tapahtumien todellinen kulku :(

  • Anne
   |

   Siis pääsymaksu on muistomerkeillä olevaan museoon mutta altaita pääsee kyllä katsomaan ihan ilmaiseksi.

 2. Huh, onpa hintaa tuolla museon pääsymaksulla, kun nyt kävin katsomassa. En olisi uskonut, että laittavat sen noin korkeaksi, mutta toisaalta aika linjassa muuten amerikkalaisen meiningin kanssa. God forbid että museon menoja maksettaisiin julkisesta kassasta.

  • Anne
   |

   Erikoista kuitenkin että esim. luonnontieteelliseen museoon eikä Metropolitan museumiin ole varsinaista pääsymaksua kun niitä kai rahoitetaan verovaroin – miksei sama käytäntö voisi olla tässä museossa, että jokainen maksaa lipusta omantunnon mukaan? 24 dollaria aikuiselta on aika paljon, luin jotain juttuja joissa kritisoitiin että korkean lipunhinnan takia vähävaraisemmilla ei ole varaa vierailla museossa. Ymmärrän täysin, omasta mielestäni 24 dollaria on oikeasti aika kova hinta museosta kuin museosta (enkä itsekään suostunut maksamaan sitä)! Kyseessä on kuitenkin koko kansakuntaa koskettanut asia, joten luulisi että sillä perusteella museo olisi kaikille avoin ilman ylimääräistä rahastusta..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.