Viikonloppu Tallinnassa – mitä kaikkea ehtii tehdä?

Julkaistu Maailman makuja, Maailmanperintökohteet, Viro 5

Scroll down for English summary ↓↓

Viime kuussa kävimme pitkästä aikaa Tallinnassa – edellisestä vierailusta olikin jo yli vuosi, kun kävimme kaupungissa minihäämatkalla. Halusin tällä kertaa välttää sen kaiken päättömän haahuilun, johon monesti sorrutaan, kun ei olla mietitty tarkemmin mitä matkalla tehdään – ja nyt kolme päivää kaupungissa saatiin kulumaan mukavan tehokkaasti, mutta ei kuitenkaan liikaa nähtävyydeltä toiselle juoksemalla. Mitä kaikkea Tallinnassa kerkeää viikonlopussa tekemään? Tässä meidän vinkit.


Herkutella kaupungin ravintoloissa

Tallinnan ravintolatarjonta on viime vuosina monipuolistunut ja kehittynyt todella paljon ja hintatason ollessa edullinen, pääsee siellä pienemmälläkin budjetilla herkuttelemaan kunnolla. Tällä kertaa haluttiin testata kaupungin kasvisravintolatarjontaa ja hampparimestoja. Molempia löytyy paljon, joten melkein tulee liian vaikeaksi valita, missä sitä haluaisi vararengasta käydä kasvattamassa.

Kohvik Inspiratsioon (Pagari 1/Lai 44) oli omaan makuun ehkä hieman liian ”terveysruokamainen” paikka ja syömäni kasvishampurilainen oli enemmänkin leipä kasvispihvin kanssa, mutta suositellaan kuitenkin paikkaa mielellämme, jos freesi kasvissapuska maistuu. Inspiratsioonissa saa muuten teen ilmaiseksi, jos Facebookissa laittaa statuspäivitykseen sijanniksi kyseisen paikan ja näyttää sen tarjoilijalle!

Kävimme myös vihdoin ja viimein testaamassa suositun Vegan Restoran V:n (Rataskaevu 12). Pöytävarauksen tekemisessä oli pieniä vaikeuksia, kun en saanut alkuperäiseen kyselyyni mitään vastausta (paitsi automaattisen viestin, että vahvistamme varauksen parin päivän kuluessa). Pari päivää ennen lähtöä tiedustelin ravintolasta, miten on meidän varauksen laita ja sain vastaukseksi, että he ovat täyteen varattuja. Olin tästä tietysti vähän tuohtunut, koska en ollut saanut varauspyyntööni mitään vastausta (jonka olin lähettänyt hyvissä ajoin paria viikkoa ennen). Ravintolasta pahoiteltiin tilannetta ja he lopulta saivat meille järjestettyä pöydän. Ja onneksi saatiin pöytä – kiittelin tarjoilijaa vuolaasti, sillä ruoat olivat aivan täysi kymppi! Ravintolaa voin todellakin suositella myös sekasyöjille, sillä esimerkiksi tuon alkupalalautasen tarjonta oli jotain niin suussa sulavaa, että meinasi itku tulla. Jälkiruokakakut olivat myös todellakin taivaallisia. Tämä ravintola osoittaa, että vegaaninen ruoka voi todellakin olla myös herkullista ja maistuvaa!

Kävimme myös tietysti ihan varsinaisessa hamppariravintolassakin – Estonian Burger Factoryssa (Pärnu Maantee 41a). Testasin paikan kasvishampparia, joka oli ihan OK, mutta vähän turhan täyteen kasviksia ahdettu – pelkkä punajuuripihvi vuohenjuuston kanssa olisi riittänyt hyvin sen sijaan, että sämpylän väliin on tungettu kaikki maailman kasvikset. Markuksen raportin ravintolakäynnistä voit lukea Hamppariblogi.netin puolelta täältä!

Kahvi-, tee-, siideri-, viini- tai oluthampaan kolottamiseen suositellaan Kohvik Must Puudelia (Müürivahe 20), joka on kiva pieni hipsterikuppila vanhan kaupungin sykkeessä. Kävimme siellä myös tällä kertaa lepuuttamassa väsyneitä jalkoja ja nautiskelemassa lämmintä juomaa.

Tallinnassa vanhasta kaupungista löytyy tosi paljon hyviä ruokapaikkoja, baareja ja kahviloita, joissa hinnat ovat kohdallaan. Välttäkää vaan hyvät ihmiset sitä raatihuoneentoria ja sen ravintoloita. Siellä ei keinoja kaihdeta, kun turisteilta nyhdetään rahat. Nimimerkillä – valitettavasti kokemusta niistäki on, kerta riitti, toiste ei mennä.

veggie burger, kohvik inspiratsioon

vegan restoran v, vegan snack platter


Käydä (hevi)keikoilla ja tutustua keskiaikaiseen taiteeseen

Kuten aiemmassa blogipostauksessani kerroin, kävimme tietysti tutustumassa Tallinnan metalliskeneen ja kuuntelemassa saatanallista musiikkia virvoitusjuomien kera. Tallinnasta löytyy onneksi muutakin musiikkitarjontaa, jos hevimetalli ei napostele – esimerkiksi Nigulisten kirkkomuseossa (Niguliste 3) järjestetään lauantaisin ja sunnuntaisin klo 16 urkumusiikin konsertti. Heh, tulipahan siellä sitten itsekin käytyä! Ei ehkä sellainen konsertti, josta meidät tyypillisesti löytää – mutta Markuksella on ollut pitkään haaveena lähteä kuuntelemaan urkumusiikkia ja nyt se toive toteutui sattumalta.

Koko urkumusiikin konsertti tuli vähän puskista, sillä olimme itse asiassa menossa Nigulisten kirkkomuseoon katsomaan alkuun jotain ihan muuta. Saimme kassalla kuulla iltapäivällä järjestettävästä konsertista, jonne pääsisimme samalla lipulla. Nigulisten kirkkomuseo tunnetaan lähinnä Danse macabrea -kuvaavastaan, upeasta, 1400-luvulla maalatusta teoksesta, jota mekin menimme sinne katsomaan. Kävimme välissä sitten muualla ja palasimme myöhemmin iltapäivällä kuuntelemaan urkumusaa. Pakko myöntää, että kun paikallinen kanttori Hannikainen laittoi urut soimaan, niin meikäläisellä meni nahka kananlihalle.

Nigulisten kirkkomuseoon maksaa lippu aikuiselta 5 €, opiskelijat 3 €. Upean keskiaikaisen Kuolemantanssia kuvaavan teoksen lisäksi siellä oli mielenkiintoisia keskiaikaisia hautakiviä, joissa myöskään kuolemaa ei aiheena ole säästelty.

kuolemantanssi, danse macabre, niguliste kirik, nigulisten kirkkomuseo

niguliste kirik, nigulisten kirkkomuseo, keskiaikainen hautakivi


Tutustua kaupungin synkkään historiaan

Kävimme tutustumassa Tallinnan synkempään historiaan Tallinn Legends -elämysteatterissa (Kullassepa 7), KGB-kierroksella vanhassa kaupungissa ja suositussa Patarein vankilamuseossa (Kalaranna 2 ja 2a). Kun Tallinna ja sen vanha kaupunki on koluttu perusnähtävyyksien osalta, voi ottaa vähän vaihtoehtoisen tavan lähestyä – tuskaturismin kautta. Meitä nyt synkät asiat, hautuumailla pomppimiset, sotahistoria sekä erilaiset tuskaturismin kohteet kiinnostavat muutenkin ja olin positiivisesti yllättynyt, että Tallinnastakin löytyy vahvasti tällainen puoli.

Patarein vankilamuseo oli todella vaikuttava – ja aika karmivakin. Tuskaturismin kohteet eivät ehkä sovi herkemmille, esimerkiksi Auschwitzissa vierailua en suosittele, jos järkyttyy helposti. Itselle tuskaturismi on ruvennut olemaan jo aika vakiituntunut matkailumuoto, sillä olen kiinnostunut aiheesta ja koen, että vierailemalla kohteissa joissa on joskus tapahtunut jotain kamalaa, voin ymmärtää historian kulkua ja saada käsityksen tapahtuneesta paremmin. Noh, lisäksi nyt tietysti tälläisenä mustana lampaana ja satanistihevarina kaikki kauhutarinat ja kamalat stoorit kiinnostavat muutenkin.

Ensi kerralla menemme ehdottomasti myös kummituskävelylle, jossa pääsee tutustumaan kaupungin aavemaisiin legendoihin. Syö Matkusta Rakasta -blogin Merin kokemuksista kierroksesta voit lukea hänen blogistaan täältä!

tallinna legendid, tallinn legends

niguliste kirik, nigulisten kirkkomuseo, st. nicholas' church


Valokuvata sormet verille ja kävellä jalat rakkuloille

Tallinnan vanha kaupunki on todella valokuvauksellinen kohde ja sen vanhojen katujen käveleminen on muutenkin mukavaa puuhaa. Lähdin kuitenkin reissulle jostain syystä maiharit jalassa ja kolme päivää mukulakivillä tepasteltuani ajattelin, että jalkani joudutaan todennäköisesti amputoimaan. No, ulkonäkö ennen kaikkea!

Markus on kasvanut kiinni kameraansa, joten meillä menee matkoilla todella paljon aikaa valokuvaamiseen. Kolmen päivän aikana sitäkin onneksi kerkeää harrastamaan ihan kiitettävästi kaupungin menon ihmettelyn ohella. Viikonloppureissulle kannattaa muistaa pakata kameran laturi, pari ekstramuistikorttia ja rakkolaastareita mukaan, jos meinaa juosta kamera kaulassa pitkin kaupunkia, kuten me.

Hyviä kuvauspaikkoja Tallinnassa ovat mm. Kaupungintalon aukio (raatihuoneentori, Raekoja plats), jossa ainakin kesäaikana ihmisvilinää riittää. Vanhan kaupungintalon torniin pääsee myös kesällä ihastelemaan maisemia.

Kohtuotsan näköalatasanne (Kohtu 12) on yksi kaupungin parhaimmista näköalapaikoista, sillä sieltä avautuu maisemat hyvin kaupungin ylle. Turisteja hauskuuttamassa paikalla on usein myös lokkeja, jotka ovatkin päätyneet monen Instagram-kuviin. Itse kuitenkin toivoisin, etteivät ihmiset ruokkisi lintuja – selvisi se syykin, miksi lokit norkoilevat tasanteella ja hyppivät kameroiden päälle, kun turistien taskut pursusivat pullaa.

Vanhan kaupungin upeat keskiaikaiset kirkot kuten Olevisten kirkko (Lai 50) ovat myös erittäin kuvauksellisia ja goottilaishenkisyys tuo kuviin sopivaa synkkyyttä.

tallinnan raatihuoneentori, kaupungintalon aukio, raekoja plats

niguliste kirik, nigulisten kirkko

oleviste kirik, olevisten kirkko

kohtuotsa vaateplatvorm, kohtuotsan näköalatasanne

Hyvällä suunnittelulla ja muutamat tärpit ylös kirjaamalla lyhyestäkin reissusta voi saada paljon irti. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä motto ”less is more” – meilläkin meinasi välillä loppua puhti kesken, kun ohjelmaa riitti. Viikonloppu oli todella onnistunut ja osoitti jälleen kerran, kuinka mahtava kohde Tallinna on!


Short summary in English

Weekend in Tallinn – what to do? We spent 3 days in Tallinn last month and to avoid the usual don’t know what to do and just wandering around -problem, we planned few things we wanted to do in advance.

Tallinn offers good vegetarian and burger restaurants and cafeterias, which we tried few – Kohvik Inspiratsioon (little bit too ”healthy” for my taste, but it was OK), Vegan Restoran V (absolutely one of the best in the city, but remember to make a table reservation in advance!), Estonian Burger Factory (delicious burgers – but their veggie burger needs bit of adjustment) and Kohvik Must Puudel (hipster place in the heart of Old Town with decent prices for drinks and food).

For history and darker past, visit Tallinn Legends – a journey to the medieval times, take KGB-tour in the Old Town or head to Patarei prison, which will give you the creeps. If you want to dance with the Death, visit St. Nicholas’ church (Niguliste kirik), to see the famous Danse Macabre that dates back to 15th century. There are also several interesting medieval tombstones.

When it comes to live music, for metal heads the city doesn’t offer that much – but if you happen to be interested in organ music, St. Nicholas’ church has a concert every Saturday and Sunday at 4 pm – ticket 5 € for adults, students 3 €.

Needless to say, Tallinn’s Old Town is very photogenic and you don’t want to forget your camera when you travel there. Great spots for shooting are the Town Hall Square, Kohtuotsa viewing platform and for goths and minds alike, there are beautiful medieval churches such as St. Olaf’s church (Oleviste kirik), which you don’t want to miss.

Tallinn is a such an diverse destination and it offers something for everyone. After our visit I once again realized, what an exquisite place it is to visit!

 

5 Responses

 1. Kiva kokoava postaus, mullakin on tällainen luonnoksissa, toivottavasti näkee pian päivänvalon. :) Tallinna <3

  • Anne
   |

   Kiitos!

   Tallinna on kyllä ihan paras! Taas muistui, että miten kiva ja helppo kohde se on vierailla. Lammikon yli kun pääsee niin nopeasti laivalla, että ihme kun ei tule käytyä useammin.. Ensi kuussa voisi vaikka pienen päiväreissun tehdä, kun kaupunki alkaa heräilemään kohti kesää! :)

 2. Tosi hienoja kuvia! Noita hyviä ravintoloita Tallinna on tosiaan ihan täynnä. Ja se hintataso on kyllä enemmän kuin kohtuullinen. Me käytiin toissapäivänä Tallinnassa ihan vain syömässä. Mies oli maanantaina toistaiseksi viimeistä päivää töissä ja halusi pienen irtioton. No, Tallinnahan sellaisen tarjosi nopeasti ja edullisesti.

  • Anne
   |

   Kiitos! :)

   Hintataso on kyllä todella kohtuullinen – tietysti riippuu mihin vertaa, mutta jos kahden hengen kolmen ruokalajin illallisen ja lasilliset viiniä saa 40 euron hintaan.. Niin ei kyllä ole mikään ihan mahdoton lovi budjetissa!

 3. […] keskeinen teema pitkälle Tallinna-viikonlopullemme on kaupungin mielenkiintoiseen ravintolatarjontaan tutustuminen. Laiva saapui laituriin aikaisin […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.