Wadi Rum

Julkaistu Aasia, Jordania 6

Petran reissun yhteydessä hintaan kuului myös parin tunnin jeeppisafari Wadi Rumin aavikolla. Wadi Rum on tunnettu muun muassa elokuvasta Arabian Lawrence, joka on kuvattu alueella. Joo, ei kyllä kauheasti sanonut tuo elokuva meillekkään mitään, mutta hirveän moni paikallinen siitä puhisi että se on kuvattu täällä.

Noniin, mutta asiaan. Taksikuskimme Issam jätti meidät tien varteen, jossa oli odottamassa beduiiniukkeli jeeppinsä kanssa. Mun pitäisi oikeasti kirjoittaa nimet ylös johonkin vihkoon, kun en taaskaan muista mikä sen meidän beduiinikuskin nimi oli, mutta ystävällinen heppu ja puhui englantia auttavasti joten jos tuli jotain kysyttävää niin hän pystyi vastaamaan.

Sanomattakin on varmaan selvää, että Wadi Rumissa maisemat olivat aika henkeäsalpaavia! Erikoista oli myös se, että hiekkaa ja kiviä oli niin laidasta laitaan – oli pehmeää hiekkaa, kovaa hiekkaa, punaista hiekkaa, keltaista hiekkaa, karheaa ja sileää kiveä, vaaleita, punaisia ja ruskeita kallioita.. Suurin osa noista kivimuodostelmista ja kallioista/vuorista on ilmeisesti jonkinlaista murenevaa hiekkakiveä, mutta kai siellä on ihan jotain jykevämpääkin ainesta koska muodostelmat ovat seistä nököttäneet aavikolla ties kuinka pitkään.

Itseäni kovasti myös kiehtoi erilaiset ajan muovaamat muodostelmat ja kolot vuorissa ja kallioissa. Beduiinikuskimme kertoi, että joskus aikojen alussa täällä on ollut vettä, joka on muovannut kiviainesta. Tietysti varmaan myös aikojen saatossa hiekka ja tuulikin ovat jättäneet oman jälkensä.

Yllä olevassa kuvassa näkyy kalliossa jotakin muinaista kirjoitusta, ja paikka on kuulemma toiminut kaupankäyntiasemana joskus silloin back in the days.

Beduiiniukkeli oli kova heittämään hetulaa ja milloin mistä keskustelimmekaan, sai siitä jonkun vitsin väännettyä. Kovasti häntä myös kiinnosti vaihtaa mut kameleihin – no ei nyt oikeasti, mutta kuulemma mut voisi vaihtaa 2-3 kameliin. Jossain vaiheessa tyyppi laittoi mulle ”beduiinimeikkiä” eli punaista hiekkaa poskipunaksi, ja sitten saisi jo 5 kamelia.

Kyselin kovasti aavikon eläinmaailmasta ja sain kuulla tarinan, kuinka beduiinit eivät reagoi skorpionin pistoksiin koska lapsille syötetään pienenä kuivattuja skorpioneja tms. Hänen serkkuaan tai veljeään tai jotain tyyppiä oli pistänyt skorpioni kaksi kertaa käteen eikä mitään ollut tapahtunut, aika hurjaa. Ja se siis tietysti sen takia, koska oli lapsena syönyt skorpionia. ;) Mutta skorpionien lisäksi aavikolla kuulemma asuu mm. käärmeitä, jotain villikettuja ja susia.

Oltiin aavikolla iltapäivästä ja tarkoituksena oli katsoa siellä auringonlasku ennen kaupunkiin palaamista. Viimeinen etappi oli beduiiniteltalla, jossa saatiin nauttia teetä notskin ääressä. Beduiinit diggailee tuolla aavikolla asumisesta ja meidänkin kuskimme sanoi, että hänen perheensä asuu aavikolla ja he aina ovat jonkun aikaa yhdessä paikassa, kunnes siirtyvät johonkin toiseen paikkaan – liikutaan siis paljon paikasta toiseen, voisin kuvitella että aikoinaan lähinnä sen takia kun piti etsiä esimerkiksi eläimille uusi ruoka/juomapaikka. Elämä aavikolla on aika karua, mutta beduuinit viihtyy.

Wadi Rumin aavikko oli vaikuttava ja siellä olisi voinut viettää enemmänkin aikaa, esimerkiksi joku sellainen retki jossa oltaisiin yövytty aavikolla olisi voinut olla aika kiva! Tietysti tähän aikaan vuodesta aavikolla on yöllä aika kylmä (lämpötila laskee nollaan tai alle), joten joku toinen aika vuodesta voisi olla parempi pidempiin aavikkoseikkailuihin.

Jotenkin noista beduiineista ja aavikoista itselleni tuli mieleen koko aika Intian Rajasthan ja kamelisafarit. Vaikka Tharin aavikko, missä itse käytiin safarilla, oli aika erilainen eikä siellä ollut juuri mitään hiekkadyynejä tai kallioita ja kasvillisuuttakin oli huomattavasti enemmän, niin silti jotenkin se Intia vaan koko aika tuli mieleen tuolla seikkaillessa. Ehkä beduiinit jotenkin muistuttivat niitä intialaisia aavikkoukkeleita, tai jotain.

6 Responses

 1. Kat
  | Vastaa

  Pakko kysyä, et millaiset fiilikset sulla on nyt tuosta matkasta? Ellet sitten halua kirjoittaa niistä erikseen! Mutta ainakin näiden viimeisimpien postausten perusteella voisi olettaa, että paikka teki pienet ”intiat” ja yllätti hyvällä tavalla :) On meinaan tässäkin taas aika komean näköistä!

 2. Tiina
  | Vastaa

  On kyllä karu paikka asua, mutta omalla tavallaan kaunis. Haha, ja hauska nähdä että beduiiniäijäkin heltyy kissan edessä :D

 3. Anne
  | Vastaa

  Kat,

  Enemmän kuin tyytyväinen! Jotenkin olin netistä lukenut niin negatiivista Aqabasta ja sen takia oli vähän epäilevä fiilis koko reissusta. Mutta mukavaa oli ja kirjoitankin siitä myöhemmin sitten enemmän :) Heh, pitäis ehkä jättää noi jotkut suoli24-keskustelut aina ihan omaan arvoonsa..

  Tiina,

  Kisu oli yks kundeista :) Sille oli laitettu hennaväriä kaulaan ja päähän, en kyllä tiedä miksi? Miehet leikki sen kissan kanssa ihan innoissaan :)

 4. Lotta Watia
  | Vastaa

  Ihan överit maisemat! Pakko päästä joku kerta käymään!

 5. Veera
  | Vastaa

  Kääk näitä kuvia! Mielettömiä ja hei ihan huippu toi logo, sytyin täysillä!

 6. Anne
  | Vastaa

  Veera,

  Kiitos! Ja maisemat olivat kyllä erittäin kuvauksellisia :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.